Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vydreli veľké víťazstvo. Rusko zdolali po ťažkom boji 2:1

Slovenskí futbaloví reprezentanti sa dočkali svojho historicky prvého víťazstva na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy. Slováci zvíťazili 2:1 nad ruským národným mužstvom v stredajšom zápase v Lille v rámci B-skupiny na kontinentálnom šampionáte vo Francúzsku.

15.06.2016 15:00 , aktualizované: 16:50
Slovensko, futbal Foto: ,
Slováci na ihrisku v Lille po tom, čo zdolali Rusko 2:1.
debata (500)

Skóre duelu pod zatiahnutou strechou na Štadióne Pierra Mauroya otvoril po polhodine hry Vladimír Weiss, ktorý zužitkoval ideálnu kolmicu Mareka Hamšíka. Stredopoliar SSC Neapol v závere úvodného dejstva po rohovom kope pridal druhý presný zásah tímu SR. Desať minút pred koncom skorigoval výsledok striedajúci Denis Glušakov, Rusi však už nedokázali vyrovnať a zabodovať.

V rámci B-skupiny na Slovákov čaká ešte zápas proti Angličanom (v pondelok 20. júna o 21.00 h v Saint-Étienne). Pred týmto súbojom majú na svojom konte tri body a priebežne sú na druhom mieste „béčka“. Do osemfinále preniknú prví dvaja z každej zo šiestich základných skupín a tiež štyri najlepšie tímy z tretích miest.

Oznámkujte výkon Slovákov za zápas proti Rusku

Rusko – Slovensko 1:2 (0:2)

Góly: 80. Glušakov – 32. Weiss, 45. Hamšík, ŽK: 46. J. Ďurica (Slovensko), rozhodovali: Skomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.), 38 989 divákov
Rusko: Akinfejev – Smoľnikov, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov – Golovin (46. Mamajev), Neustädter (46. Glušakov) – Kokorin (75. Širokov), Šatov, Smolov – Dziuba
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan – Pečovský – Mak (80. M. Ďuriš), Kucka, Hamšík, Weiss (72. Švento) – Duda (67. A. Nemec)

Slováci, hnaní nutnosťou bodovať, boli v úvode stretnutia aktívnejší smerom dopredu. V 10. min Hamšík zakončil rýchly protiútok, jeho strela z hranice šestnástky preletela tesne ponad ruskú bránku. O tri minúty neskôr neusmernil Ďurica priamy kop medzi tri žrde. Vzápätí sa osmelili aj Rusi, ale v Kozáčikovej svätyni neskončil pokus Smolova a ani Dziubova hlavička.

Po polhodine hry mali Rusi dovtedy najväčšiu príležitosť, prízemnej strele Smolova spoza šestnástky chýbali len centimetre, aby zapadla k pravej žrdi. Čo sa nepodarilo Smolovovi, dokázal na druhej strane o pár minút neskôr Weiss. Nabehol si na Hamšíkovu kolmú prihrávku, prekabátil dvoch obrancov a strelou k vzdialenejšej ľavej žrdi prekonal Akinfejeva.

Slovensko - Rusko na futbalových MS Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Meno: Vladimír Weiss. Kluby v zahraničí:...

Zverencov Jána Kozáka gól povzbudil. V 42. min špílmacher Hamšík potiahol loptu stredom ihriska, spoza pokutového územia však nenamieril presne. Vynahradil si to o tri minúty neskôr – krídelník Weiss rýchlo rozohral rohový kop, Hamšík prebral loptu a nechytateľnou strelou z ľavej strany šestnástky rozjasal slovenských fanúšikov – 2:0.

Rusi vstúpili do druhého polčasu so snahou skorigovať výsledok. Príležitosť si však utvorili Slováci, Makovu strelu v 54. min po prieniku Kucku zneškodnil Akinfejev. O tri minúty neskôr pohrozil Šatov, vypálil však nad bránku. Kozákovi zverenci príkladne bojovali na ihrisku jeden za druhého a nepúšťali súperov do šancí, naopak, hrozili protiútokmi.

Ruská príležitosť prišla až v 66. min, pokus stredopoliara Smolova však zblokoval Ďurica. Vzápätí Hamšík na druhej strane ani dvomi strelami neprepálil obranný val súpera. Rusi znížili desať minút pred koncom, Šatovov center hlavičkou zužitkoval striedajúci Glušakov a „zborná“ razom ožila.

