Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák sa obul do Kloppa: Je mladý, ešte sa naučí

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák sa po pondelkovej remíze 0:0 s Angličanmi v rámci základnej B-skupiny na ME vo Francúzsku pristavil aj pri situácii kapitána SR Martina Škrtela v jeho klube, anglickom FC Liverpool.

21.06.2016 15:50
futbal, futbalova reprezentacia Foto: ,
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák.
debata (16)

Od príchodu nemeckého kormidelníka Jürgena Kloppa a po dlhodobejšom zranení počas zimných mesiacov nedostával slovenský zadák veľa príležitostí a je na odchode z Anfieldu.

„Mňa mrzela len jedna vec. Keď príde do Liverpoolu nový tréner a chce si priniesť nejakého hráča, Martin je priamy človek a priamy chlap. Stačilo si s ním sadnúť a porozprávať sa a nič by sa neudialo. Ale hráčovi, ktorý tam deväť rokov tvrdo pracuje a vydobyje si určité postavenie, a na základe jedného výkonu – ani nie jeho, ale mužstva – ho dať do pozície hráča, ktorý nemá výkonnosť a posielať ho na tribúnu, to sa nerobí. On je však mladý, ešte sa naučí,“ skonštatoval Ján Kozák na margo 49-ročného kouča LFC.

Kozák si veľmi cení bod z najťažšieho zápasu na lavičke

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák ani na druhý deň po pondelkovom stretnutí v Saint-Étienne s Anglickom (0:0) v rámci základnej B-skupiny na ME vo Francúzsku neskrýval spokojnosť s výsledkom, ktorý jeho zverencov výrazne priblížil k vytúženému postupu do osemfinále. Slováci obsadili konečné tretie miesto v tabuľke a so štyrmi bodmi by nemali chýbať medzi účastníkmi vyraďovacej fázy ako jedno z najlepších štyroch mužstiev z tretích priečok.

„V úvode zápasu sme ešte loptu podržali, sila Anglicka je však obrovská. Aj mňa prekvapili, naživo to je iné ako pozerať záznamy. S pribúdajúcimi minútami narastal ich tlak a dopúšťali sme sa chýb. Súper ich však nevyužil a nás hnala túžba po dobrom výsledku. Napokon sa nám to podarilo, všetci sme šťastní. Bod vo vážnom zápase s Anglickom na majstrovstvách Európy sa veľmi cení, ja si ho teda veľmi cením,“ povedal Ján Kozák počas utorkového mediálneho termínu vo Vichy, hlavnom stane slovenského národného mužstva počas ME, a doplnil: „Z toho pohľadu, že ide o majstrovstvá Európy, to určite bol môj najťažší zápas na lavičke. Neočakával som, že nás dostanú až do takej hlbokej defenzívy. Majú však kvalitné mužstvo a tiež možnosť rozložiť sily. V predchádzajúcich dueloch stavil tréner Angličanov na zohranosť hráčov Tottenhamu, včera zasa Liverpoolu. Tí hráči sa chceli aj ukázať.“

Kormidelník SR priznal, že po náročnom stretnutí majú niektorí jeho zverenci ťažkosti. Róbert Mak dohrával so svalovými problémami, Peter Pekarík odohral 70 minút so zlomeným nosom. „Pekarík sa zachoval ako správny chlap. Chlapci podali heroický výkon, išli až na krv. Prvýkrát máme problémy aj pokiaľ ide o zdravotný stav, viacerí sú v zlom stave. V predpoludňajších hodinách boli na nejakých vyšetreniach, nechcem však predbiehať. Mňa veľmi teší, že chlapci to takto zvládli. Videli by ste však, ak by sme dostali prvý gól, ako by to dopadlo. To je futbal. Nádej, túžba a podpora divákov nás hnala k tomu, aby sme dosiahli dobrý výsledok. Inak to nejde, proti takým mužstvám nie,“ vyhlásil rodák z Matejoviec nad Hornádom, ktorý pred duelom avizoval zmeny, napokon k nim však neprišlo. „Každý trochu taktizuje, aj ja som chcel navodiť inú atmosféru. Nebol však dôvod meniť zostavu. Pôvodne som chcel strany ihriska inak pokryť, je to však dlhodobejší proces, nedá sa to z jedného dňa na druhý; navyše, keď to nemáte vyskúšané a urobiť to vo vážnom zápase,“ objasnil Kozák.

Slováci mali predovšetkým v druhom polčase problémy podržať loptu na polovici súpera. „Špičkové mužstvá s kvalitnými hráčmi robia pressing hneď po strate lopty. Vyjsť z toho vedia len veľkí hráči, aj tí majú problém. To dokážu len veľké mužstvá, tie najlepšie. Aj naši chlapci sú šikovní. Keby mali takéto zápasy a tréningy v nohách, aj oni by dokázali z toho vyjsť, nie je to jednoduché,“ povedal bývalý tréner MFK Košice a dodal: „Naše mužstvo viackrát dokázalo, že má kvalitu a silu. Po prehre s Walesom sme sa dostali do veľmi náročnej situácie. Vtedy vidieť skúsenosti, silu a kvalitu nášho mužstva. Naši chlapci zvládli dva nie ťažké, ale preťažké zápasy takým spôsobom, že stále je šanca postúpiť. Za to im patrí uznanie. V každom dueli vydajú množstvo síl. Samozrejme, sú tam ešte možnosti zlepšenia, nie všetci podávajú optimálne výkony. Uvidíme, ja som presvedčený, že ešte máme pred sebou zápas. Možno príde ten deň, keď všetko do seba zapadne.“

Ján Kozák verí, že jeho mužstvo v osemfinále ME napokon nebude chýbať. „Bude záležať, ako budeme my pripravení na ďalší zápas. Gro záťaže je na určitej skupine hráčov. Idú do štvrtého duelu v priebehu krátkeho obdobia. Naši chlapci pritom vo svojich súťažiach nehrávali pravidelne, len výnimky. Nie sú zvyknutí absolvovať takú záťaž. Pobijeme sa však, či už bude súper ten alebo onen,“ vyhlásil skúsený lodivod. Do úvahy prichádza ešte päť protivníkov: Nemecko, Poľsko, Severné Írsko, Španielsko a Chorvátsko. „Možno sa udeje prekvapenie, možno dostaneme Severné Írsko. Tie časy sú preč, keď mužstvá rozdávali 3:0, 4:0, futbal sa vyrovnáva. Vyzerá to však na Nemecko, ak zvládne zápas so Severným Írskom. Máme sa na čo tešiť, v priebehu krátkeho obdobia dvakrát majster sveta… Uvidíme,“ uzavrel Ján Kozák.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #FC Liverpool #Jürgen Klopp #sokoli