Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari chcú triumf po 40 rokoch, poľský tréner s nimi neprehral

Osemfinálovú fázu futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku otvorí v sobotu popoludní duel medzi Švajčiarskom a Poľskom (začiatok o 15.00 h SELČ).

25.06.2016 07:00
poľská futbalová reprezentácia, tréning Foto: ,
Tréner poľskej futbalovej reprezentácie v St. Étienne pred osemfinále ME proti Švajčiarsku.
debata

Hrá sa na Štadióne Geoffroya Guicharda v St. Étienne, kde sa v doterajšom priebehu turnaja uskutočnili tri zápasy, všetky s remízovým koncom. Stretnutie z pozície hlavného rozhodcu povedie skúsený Angličan Mark Clattenburg.

„Helvéti“ aj „bielo-červení“ postúpili na európskom šampionáte do vyraďovacej fázy premiérovo v histórii. Obidve mužstvá skončili v základnej skupine na 2. priečke a prezentovali sa solídnou hrou v defenzíve. Poliaci v troch zápasoch neinkasovali ani raz, švajčiarsku obranu prekonal len Rumun Bogdan Stancu z pokutového kopu.

„Stretnú sa dva odlišné herné štýly. Naše mužstvo sa v základnej skupine prezentovalo vysokým držaním lopty. Poliaci sa spoliehali na kompaktnú obranu a rýchle protiútoky. Bude to veľmi zaujímavé,“ vyhlásil pre web football.ch stredopoliar Švajčiarov Fabian Frei. „Veľmi dobre poznáme silné a slabé miesta Poliakov. Zdobí ich dobrá hra v defenzíve, v útoku majú útočníka svetovej triedy Roberta Lewandowského,“ nadviazal obranca Michael Lang.

„Poľsko možno nemá taký cveng ako Nemecko, ale je to veľmi silný tím. Lewandowski a mnoho ďalších Poliakov hráva v najlepších európskych ligách. Máme pred nimi rešpekt, ale nie strach,“ skonštatoval stopér Fabian Schär.

Poľský tréner Adam Nawalka čelil Švajčiarsku dvakrát ešte ako hráč v rámci kvalifikácie o postup na ME 1980. Poliaci v oboch dueloch triumfovali 2:0 a dnes 58-ročný Krakovčan odohral plnú minutáž. „Švajčiarsko hrá na týchto ME futbal na vysokej úrovni. Pre mňa je to jedno z najzaujímavejších mužstiev na šampionáte. Čaká nás ťažké stretnutie, ale pristupujeme k nemu s vierou a optimizmom. Veríme, že sa prebojujeme do štvrťfinále,“ cituje Nawalkove slová oficiálna stránka Poľského futbalového zväzu (PZPN).

Nawalka, ktorý sedí na lavičke Poľska od roku 2013, verí, že v osemfinále sa už strelecky prebudí hviezdny kanonier Bayernu Mníchov Robert Lewandowski, ktorý zatiaľ na šampionáte neskóroval. „Pokiaľ ide o Lewandowského, zatiaľ nedáva góly, ale tiež je pre nás veľmi dôležitý. Dokáže poradiť, usmerniť a pomôcť. Verím, že v najbližšom zápase už skóruje,“ dodal kormidelník Poľska.

V doterajších desiatich vzájomných meraniach síl sa zrodilo iba jedno víťazstvo „La Nati“, ešte v roku 1976. Poliaci triumfovali v štyroch prípadoch, päť stretnutí sa skončilo nerozhodne. Mužstvá sa naposledy stretli 18. novembra 2014, v prípravnom dueli vo Vroclave sa zrodila remíza 2:2. „Pamätám si, že duel pred dvoma rokmi sa hral vo veľkom nasadení, bol to dosť bojovný a náročný zápas. Myslím si, že obidve mužstvá sa odvtedy ešte viac zlepšili. Keď budeme mať šťastie, možné je všetko,“ povedal pre oficiálnu stránku Švajčiarskeho futbalového zväzu útočník Haris Seferovič.

„Máme o čo hrať, pretože v stávke je veľa. Ak zvíťazíme, budeme medzi najlepšou osmičkou v Európe. Švajčiari majú vo svojom strede viacero individualít, na ktoré nás už tréner Nawalka upozorňoval. Osobne si myslím, že Švajčiarsko má ešte silnejší tím ako Ukrajina, s ktorou sme hrali naposledy. V strede poľa podávajú kvalitné výkony Xhaka a Behrami. Dokážu nielen čisto odoberať lopty, ale aj podniknúť nebezpečné akcie smerom dopredu. Verím, že ak podáme náš optimálny výkon, môžeme uspieť,“ vyhlásil v rozhovore pre kanál LaczyNasPilka.pl krídelník Piotr Zieliňski.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba
Viac na túto tému: #poľská futbalová reprezentácia #švajčiarska futbalová reprezentácia