Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Francúzska Griezmann otočil duel s Írskom

Reprezentanti domáceho Francúzska postúpili do štvrťfinále futbalových majstrovstiev Európy 2016.

26.06.2016 17:10 , aktualizované: 18:35
Antoine Griezmann Foto: ,
Antoine Griezmann sa teší z vyrovnávajúceho gólu do siete Írska.
debata

V nedeľu v osemfinále v Lyone zdolali Írov 2:1 (0:1), hoci od 2. min prehrávali gólom z pokutového kopu, ktorý dal Robbie Brady po nedovolenom zákroku Paula Pogbu na Shana Longa. „Trikolóra“ v 58. min obojstranne otvorene ladeného zápasu vyrovnala hlavičkou Antoina Griezmanna po centri Bacaryho Sagnu z pravého krídla. Útočník Atlética Madrid Griezmann o tri minúty neskôr pohotovo dal ľavou nohou po zemi zo strednej vzdialenosti na 2:1 po sklepnutí od Oliviera Girouda a čoskoro ešte vyrobil červenú kartu pre Shana Duffyho, ktorý zatiahol záchrannú brzdu. Oslabení zástupcovia zeleného ostrova sa už nedokázali vzoprieť osudu.

Francúzi budú medzi najlepšími ôsmimi na tomto kontinentálnom šampionáte hrať v nedeľu 3. júla o 21.00 h na Stade de France v Saint-Denis na severe Paríža hrať s postupujúcim z pondelňajšieho súboja Anglicko – Island (Nice, 21.00 h).

Gól Bradyho presne po 120 sekundách je druhý najrýchlejší v histórii. Na čele zostáva 67 sekúnd, ktoré 20. júna 2004 potreboval Rus Dmitrij Kiričenko na skórovanie proti Grékom (2:1). Pripomenula to internetová stránka Európskej futbalovej únie (UEFA).

Hostitelia zažili obrovský šok už po niekoľkých desiatkach sekúnd osemfinále: Pogba v pokutovom území poslal na zem Longa a taliansky rozhodca Nicola Rizzoli značne prísne ukázal na biely bod. Lloris si pri pokutovom kope tipol pravú stranu, Brady skóroval do opačnej prízemnou strelou aj so zhovievavosťou žrde – 0:1. Taktické nastavenie sa okamžite zmenilo, predpokladané šachy nenastali, hra sa prelievala od bránky k bránke. V 18. min hlavička Griezmanna chrbtom k bránke po štandardke smerovala do náručia Randolpha. O tri minúty mohol zvýšiť Murphy, Lloris však vytesnil pohotový skackajúci krížny pokus.

V 24. min bol pozorný jeho náprotivok Randolph, keď ho z priameho kopu diaľky do rohu chcel nachytať Pogba. V 41. min Duffy uspel v hlavičkovom súboji s Pogbom, ale tesne netrafil medzi žrde. Krátko pred prestávkou sa kompaktní, inšpirovaní a obetaví Íri povrhali do striel Payeta aj Griezmanna zvnútra šestnástky – udržali si najtesnejšie vedenie. Rušný futbal bavil, priaznivci domácich však nemohli byť spokojní so stavom.

Brankár Francúzska Hugo Lloris rieši situáciu... Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Francúzsko, Írsko, Hugo Lloris Brankár Francúzska Hugo Lloris rieši situáciu pred svojou bránkou.

Kouč Francúzov Didier Deschamps cez polčas nahradil kartou stigmatizovaného Kantého ofenzívnejším Comanom, jasne dal najavo, že galský kohút vrhne všetko do útoku aj cenu hrozby kontier. Už v 48. min sa v obrovskej šanci po priamom kope Payeta ocitol blízko žrde Koscielny, pri rybičke sa však nestihol dostatočne zorientovať. V 52. min Lloris v poslednej chvíli zmenil smer centrovanej lopty pred striehnucim Wardom, o štyri minúty Matuidi spoza veľkého vápna natiahol Randolpha.

Zásadné veci prišli približne po hodine hry. V 57. min Payet našiel na ľavom krídle Sagnu a jeho center nekompromisne upratal hlavičkou z úrovne 11 m do siete laxne bránený Griezmann. Navyše, rovnaký hráč v 61. min popri zemi k ľavej žrdi rezolútne zužitkoval sklepnutie od Girouda tiesneného vo vzduchu dvoma hráčmi. Na Írov sa toho počas necelých desiatich minút zosypalo ešte viac: v 66. min pre nich pozitívom bolo, že Duffy zoťal prenikajúceho Griezmanna pred šestnástkou, negatívom však červená karta.

