Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár: Spomienky na Afriku

Mnohým to pripomína Afriku. Hru o všetko. Hop alebo trop. Aj na čiernom kontinente pred šiestimi rokmi išlo v skupine o postup v poslednom zápase.

18.06.2016 06:00
Vittek, Kucka, Stoch Foto:
Róbert Vittek sa teší zo svojho gólu na MS 2010 so spoluhráčmi Jurajom Kuckom (v strede) a Miroslavom Stochom. Podarí sa zopakovať úspech aj na ME 2016?
debata

Aj vtedy stál pred Slovákmi futbalový obor. A mali jedinú osemfinálovú možnosť – vyhrať. Slováci túto situáciu dobre poznajú. Zo súčasného tímu boli na svetovom šampionáte až desiati, bezmála polovica kádra. Teraz je to však predsa len iná káva. Zverenci Jána Kozáka to majú v mnohom jednoduchšie.

Najmä úplne prozaicky – matematicky. Na postup by im mohla stačiť aj remíza. Majú tri body, kým v Afrike nastupovali na rozhodujúci boj s jedným. Osemfinálovú miestenku môžu získať ešte aj z tretieho miesta. A uplynulú stredu užili skvelý doping – môžu sa oprieť o víťazstvo i výkon s Ruskom. V tíme vládne pohoda, kým pred šiestimi rokmi bola nálada pod psa a dva predchádzajúce výkony nepresvedčivé. Okrem výhry potrebovali Weissovi hráči aj pomoc Paraguaju a jeho úspech nad Novým Zélandom.

Súper? Angličania alebo Taliani. Čo si navyberáme. Oba tímy patria k veľmociam, ktoré vo futbale diktujú.

Taliani obhajovali v Afrike titul, Angličania tvoria na veľkých turnajoch už desaťročia tím s veľkými očakávaniami, ale nenaplnenými ambíciami. Lippiho zverencov zastihla na svetovom šampionáte 2010 hlboká kríza, v tom roku do zápasu so Slovenskom nevyhrali ani zápas a nevyšlo im to ani v Johannesburgu.

Angličania pôsobia vo Francúzsku ako konsolidovaný, odhodlaný tím, ktorý už jednou nohou stojí v osemfinále a teraz sa to pokúsi potvrdiť. Slovensko čaká kompaktnejší súper ako vtedy rozkývané Taliansko. V tomto bude jeho pozícia akiste zložitejšia ako na africkej pôde.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #ME 2016 vo futbale #sokoli