Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci na ME: top a strop

Ján Kozák miluje víťazstvá a nemá rád prehry. Ako každý. Nechcel podľahnúť ani Nemecku. Lenže v nedeľu pred polnocou prijal realitu. Napokon, k tým, ktorí sú úspešní a vedia viac ako iní, neskrýva nikdy obdiv. Hrali sme proti silnejšiemu. A ja silných rešpektujem, vravel.

28.06.2016 07:00
Norbert Gyömbér, Matúš Kozáčik, Marek Hamšík Foto: ,
Zľava Norbert Gyömbér, Matúš Kozáčik a Marek Hamšík po druhom inkasovanom góle v osemfinálovom zápase proti Nemecku.
debata (6)

Nemci trošku opili Slovákov rožkom. Aj keď všetci vedeli, že to, čo sa stalo v Augsburgu, kde Kozákovi zverenci nachytali v slabšej chviľke oslabené futbalové impérium a senzačne zvíťazili, nemožno brať smrteľne vážne, nádej je neuveriteľne nákazlivá vec. V kútiku duše mnohí verili, že Augsburg by sa mohol zopakovať aj v Lille. Čo ak motyka vystrelí?

Nič také sa ani náhodou neudialo. Výhra v Augsburgu Slovákom uškodila. Na ich sebavedomí sa nijako neprejavila, rešpekt i obavy boli cítiť až na tribúnu. A Nemci sa ešte dôslednejšie pripravili. Nepodcenili nijakú drobnosť, vyhlásili bojovú pohotovosť, hoci už po štvrťhodine zistili, že bola možno prehnaná. Zo slovenského mráčika nepadla tentoraz ani kvapka. Nieto ešte prietrž, ako pred necelým mesiacom v príprave.

Nemci prevýšili súpera vo všetkom. Nikdy neprehrali v rozpätí necelého mesiaca dva zápasy s rovnakým súperom. Slováci si ani nepípli. Na šampionáte dosiahli top úspech v Kozákovej ére. Ale zároveň výsledkom aj svoj výkonnostný strop. V európskej osmičke pre nich miesto určite nie je. Kozák viedol reprezentačné mužstvo v 34 zápasoch a v Lille sa dožil doteraz najvyššej prehry. Vysvetlenie je jednoduché: tím hral s najsilnejším súperom. Bol to iný zápas ako proti Anglicku, v ktorom Slováci vedeli, že ak – obrazne – položia na ihrisku život, budú v turnaji žiť. Nemci dali hneď v úvode gól a tým rozdali nové karty. Pripravili si zápas, ako potrebovali. Slováci sa chabo pokúšali o vyrovnanie, otvorenie hry, tento moment len zvýraznil rozdiel vo futbalovej sile súperov.

Bol to iný a náročnejší boj aj ako proti Španielsku v Žiline, ktoré zobralo súboj trochu na ľahkú váhu a nebolo také sústredené a pripravené ako Nemecko. Aj keď Kozák naznačil, že jeho mužstvo muselo v minulosti zvládnuť aj ťažšie zápasy, akým bol osemfinálový, pretože inak by sa nikdy na francúzskej scéne ani neobjavilo.

Kozák nemá rád prehry a priznal, že aj táto ho bolela. Nemávne nad ňou rukou, hoci sa dala čakať. Po Nemecku prvý raz na šampionáte vyslovil vážnejšie a kritickejšie slová na adresu svojich zverencov. Viacerí hráči nerobili na ihrisku to, čo mali a keď nie je mužstvo v zápase s takýmto súperom kompaktné, keď dvaja-traja hráči vypadnú, lebo nie sú koncentrovaní na hru, je zle, mračil sa. A ešte pridupľoval. Otvorili sa mi oči, opäť mám lepší prehľad o charaktere hráčov.

Tvrdí niečo, o čom doteraz nevravel. Potrebujeme výmenu generácií. Počkajme si na jeho prvú nomináciu po šampionáte. Už čoskoro štartuje kvalifikácia na majstrovstvá sveta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #komentáre