Francúzi sa po rýchlom priebežnom obrate a v následnej presilovke neobmedzili na stráženie náskoku: v 77. min trafil do brvna striedajúci Gignac, v 81. min sa z veľkého uhla nepresadil Matuidi, v 86. min z „päťky“ nezvládol ekvilibristiku znova Gignac po skvostnom pase od Evru. V 86. min pomerne vystrašil prívržencov Francúzska ďalekonosný pokus Waltersa.

Francúzsko – Írsko 2:1 (0:1)

  • Góly: 58. a 61. Griezmann – 2. R. Brady (z 11 m), ŽK: 27. Kanté, 44. Rami – 25. S. Coleman, 41. Hendrick, 72. Long, ČK: 66. Duffy (Írsko), rozhodovali: Rizzoli – Di Liberatore, Tonolini (všetci Tal..)
  • Francúzsko: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Pogba, Kanté (46. Coman, 90.+ M. Sissoko), Matuidi – Griezmann, Giroud (73. Gignac), Payet
  • Írsko: Randolph – S. Coleman, Keogh, Duffy, S. Ward – J. McCarthy (72. Hoolahan), Hendrick – R. Brady, McClean (68. J. O'Shea) – Long, D. Murphy (65. Walters)

Didier Deschamps (tréner Francúzska, zdroj: TF1): „Bolo to ťažké a po rýchlo inkasovanom góle nervozita rástla. Už v prvom polčase nám povychádzali nejaké veci, v druhom som chcel ešte umocniť naše ofenzívne odhodlanie, takže som poslal na trávnik Comana, aby sa Griezmann dostal bližšie k Giroudovi. Po priebežnom obrate a súperovom vylúčení si to možno žiadalo pridať tretí gól, aby sme sa vyhli riziku v závere, ale spätne je podstatné, že sme dosiahli hlavný cieľ. Herná disciplína je síce pekná, ale príklad Chorvátov ukazuje, že sa zároveň netreba prerátať. Keď majú hráči dobrý rytmus a sú v pozitívnom zmysle slova pobláznení, vtedy sú pre súpera najnebezpečnejší.“

Adil Rami (obranca Francúzska, zdroj: TF1): „Tú najdôležitejšiu vec zo všetkého sme napokon zvládli: postúpili sme do štvrťfinále. Vôbec to však veru nebol jednoduchý zápas. V druhom polčase sme prejavili silnejšiu túžbu a charakter. Mohli sme zvíťaziť aj výraznejším rozdielom. K mojej žltej karte znamenajúcej stop na ďalší duel skonštatujem toľko, že som nebol dostatočne pozorný a zle som riešil danú situáciu.“

Antoine Griezmann (útočník Francúzska, autor dvoch gólov, muž zápasu, zdroj: L'Equipe): „Prvý polčas nám nevyšiel. Cez prestávku sme si v kabíne vydiskutovali veci. V druhej časti sme túžili hrať ako iný tím. Utvorili sme si tlak, fanúšikovia nám pomohli. Napokon sme si vybojovali postup do štvrťfinále, všetci sme šťastní. Osobne sa cítim podobne ako v Atléticu, napospol víťazíme tesne. Myslel som si, že v národnom mužstve to bude iné, ale ono nie. Kým sú to však triumfy, radosť to neokresáva.“

Seamus Coleman (obranca Írska, zdroj: BBC): „V tejto chvíli prevažuje sklamanie. Zároveň to však naznačuje, ako dobre sme si počínali. Cítili sme totiž, že dnes to máme na dosah. Naši fanúšikovia boli neuveriteľní a zaslúžili by si, aby sme išli aspoň o zápas ďalej. Dúfam však, že na tomto turnaji sme ich naplnili hrdosťou.“

Futbalové ME: Francúzsko - Írsko

Fotogaléria z osemfinálového súboja Francúzska s Írskom.

Fotogaléria
Francúz Paul Pogba (vľavo) v súboji s Írom...
Ír Robbie Brady sa teší z gólu z penalty proti...
+3Írski futbalisti sa tešia z gólu Robbieho Bradyho.
debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska futbalová reprezentácia #írska futbalová reprezentácia #Antoine Griezmann