Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Troch zadržaných Slovákov vyhostia z Francúzska

Pohybuje sa v zákulisí, nie je na očiach, ale jeho pozícia je v súčasnosti mimoriadne dôležitá. Peter France (39) je bezpečnostný manažér slovenskej futbalovej výpravy vo Francúzsku.

17.06.2016 12:00
slovensko, fanúšikovia, fanúšik, ťažkoodenec,... Foto: ,
Policajní ťažkoodenci dohliadajú na poriadok pred stredajším duelom Slovenska s Ruskom na ME.
debata (1)

Čo je náplňou vašej práce na tomto podujatí?
Zaoberám sa všetkými otázkami, ktoré súvisia s bezpečnosťou nášho mužstva a našich fanúšikov. Spolupracujem s organizátormi, zástupcami UEFA, usmerňujem našu ochranku, robíme analýzu rizík pred futbalovými zápasmi.

Zúčastňujete sa na bezpečnostných medzinárodných poradách?
Samozrejme, stretávam sa so všetkými kompetentnými ľudmi, ktorí zodpovedajú za bezpečnosť v každom meste pred zápasom. Na týchto schôdzkach analyzujeme situáciu a pripravujeme bezpečnostné opatrenia. Pred šampionátom sme mali porady a školenia, štyri razy som cestoval do Francúzska, kde sme hovorili o reálnych hrozbách.

Z čoho sú najväčšie obavy?
Po tom, čo sa stalo vlani v novembri vo Francúzsku, sú hlavnou hrozbou možné teroristické útoky. A potom je to nebezpečenstvo narušenia verejného poriadku rizikovými fanúšikmi.

Vyskytli sa nejaké problémy, ktoré ste museli riešiť?
Každý deň pripravujeme detailne pohyb nášho mužstva, ktorý koordinujeme s francúzskou políciou. Máme prideleného jej dôstojníka a, samozrejme, policajtov a ochrankárov, ktorí sú stále s výpravou. Zatiaľ sme riešili len nejaké problémy so slovenskými fanúšikmi.

O čo išlo?
Troch slovenských fanúšikov zadržala francúzska polícia v Lille.

Čo vyviedli?
Jeden provokoval fanúšikov súpera, hrozila bitka, preventívne ho zatkli. Ďalší bol predvedený už zo štadióna za distribúciu alkoholu a tretí za to, že pri prehliadke mu objavili chránič zubov. To je jeden zo zakázaných predmetov.

Čo sa s trojicou zadržaných stane?
Predpokladám, že budú vyhostení z krajiny, pošlú ich domov, prípadne dostanú nejaký zákaz vstupu či pokutu. To záleží na ďalšej komunikácii slovenskej a francúzskej polície.

Ako informujete slovenských priaznivcov, ktorí sa pohybujú po celej krajine?
Sme s nimi v kontakte prostredníctvom zväzového koordinátora pre styk s fanúšikmi Marekom Majerčákom. Všetky informácie, ktoré dostávam od polície a organizátorov, posúvam všetkými možnými informačnými kanálmi k návštevníkom. Napríklad pred zápasom s Ruskom v Lille to bolo o prijatých opatreniach, nesmel sa v meste predávať alkohol, majitelia mohli ponúkať len ľahké pivo a museli ho nalievať výlučne do papierových pohároch a podobne. Aj organizátorov zaujímajú informácie o fanúšikoch, o ich pohybe. Aby sa vedeli pripraviť na to, koľko ich asi príde na štadión, koľko do fanzón.

Je presne predpísané, čo si môžu diváci z fanúšikovských rekvizít priniesť na štadión?
Áno, predpisy o tom hovoria, aké môžu mať rozmery vlajky, transparenty, bubne, tyče… Všetky predmety na choreografiu musia byť dopredu schválené, pokiaľ majú nadštandardné rozmery. Musíme o to požiadať pracovníkov UEFA.

Dali si aj Slováci nejaké žiadosti?
Bolo ich niekoľko a všetky schválili. Aj domáci tvrdia, že so Slovákmi nie sú problémy.

Domácich i návštevníkov vystrašilo vyčínanie skupiny ruských fanúšikov v Marseille. Toto nebezpečenstvo už nehrozí?
Tieto udalosti negatívne ovplyvnili šampionát. Najdlhšia bola naša porada pred zápasom s Ruskom v Lille. Polícia ešte viac sprísnila opatrenia a v noci pred stretnutím zadržala viacerých ruských fanúšikov – preventívne a aj preto, že robili výtržnosti. Tých teraz vyhostia. Polícia sa poučila z incidentov v Marseille a zvýšila efektivitu. Všetko napokon prebehlo v norme, aj na hodnotiacej porade sa to konštatovalo. Bol len jeden malý problém, Rusi prepašovali na štadión pyrotechniku, ktorú v jednom prípade počas zápasu použili.

