Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvé osemfinále prinieslo drámu. Po rozstrele sa tešia Poliaci

Futbalisti Poľska sa stali prvými štvrťfinalistami na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Zverenci trénera Adama Nawalku v sobotňajšom osemfinálovom stretnutí na Štadióne Geoffroya Guicharda v St. Étienne hrali po predĺžení nerozhodne so Švajčiarmi 1:1, v rozstrele zo značky pokutového kopu uspeli 5:4. Jediným neúspešným exekútorom z "bieleho bodu" bol Granit Xhaka.

25.06.2016 17:53
Poľsko, futbal, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Poľska.
debata

Skóre duelu otvoril krídelník Jakub Blaszczykowski, ktorý sa v 39. min po rýchlom brejku presadil zblízka zoči-voči brankárovi Yannovi Sommerovi. V 79. min mohol vyrovnať Haris Seferovič, ale loptu nasmeroval iba do brvna. Čo sa však nepodarilo útočníkovi Eintrachtu Frankfurt, dokázal o tri minúty neskôr a parádne stredopoliar Xherdan Shaqiri. Na hranici šestnástky sa dostal k odrazenej lopte a „nožničkami“ presnou strelou k ľavej žrdi vyrovnal.

Bol to prvý gól, ktorý Poliaci inkasovali na tomto šampionáte. Najväčšiu šancu v predĺžení mal striedajúci Eren Derdiyok, ale jeho hlavičku bravúrne zneškodnil Lukasz Fabiaňski. Rovnaký mikrosúboj sa odohral aj v 118. min, znova z neho víťazne vyšiel poľský brankár. V následnom rozstrele po 120 minútach zlyhal iba spomenutý G. Xhaka, rozhodujúcu penaltu s prehľadom premenil Grzegorz Krychowiak.

„Je to veľká škoda. Zaslúžili by sme si postup. Naši hráči do toho dali všetko a boli blízko. Pri penaltách už hrala úlohu nervozita,“ povedal tréner Švajčiarska Vladimir Petkovic. „Aj tak ale môžeme brať turnaj veľmi pozitívne. Musíme sa poučiť a nabudúce byť ešte silnejší,“ dodal.

zväčšiť Švajčiar Granit Xhaka míňa poľskú bránku v... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Granit Xhaka, Švajčiar Granit Xhaka míňa poľskú bránku v penaltovom rozstrele osemfinále ME.

„Prvý polčas bol z našej strany excelentný. Mali sme veľa šancí, ale mali sme pridať ešte jeden gól. Takto to bolo ešte napínavé, ale hráči odviedli skvelú prácu,“ pochválil svojich zverencov poľský tréner Adam Nawalka. „Penalty sme trénovali a mali sme pripravenú päticu, ktorá ich pôjde kopať. Všetci mi potvrdili, že na to idú, a ukázali svoju kvalitu,“ doplnil.

Poliaci tak ďaleko na ME ešte nikdy neboli. V osmičke najlepších na nich čaká víťaz ďalšieho sobotňajšieho osemfinále Chorvátsko – Portugalsko. „Sme veľmi radi, že nám vyšlo niečo, čo sa ešte nikomu z Poľska nepodarilo. Už som dosť starý na to, aby som bol pri penaltách nervózny. Je to neuveriteľný pocit. Dúfam, že to takto bude pokračovať až do finále,“ povedal Blaszczykowski.

Osemfinále – sobota:
SAINT-ÉTIENNE (Štadión Geoffroya Guicharda)

Švajčiarsko – Poľsko 1:1 po predĺžení (1:1, 0:1), 4:5 v rozstrele zo značky pokutového kopu – Poľsko postúpilo do štvrťfinále

  • Góly: 82. X. Shaqiri – 39. Blaszczykowski, ŽK: 55. Schär, 117. Djourou – 58. Jedrzejczyk, 112. Pazdan, rozhodovali: Clattenburg – Beck, Collin (všetci Angl.)
  • Penaltový rozstrel: Lichtsteiner – 1:0, Lewandowski – 1:1, G. Xhaka – nedal, Milik – 1:2, X. Shaqiri – 2:2, Glik – 2:3, Schär – 3:3, Blaszczykowski – 3:4, R. Rodríguez – 4:4, Krychowiak – 4:5
  • Švajčiarsko: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – Behrami (77. Gélson Fernandes), G. Xhaka – X. Shaqiri, Džemaili (58. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) – Seferovič
  • Poľsko: Fabiaňski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczyňski (101. Jodlowiec), Grosicki (104. Peszko) – Milik, Lewandowski
EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba
Viac na túto tému: #poľská futbalová reprezentácia #švajčiarska futbalová reprezentácia