Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dorovnal Ibrahimoviča. Sluckij sa spolieha na obra

Sú hrdí, sebavedomí, zakaždým hovoria o útoku na veľký úspech. Ten však prichádza len ojedinele.

14.06.2016 17:30
Leonid Sluckij Foto: ,
Tréner Ruska Leonid Sluckij.
debata (2)

Ruskí futbalisti sú v posledných rokoch pravidelnými účastníkmi veľkých turnajov. Na majstrovstvách Európy nechýbali od roku 2004 ani raz. Okrem toho si počas éry samostatnosti zahrali aj na troch svetových šampionátoch. Zakaždým – až na jeden prípad – sa však s podujatím lúčili už po skupinovej fáze. O jedinú svetlú výnimku sa postarali na Eure 2008. Na rakúskych a švajčiarskych trávnikoch dokráčali až do semifinále a tešili sa z bronzu.

Na úspech spred ôsmich rokov by partia okolo trénera Leonida Sluckého rada nadviazala. Ambície naznačila už v zápase s Angličanmi. Favoritovi bola vyrovnaným súperom a vďaka vydarenej akcii zo záveru vydolovala cenný bod. „Tento výsledok nás nesmie uspokojiť. Na Slovákov sa musíme dobre pripraviť a uhrať ďalší priaznivý výsledok. Máme na to dostatočne kvalitný tím,“ vraví kľúčový útočník tímu Arťom Dziuba.

Takmer dvojmetrový (bez štyroch centimetrov) strelec Zenitu Petrohrad je najväčšou hviezdou v súčasnom výbere. V kvalifikácii sa presadil osemkrát (z 21 presných ruských zásahov) a spolu so Švédom Zlatanom Ibrahimovičom sa stal najlepším zakončovateľom G-skupiny.

Ofenzívna ťarcha leží predovšetkým na ňom. Rusi totiž pricestovali do Francúzska oslabení. Pre zranenie im chýba špílmacher a jeden z najväčších talentov posledných rokov – Alan Dzagojev. Tesne pred šampionátom prišli zo zdravotných dôvodov aj o ďalšiu oporu – defenzívneho špecialistu Igora Denisova.

Na ich hre sa to však v súboji s Albionom neprejavilo. Najmä v obrane boli mimoriadne pevní. Napokon, zborná nezvykne často inkasovať. Potvrdila to už v kvalifikácii. V desiatich dueloch ju súperi prekonali len päťkrát. V žiadnom zápase nedostala viac ako jeden gól.

Sluckij vyskladal 23-členný káder predovšetkým z hráčov domácej súťaže. Jediným legionárom je naturalizovaný Nemec Roman Neustädter zo Schalke 04. Najvýraznejšie zastúpenie má CSKA Moskva (sedem futbalistov), nasledujú Zenit Petrohrad (šesť) a Lokomotiv Moskva s Krasnodarom (po troch).

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #UEFA EURO #Leonid Sluckij