Poznáte počty Slovákov. Bude ich najviac v pondelok na súboji s Anglickom, v ktorom sa bude rozhodovať o postupe?
Áno, bude ich výrazne nad osemtisíc. Na prvom zápase s Walesom bolo oficiálne prítomných 6300 Slovákov, s Ruskom sedemtisíc, ale neoficiálne ich bolo viac, možno aj deväťtisíc, lebo lístky sa dali kúpiť aj pred zápasom a Slováci ich získali tiež do iných sektorov.

Peter France je bezpečnostný manažér slovenskej... Foto: Michal Zeman, Pravda
Peter France Peter France je bezpečnostný manažér slovenskej futbalovej výpravy.

Koľko mužov chráni slovenskú výpravu?
Od štyroch do tridsiatich. Závisí to od programu, ktorý máme, tie počty sú navýšené najmä tam, kde sa nachádzame, pohybujeme, v transférových hoteloch a vo Vichy, kde máme sídlo.

Koľko je stálych ochrankárov, ktorí sú s vami vždy?
Toto konkrétne číslo nemôžem prezradiť, ale je ich dostatočný počet. Po tragických udalostiach, ktoré sa vo Francúzsku odohrali, sa ich pôvodne predpokladané počty zvýšili. Vo Francúzsku pôsobia okrem toho aj ôsmi členovia policajného zboru zo Slovenska, dvoch vyčlenili pre policajné koordinačné centrum v Paríži a ďalší šiesti neustále cestujú po krajine, podľa toho, kde hrá Slovensko.

Nekomplikuje vašu prácu fakt, že hotel, v ktorom výprava býva vo Vichy, nie je uzavretý pre verejnosť, bývajú v ňom aj ďalší hostia?
Je to bezproblémové. Niektoré poschodia sú uzavreté, tam vpustia ľudí len na základe akreditácií. Aj ostatné priestory hotela sú kontrolované políciou a súkromnou SBS.

Vedia aj hráči, ako sa správať v prípade mimoriadnej udalosti?
Áno, aj oni absolvovali školenie, ešte pred príchodom do Francúzska. Uskutočnilo sa na sústredení v Rakúsku. Tam sa dozvedeli všetky informácie o mimoriadnych opatreniach, ktoré prijali organizátori. Hráči vedia, ako postupovať, keď nastane evakuácia hotela, alebo vznikne mimoriadna situácia na štadióne.

Denne vidíme, že sa slovenskí reprezentanti voľne prechádzajú vo Vichy, sedia v kaviarničkách na káve, debatujú s domácimi. Majú teda možnosť voľného pohybu?
Ako som naznačil, denno-denne vyhodnocujeme situáciu s francúzskou políciou a organizátormi. Nemáme nijaké informácie o hrozbe rizika. Ak by sa objavili, pôjdu s nimi na prechádzku ochrankári. V každom prípade sa futbalisti musia na recepcii u našej ochranky zapísať a uviesť, kam idú.

Ako sa dotýkajú všetky opatrenia hráčov? Ako ich pociťujú?
Usilujeme sa o to, aby ich pociťovali čo najmenej. Musia mať však stále pri sebe akreditáciu a musia sa podrobovať všetkým kontrolám. Aj keď prichádzajú na štadión.

Kto financuje ochranu výpravy?
Najmä organizátor a UEFA, ale podieľa sa na nej aj Slovenský futbalový zväz.

Okrem domácej polície a ochranky pricestovali s výpravou aj slovenskí ochrankári. Tí hráčov poznajú, cestujú s nimi aj na iné podujatia, nechýbali ani na MS v Afrike…
Ide o štyroch členov bezpečnostnej služby Progres Agency, dlhodobo s ňou spolupracujeme. Aj hráči ich dobre poznajú a akceptujú ich. Ja sa pohybujem stále s mužstvom, chodím na všetky tréningy, cestujem na zápasy.

Dokážete si vychutnať aj futbal?
Nie, na to nemám čas. V priebehu zápasu stále vyhodnocujeme situáciu, zabezpečujem príchod i odchod výpravy zo štadióna a podobne.

Ako dlho sa venujete problematike bezpečnosti na štadiónoch?
Tri roky pracujem na futbalovom zväze ako bezpečnostný manažér. Predtým som pôsobil osemnásť rokov v policajnom zbore a z toho som sa posledných desať rokov venoval problematike diváckeho násilia a predtým aj extrémizmu. Som major, už vo výslužbe. Absolvoval som viaceré špeciálne kurzy v zahraničí a rok a pol som bol aj veliteľom policajného kontingentu monitorovacej misie Európskej únie v Gruzínsku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Francúzsko #fanúšikovia #ME 2016 vo futbale #sokoli #Peter France