Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Nemci majú nedostatky. Hľadajú strelca

Boje o cenné kovy bez Nemecka? Na veľkých turnajoch nepredstaviteľné. Najmä v posledných rokoch. Majstrovstvá sveta 2006 - tretie miesto.

24.06.2016 21:20
Joachim Löw Foto: ,
Tréner Nemecka Joachim Löw.
debata

Majstrovstvá Európy 2008 – druhé miesto. Majstrovstvá sveta 2010 – tretie miesto. Majstrovstvá Európy 2012 – tretie miesto. Majstrovstvá sveta 2014 – prvé miesto.

Po období plnom sklamania, keď sa na európskych šampionátoch 2000 a 2004 neprebojoval zo základnej skupiny, prežíva nemecký futbal v súčasnosti zlaté časy. Nejestvuje hádam expert, ktorý by pred akýmkoľvek vrcholným podujatím nezaradil na zoznam najvýraznejších favoritov štvornásobných majstrov sveta a trojnásobných európskych šampiónov.

„Nemci majú na každom poste najvyššiu kvalitu. Ich sila však spočíva aj v nevšednej mentalite. Zakaždým, keď o niečo ide, vedia sa naplno skoncentrovať a idú na maximum,“ tvrdí v analytickom článku o nemeckom futbale Nick Ames, expert Eurosportu.

Nemci pricestovali do Francúzska s najvyššími ambíciami. Ale aj so zmeneným kádrom – v porovnaní s majstrovstvami sveta, na ktorých pred dvomi rokmi dokráčali k titulu (a v semifinále zahanbili domácu Brazíliu 7:1). Chýba v ňom predovšetkým niekdajší kapitán Philipp Lahm, reprezentačnú kariéru ukončili aj stopér Per Mertesacker so strelcom Miroslavom Klosem.

Práve na poste zakončovateľa majú Nemci výrazné problémy. Vo Francúzsku nie sú zatiaľ v ideálnej forme Mario Gómez a Mario Götze, nenápadný je Thomas Müller. „Aj Nemecko má nedostatky. Taktiež nie je nezdolateľné. Ukázal to aj doterajší priebeh turnaja,“ uviedol Michael O'Neill, tréner Severného Írska.

Jeho zverenci podľahli veľkému favoritovi v základnej skupine len 0:1. Suverénni neboli Nemci ani v ďalších dvoch dueloch. Ukrajinu (2:0) definitívne zlomili až v nadstavenom čase. Poliakom (0:0) gól nestrelili. Zdobí ich však pevná obrana, vďaka ktorej dosiaľ neinkasovali.

„Splnili sme prvý cieľ, postúpili sme z prvého miesta. Slováci pre nás nebudú jednoduchým súperom. Videl som ich na turnaji v akcii a hrali vskutku dobre,“ hovoril po skupinovej fáze Joachim Löw.

Skúsený tréner je stálicou na nemeckej reprezentačnej lavičke. Sedí na nej už desiaty rok a vedie svoju krajinu k úspechom.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale