Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šesták dostal na rozlúčku od trénera darček

Stanislav Šesták sa pohral v nedeľu pred polnocou v útrobách Štadióna Pierra Mauroya v Lille trochu so slovíčkami.

27.06.2016 15:53
Stanislav Šesták, Milka Šestáková Foto: ,
Stanislav Šesták s manželkou Milkou po víťaznom zápase skupinovej fázy proti Rusku.
debata (1)

„Som Šesták, hrali sme 26. 6. 2016, nastúpil som v 66. stretnutí v reprezentácii. Má to v sebe trochu symboliky,“ usmieval sa 33-ročný slovenský útočník. Už dávnejšie oznámil, že po európskom šampionáte v reprezentácii končí. Proti Nemecku dostal šancu v 64. minúte, odohral teda posledných 26 minút v národnom drese.

Cenil si, že sa lúčil v takom významnom stretnutí a proti majstrom sveta. Mimochodom, v Nemecku prežil kus zo svojej dlhej kariéry v Bochume, nastúpil na viac ako stovku bundesligových stretnutí.

Vo Francúzsku mu dal tréner šancu až v poslednej tretine stretnutia s Nemeckom. Pripustil, že to bol od Kozáka sympatický darček na rozlúčku. „Nijakú dohodu sme nemali, nesľúbil mi to. Dostali sme však gól na 3:0 a s tým výsledkom sa už nič nedalo urobiť. Boli sme na lavičke už iba dvaja hráči v poli, ktorí sme si v tomto turnaji nezahrali, ja a Kornel Saláta, dal nám šancu. Ďakujem mu za to, bolo to od neho pekné gesto.“

Premiéru v reprezentácii si odkrútil 18. augusta 2004 v zápase s Luxemburskom (3:1) na bratislavskom Tehelnom poli. Mužstvo viedol Dušan Galis a poslal ho na posledných šesť minút namiesto Szilárda Németha.

„Spomínam si na tento štart. Som hrdý na to, že som mohol dvanásť rokov reprezentovať Slovensko a 66 štartov je naozaj veľmi pekné číslo. Rozlúčil som sa v zápase s Nemeckom, s polovicou jeho hráčov som sa stretával aj v bundeslige. Nemci majú opäť veľmi silné mužstvo, presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži, veľmi ťažko sa proti ním presadzovalo, nedávali nám nijaký priestor,“ hodnotil.

Za najkrajšie obdobie v slovenskom drese považuje kvalifikáciu na majstrovstvá sveta do Afriky. V nej bol najúspešnejším slovenským strelcom, dal v nej šesť gólov.

„Veľmi som si však užíval aj vydarenú kvalifikáciu na tohtoročné ME a účasť v tomto aktuálnom výbere. Ja síce končím, ale máme dosť mladých hráčov. Aj proti Nemecku niektorí nastúpili, ďalší čakajú doma. Partia je výborná a neverím, že príde k útlmu ako po svetovom šampionáte,“ vyjadril presvedčenie Stanislav Šesták, ktorý bude ešte pokračovať v kariére vo Ferencvárosi Budapesť, s ktorým získal v máji nielen titul ale aj Maďarský pohár.

Predtým pôsobil aj v slovenských kluboch Tatran Prešov, Slovan Bratislava a MŠK Žilina, nemeckom Bochume a v tureckých tímoch Ankaragücü a Bursaspor.

Zo skupiny postúpili aj vďaka divákom

Jediným mužom zo súčasného slovenského tímu, ktorý stále pôsobí v nemeckom klube, bol Peter Pekarík z Herthy Berlín. „Za celú kabínu by som chcel opäť poďakovať slovenským fanúšikom, utvorili nám skvelú atmosféru na celom šampionáte a aj vďaka ním sme postúpili zo skupiny,“ vyhlásil Pekarík. Proti Nemecku nastúpil v špeciálnej modrej maske na tvári, ktorá mu chránila rozbitý nos zo súboja s Anglickom. „Nemal som s tým nijaký problém, nos v pohode vydržal. A aj keby som nastúpil bez masky, stretnutie by som určite odohral.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Stanislav Šesták