Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Payet, Hamšík, Bale. Euro nachádza hrdinov

V správnom čase boli na správnom mieste. Od sklamania ochránili seba, spoluhráčov aj tisíce fanúšikov v rodnej krajine. Oprávnene si zaslúžia honor - hrdinovia.

24.06.2016 08:00
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata

Ponúkame vám pohľad na päticu mužov, ktorých hviezdy počas skupinovej fázy európskeho šampionátu žiarili najvýraznejšie. A značne sa pričinili o to, že ich tímy nesedia pred televíznymi obrazovkami, ale užívajú si veľké francúzske dobrodružstvo aj naďalej.

Uplakaný Francúz

Bol to emotívny okamih. Takmer ako z romantického filmu.

Keď Dimitri Payet schádzal v závere otváracieho zápasu medzi domácim Francúzskom a Rumunskom z trávnika, zaplnili sa jeho oči slzami. Štadión v Paríži burácal, hrdina nedokázal potlačiť dojatie. „Pred sezónou by mi ani len nenapadlo, že budem členom tohto tímu. A teraz som tu a strelil som gól znamenajúci víťazstvo,“ vysvetľoval svoju reakciu.

Minútu pred koncom – za nerozhodného stavu 1:1 – napriahol spoza šestnástky a jedným z najkrajších gólov doterajšieho priebehu turnaja zabezpečil Francúzom tri body. Podpísal sa aj pod ďalšie. O päť dní pridal v nadstavenom čase poistku v súboji s Albánskom (2:0) a znovu si užíval oddanosť francúzskych fanúšikov. Boli to okamihy, ktoré radového hráča povýšili na kľúčového.

„Neprekvapuje ma, aké výkony podáva. Je to futbalista svetovej úrovne, ktorý je pre nás mimoriadne dôležitý,“ zložil poklonu svojmu zverencovi Didier Deschamps.

Tréner Francúzska Didier Deschamps so svojim... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
payet deschamps francuzsko rumunsko Tréner Francúzska Didier Deschamps so svojim zverencom Dimitrim Payetom.

V treťom zápase so Švajčiarmi nechal svoju hviezdu viac ako hodinu na lavičke a Francúzi gól nestrelili. V osemfinále preto svoju zbraň akiste využije opäť naplno.

Neviditeľný strelec

Po faule na spoluhráča si sebavedomo vzal loptu. Položil ju na trávnik. Teatrálne od nej urobil zopár krokov. Ľavačkou ju poslal za chrbát brankára. Najprv slovenského, potom i anglického. Aby mal zbierku skalpov kompletnú, prekonal i ruského.

Čo zápas, to gól. Vizitka Garetha Bala na majstrovstvách Európy je skvelá. Krídelník Realu Madrid zatiaľ potvrdzuje prognózy, že by mal patriť k najväčším esám šampionátu. Podceňovaných Walesanov vytiahol gólmi na prvé miesto B-skupiny. „Keď sme prichádzali na turnaj, veril nám málokto. Zomkli sme sa však. Zakaždým som spoluhráčom vravel, že ak budeme súdržní, môžeme dosiahnuť úspech. Postup je dielom celého tímu,“ hovoril najdrahší futbalista planéty.

Gareth Bale oslavuje gól do siete Ruska. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Gareth Bale Gareth Bale oslavuje gól do siete Ruska.

Balove výkony majú síce od výnimočných ďaleko, často sa z hviezdy mení na neviditeľného hráča, no štatistika neklame. Po základných skupinách je (spolu so Španielom Alvárom Moratom) najlepším strelcom turnaja. A waleským spasiteľom.

Slovenský mozog

Ten okamih postavil futbalové Slovensko na nohy.

V závere úvodného polčasu zápasu s Ruskom si Marek Hamšík prebral na rohu šestnástky loptu. Čo s ňou predviedol, zaskočilo hádam každého. Nechytateľným spôsobom ju poslal do ľavého horného rohu Akinfejevovej bránky a zvýšil náskok Kozákovej družiny na 2:0. Bol to najkrajší i najdôležitejší moment zápasu, po ktorom sa Slovákom otvorili postupové brány o čosi viac.

