Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Lille sa zatýkalo, šestnásť fanúšikov skončilo v nemocnici

Francúzska polícia v stredu v Lille zadržala 36 futbalových fanúšikov pre výtržnosti. Páchali ich najmä priaznivci anglickej reprezentácie, ktorá vo štvrtok o 15.00 h bude hrať s Walesom v "slovenskej" základnej B-skupine ME v neďalekom Lens.

16.06.2016 10:46
fanúšikovia, Anglicko Foto: ,
Fanúšikovia Anglicka v uliciach Lille.
debata (10)

Miestne úrady uviedli, že v nemocnici skončilo 16 osôb. Detaily o závažnosti zranení nie sú známe. V samotnom Lille sa v stredu konal duel Rusko – SR (1:2).

Strážcovia zákona síce pri pacifikovaní fanúšikov použili aj slzotvorný plyn, ale násilnosti sa svojou intenzitou celkovo nevyrovnali trojdňovým nepokojom v súvislosti so sobotňajším stretnutím Anglicko – Rusko (1:1) v Marseille na juhu krajiny, hlási agentúra The Associated Press.

Polícia v stredu najprv riešila najmä situáciu v okolí hlavnej vlakovej stanice v Lille, kde skupina približne 200 osôb narúšala verejný poriadok, hádzala fľaše, odpaľovala pyrotechniku a spievala znevažujúce a vulgárne chorály. Prvé správy hovorili o zadržaní šestnástich ľudí, medzi nimi šiestich ruských fanúšikov, ktorí sa podieľali na násilnostiach v Marseille. Ďalších päť osôb zatkli za opilectvo na verejnosti vo vlaku smerujúcom z Londýna na Lille. Dopravný prostriedok odstavili ešte pred cieľovým mestom a v jazde pokračoval až po zásahu ozbrojených zložiek.

Neskôr sa špecializované útvary zamerali predovšetkým na ochranu fanúšikovskej zóny v Lille, v ktorej tisíce prívržencov domáceho mužstva sledovali priamy prenos z marseillského súboja Francúzov s Albáncami (2:0) v A-skupine. Aj v tomto prípade polícia použila slzotvorný plyn na rozohnanie útočiacich skupín prevažne anglických priaznivcov.

AP hlási, že fanúšikovia Ruska a Slovenska nespôsobili žiadne problémy, keď sa rozchádzali zo Stade Pierre Mauroy. Jediným výčinom priaznivcov „zbornej“ priamo na štadióne bolo zapálenie svetlice približne desať minút pred koncom zápasu. Ruský futbalový zväz (RFS) však môže tento incident vyjsť draho, keďže mužstvo podmienečne vylúčili zo šampionátu za násilnosti prívržencov v sobotu na Stade Vélodrome v Marseille (na rozdiel od výtržností v uliciach to spadá do kompetencie Európskej futbalovej únie – UEFA) a Rusi k tomu dostali pokutu 150 000 eur.

Duel ich výberu zo Slovákmi sa odohral v pokojnej atmosfére, desiatky návštevníkov v lokalite Villeneuve d'Ascq desať minút peši od štadióna nevyvolali neprimeraný rozruch. Fanúšikovia oboch táborov si robili spoločné fotografie, uviedla The Associated Press.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #chuligáni