Zápas Slovensko – Rusko sme sledovali online

Glušakov v 86. min spoza šestnástky nenamieril presne a Slováci si zhlboka vydýchli. V 89. min zachránil Kozákových zverencov pri ďalšej strele Rusov obetavý sklz Hubočana v šestnástke a Rusi si už ďalšiu príležitosť nevypracovali.

**Tabuľka B-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Wales 1 1 0 0 2:1 3
2. Slovensko 2 1 0 1 3:3 3
3. Anglicko 1 0 1 0 1:1 1
4. Rusko 2 0 1 1 2:3 1

Hlasy

Ján Kozák (tréner SR): „O čo ťažšie sa víťazstvo rodí, o to je príjemnejšie. V prvom polčase obidve mužstvá hrali, aby neinkasovali. Bolo to dosť opatrné. My sme však na rozdiel od zápasu s Walesom využili prvú šancu a dostali sa do psychickej výhody. Marek dal potom fantastický gól a viedli sme 2:0. Ja i hráči sme však vedeli, že ešte nie je koniec. Po zmene strán sme ešte hrali dobre pätnásť minút. Rusi nás potom zatlačili kvalitou, my sme sa stiahli. Chlapci však hrali obetavo a víťazstvom potešili našich fanúšikov. Nechcem vyzdvihovať jednotlivcov, dnes vyhral kolektív.“

Martin Škrtel (obranca a kapitán SR): „Sme unavení, ale šťastní… Išli sme do toho s tým, že chceme vyhrať. Po zápase s Walesom zavládlo veľké sklamanie, lebo sme cítili, že máme na viac. Dnes sme si to my vynahradili a tie naše vtedajšie pocity asi zažívajú Rusi. V druhom polčase nás dostali pod tlak, mali sme aj šťastie, ktoré k tomu patrí. Súper hral na krásu a my sme zvíťazili, účel svätil prostriedky. Pri našich góloch sa ukázala absolútna genialita ich autorov – najprv to bol Vlado Weiss, o ‚Hamšovi‘ už ani nehovorím. Boli to krásne momenty a potom celé mužstvo ukázalo srdce a charakter, dotiahli sme to do úspešného konca.“

Marek Hamšík (stredopoliar SR): „Je to prvé víťazstvo Slovenska na majstrovstvách Európy v histórii, na to sa nezabúda. Podali sme dnes kolektívny výkon, sme vďační, že sme vyhrali, veľmi sa tešíme. Máme dobrých a vhodných hráčov do protiútokov, mali sme pekné akcie a strelili pekné góly. Druhý polčas bol čisto o bránení, udržali sme to. A môj gól? Vlado (Weiss, pozn.) ma videl, nikto pri mne nebol, dobre som to trafil. Tri body sú tri body, dosiahli sme dôležité víťazstvo. Uvidíme, ako sa zajtra skončí duel Anglicka s Walesom. Budeme sa snažiť o postup zo skupiny.“

Ján Ďurica (obranca SR): "Odohrali sme veľmi náročné stretnutie. Naše víťazstvo bolo vydreté, ale zaslúžené. V závere za stavu 2:1 nás Rusi pritlačili, ale udržali sme to. Máme tri body. Mužstvo zahralo výborne, Marek (Hamšík, pozn.) to pri druhom góle trafil fantasticky. V Rusku som na klubovej úrovni hral desať rokov, z víťazstva nad nimi mám obrovskú radosť.

Ďakujeme fanúšikom za podporu: utvorili pre nás oveľa lepšiu atmosféru v hľadisku ako priaznivci Ruska ich hráčom. Niečo sa dnes skončilo, vyhrali sme, treba sa však už chystať na Anglicko. To bude iný súper. Keď necháme toľko síl a predvedieme to, čo dnes, nemáme sa čoho báť."

Róbert Mak (stredopoliar SR): „Nastúpili sme s cieľom zvíťaziť, čo sa nám aj podarilo. V prvom polčase sme strelili krásne dva góly. Až v závere zápasu nás Rusi zatlačili, skorigovali, ale napokon sme udržali víťazstvo. Z troch bodov máme všetci veľkú radosť. Čaká na nás ešte Anglicko, tiež chceme uspieť a postúpiť zo skupiny.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
Slovensko - Rusko na futbalových MS

Fotogaléria zo zápasu futbalových ME medzi Slovenskom a Ruskom.

Fotogaléria
Meno: Vladimír Weiss. Kluby v zahraničí:...
Fanúšičky Ruska počas zápasu so Slovenskom.
+15Slovenská jedenástka pre duel s Ruskom.
500 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Tomáš Hubočan #Viktor Pečovský #Ondrej Duda