„Marek je veľký hráč a takéto veci sa dajú od neho očakávať. Vyšlo mu to na jednotku. Za bojovnosť a za to, čo pre mužstvo robí, si tento gól zaslúžil,“ chválil spoluhráča Vladimír Weiss, ktorému kapitán Neapola pripravil prvý presný zásah.

A čo vlastne Hamšík pre mužstvo robí? Všetko. Útočnú aj obrannú fázu si bez neho možno predstaviť len ťažko. Keď má mužstvo možnosť na rýchly protiútok, je jeho mozgom. Keď potrebuje hru spomaliť, dodá spoluhráčom potrebný pokoj. Pokazená prihrávka? V súvislosti s Hamšíkom takmer nepoznaný pojem.

Marek Hamšík po svojom góle do siete Ruska. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Marek Hamšík Marek Hamšík po svojom góle do siete Ruska.

Niet divu, že svetové veľkokluby núkajú za Slovákove služby desiatky miliónov eur.

Islandská stena

Na tlak a neustály nápor súpera je zvyknutý. Najmä pri štýle hry, akým sa prezentuje jeho tím.

Žiadny iný brankár si na turnaji nezachytal výdatnejšie ako Hannes Halldórsson. Trojica súperov prinútila Islanďana k devätnástim zákrokom. Aj vďaka nim si tím, ktorý mnohí experti označovali pred šampionátom za outsidera, zabezpečil miestenku vo vyraďovacej fáze.

„Splnili sme si sen. A teraz pred nami stojí ďalší. Vždy som túžil po zápase s Anglickom. Nejdeme si ho však len užiť, ale ho aj zdolať,“ vravel rodák z Reykjavíku po stretnutí s Rakúskom, ktoré Islanďania vyhrali 2:1.

Halldórsson naznačil, že bude výraznou oporou svojho tímu hneď v úvode turnaja. V prvom zápase s Portugalskom predviedol parádny zákrok a udržal hviezdy súpera na uzde. Pri hlavičke Naniho z bezprostrednej blízkosti sa bleskovo presunul a ohromným reflexom udržal bezgólový stav. Ak bude 32-ročná islandská stena pevná aj v osemfinále, môžu mať Angličania s postupom značné problémy.

Prebudený rekordér

Po prvých dvoch zápasoch sa len sťažoval. Kopal okolo seba. Vrcholom bol incident s novinárom, ktorému po jednej z otázok vytrhol z ruky mikrofón a odhodil do jazera.

Cristiano Ronaldo bol po dueloch s Islandom a Rakúskom symbolom frustrácie. Portugalčania po dvoch remízach ani zďaleka nepotvrdzovali úlohu favorita skupiny a balansovali na hrane postupu. Navyše, superhviezda Realu Madrid neplnila ani osobné ciele. Na bránky súperov strieľala, čo jej sily stačili, no márne.

Frustrovaný Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Cristiano Ronaldo Frustrovaný Cristiano Ronaldo.

Prebudila sa však v správnej chvíli. Keď to jej tím najviac potreboval. Maďarom nasúkal Ronaldo dva góly a vďaka remíze (3:3) posunul Portugalsko do osemfinále. „Bol to šialený zápas. Trikrát sme už boli z hry von. Zakaždým sme sa dokázali vrátiť späť. Môžeme si gratulovať,“ vravel už podstatne spokojnejšie Ronaldo, ktorý prekonal dva rekordy.

Stal sa prvým hráčom histórie, ktorý skóroval na štyroch záverečných turnajoch majstrovstiev Európy. Zároveň aj futbalistom s najväčším počtom zápasov. Dosiaľ ich odohral sedemnásť. Koľko ich ešte pridá vo Francúzsku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Gareth Bale #Dimitri Payet