Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wales vyhral B-skupinu a po výhre 3:0 zamával Rusom na rozlúčku

Svoju premiéru na majstrovstvách Európy si futbalisti Walesu spríjemnili postupom do osemfinále. Walesania sa dokonca stali víťazmi B-skupiny, keďže vo svojom záverečnom vystúpení v pondelok večer v Toulouse zdolali Rusov rozdielom triedy 3:0 (2:0) a v kombinácii s tým v St. Étienne Angličania remizovali so Slovákmi 0:0.

20.06.2016 23:30
Gareth Bale Foto: ,
Gareth Bale oslavuje gól do siete Ruska.
debata (27)

Waleské góly dosiahli v 11. a 20. min Aaron Ramsey a Neil Taylor, po zmene strán pečatil na 3:0 v 67. min líder „ostrovanov“ Gareth Bale. Rusi s jediným bodom na konte zostali na dne B-skupiny a predčasne cestujú domov. Zverenci Chrisa Colemana zatiaľ nepoznajú svojho osemfinálového súpera. Rozdielom troch gólov prehrali ruskí futbalisti na ME naposledy predtým pred 20 rokmi v anglickom Manchestri s Nemeckom (0:3).

Walesania predviedli od úvodných minút rázny marš za postupom zo skupiny. Hoci im stačil na osemfinále aj nerozhodný výsledok, ale na remízu rozhodne nehrali. Do Rusov sa pustili od podlahy a Bale už po necelej minúte vyskúšal pozornosť Akinfejeva. V 11. min Rusi prišli o loptu v stredovom kruhu a tá sa za niekoľko sekúnd ocitla v ich sieti. Allen kolmo za obranu vysunul Ramseyho a útočník Arsenalu proti vybiehajúcemu Akinfejevovi nezaváhal – 0:1.

Ostrovanom úvod snov nestačil a rozhodli sa nevýrazných Rusov doraziť. Aktívny Bale za pomoci brániaceho Širokova našiel voľného Taylora a obranca Swansea na dva razy prekonal Akinfejeva – 0:2.

Deprimovaní ruskí hráči sa dostali do šance až v 27. min, strelu útočníka Dziubu vyrazil Hennessey na roh. Na druhej strane rýchly Bale našiel Vokesa a Akinfejev zachránil. Nezastaviteľný útočník Realu Madrid strelou preveril pozornosť ruského brankára aj v 40. min. Po zmene strán waleskí hráči bez väčších problémov kontrolovali vývoj zápasu a pridali aj ďalšiu gólovú poistku. V 67. min Ramsey našiel voľného Bala a najdrahší futbalista sveta zoči-voči Akinfejevovi nezaváhal – 0:3.

Bol to tretí gól Bala v treťom zápase na ME, čím sa dostal na čelo tabuľky kanonierov. V záverečných 10–15 minútach už Rusi pôsobili odovzdane a keď v 86. min Dziuba zahodil tutovku pred Hennesseyom, skóre sa už do konca nezmenilo.

V Toulouse to bol piaty vzájomný zápas Ruska a Walesu (bez éry Sovietskeho zväzu), zrodilo sa prvé waleské víťazstvo.

Rusko – Wales 0:3 (0:2)

Góly: 11. Ramsey, 20. N. Taylor, 67. Bale, ŽK: 64. Mamajev – 17. Vokes, rozhodovali: Eriksson – Klasenius, Wärnmark (Švéd.)
Rusko: Akinfejev – Smoľnikov, V. Berezuckij (46. A. Berezuckij), Ignaševič, D. Kombarov – Mamajev, Glušakov – Smolov (70. Samedov), Širokov (52. Golovin), Kokorin – Dziuba
Wales: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, B. Davies, N. Taylor – Allen (74. D. Edwards), J. Ledley (76. King), Ramsey – Bale (83. Church), Vokes

**Konečná tabuľka B-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Wales 3 2 0 1 6:3 6
2. Anglicko 3 1 2 0 3:2 5
3. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
4. Rusko 3 0 1 2 2:6 1
27 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale