Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko podmienečne vylúčili. Kremeľ vyzval fanúšikov, aby sa umravnili

Najbližší súper Slovenska v B-skupine futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku Rusko je podmienečne vylúčené z turnaja.

14.06.2016 13:33 , aktualizované: 14:30
Euro 2016, Rusko, fanúšikovia Foto: ,
Ruskí fanúšikovia.
debata (772)

Za výtržnosti svojich fanúšikov v Marseille, mieste konania sobotňajšieho stretnutia s Anglickom, zaplatí Ruský futbalový zväz pokutu 150 000 eur. V utorok o tom rozhodla kontrolná, etická a disciplinárna komisia organizujúcej Európskej futbalovej únie (UEFA).

Zhodnotila pri tom udalosti zo štadióna Vélodrome – nepokoje na tribúnach, použitie pyrotechniky a rasistické správanie ruských priaznivcov. Komisia uložila trest v súlade s článkom 20 disciplinárneho poriadku. Podmienka platí do konca podujatia a môže sa zmeniť na priamy trest v prípade opakovaného porušenia pravidiel na štadiónoch. Proti rozhodnutiu sa dá odvolať. Netýka sa udalostí mimo štadiónov, ktoré nespadajú pod právomoc UEFA.

Ruská zborná odohrá najbližší zápas v stredu v LiIle proti Slovensku, svoje účinkovanie v základnej B-skupine uzavrie v pondelok 20. júna súbojom s Walesom v Toulouse.

Sluckij a Dziuba pod paľbou

Aktéri utorkovej predzápasovej tlačovej konferencie ruskej reprezentácie pred stredajším zápasom B-skupiny proti Slovensku na ME vo Francúzsku sa len málo venovali svojmu najbližšiemu súperovi. Oveľa viac sa diskutovalo o podmienečnom vylúčení Ruska z turnaja pre výtržnosti jeho fanúšikov na štadióne v Marseille počas sobotňajšieho duelu s Anglickom (1:1).

„Včera sme sa prihovorili fanúšikom a požiadali sme ich, aby sa správali podľa pravidiel a boli pokojní. Potrebujeme ich podporu. Sme si istí, že naši priaznivci nedajú podnet na diskvalifikáciu nášho tímu,“ povedal kormidelník ruského národného mužstva Leonid Sluckij, doplnil ho útočník Arťom Dziuba: „Veríme, že sa vyhneme diskvalifikácii. Chápeme, že takéto situácie môžu nastať, ale nemalo by sa to diať. Sme radi, že sme tu; bolo by hlúpe a bolo by sklamaním, ak by nás takto vyradili.“

Predovšetkým britskí novinári pokračovali v paľbe otázok súvisiacich s predmetnou témou, čo nenechalo chladným kanoniera Zenitu Petrohrad Dziubu: „Nechápem takúto reakciu britských médií. Zdá sa, akoby anglickí fanúšikovia boli anjelici. V každom konflikte sú dve strany. Nepovedal by som, že len Rusi sú vinní. Nie sme na ME v pouličných zápasoch, ale na ME vo futbale; venujme sa, prosím, tomu,“ vyhlásil Dziuba s dôvetkom: „Britské médiá tvrdia, že MS 2018 by mali Rusku odobrať, to mi ešte napadlo. Môže to byť aj politicky motivované, neviem.“

Rusi v stredu vyzvú Slovákov v Lille, úvodný výkop je o 15.00 h. „Zborná“ vo svojom prvom stretnutí v „béčku“ remizovala s favorizovanými Angličanmi, zverenci kouča Jána Kozáka zaváhali s Walesanmi a podľahli im 1:2. Obe mužstvá sú teda po prvom kole v odlišných pozíciách. „Turnaj je zatiaľ veľmi vyrovnaný. Nie sme favoritom v žiadnom stretnutí,“ vyhlásil Sluckij a na margo najbližšieho oponenta dodal: „Slovenský tím je veľmi vyvážený, majú dobrú kombinačnú hru a technicky zdatných futbalistov. V strede poľa majú Hamšíka a Kucku, v obrane zas Škrtela. Dosť sme analyzovali slovenský štýl hry aj rozostavenie, to je už dosť dlho rovnaké. Musia zvíťaziť, ale aj my musíme a chceme vyhrať. Medzi nami je len jednobodový rozdiel, čo je málo. Pokiaľ ide o psychiku, sme len v miernej výhode.“ Zakončovateľ Dziuba skonštatoval: „Nemyslím si, že to bude ťažie než proti Anglicku, ale ani ľahšie. Musíme vydať zo seba všetko, len tak môžeme dosiahnuť dobrý výsledok.“

Francúzska polícia v strehu po zápase skupiny B... Foto: SITA/AP, Darko Bandic
ťažkoodenci, polícia Francúzska polícia v strehu po zápase skupiny B medzi Anglickom a Ruskom v Marseille.

Kremeľ vyzval fanúšikov, aby sa umravnili

Z moskovského Kremľa zaznela výzva do Francúzska pre ruských futbalových fanúšikov, aby počas majstrovstiev Európy rešpektovali zákony usporiadateľskej krajiny a neodpovedali na provokácie. „Medze zákona prekročili príslušníci viacerých štátov, ktorí sa zapojili do násilností v Marseille a iných mestách. Považujeme to za neprijateľné a od našich občanov očakávame, že si budú ctiť zákony hostiteľskej krajiny,“ povedal Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina. Formálne odsúdil tiež vyhlásenia viacerých predstaviteľov Ruskej federácie, ktorí výtržníkov podporili: „Nemôžeme s týmito vyjadreniami súhlasiť. Nereprezentujú oficiálny postoj.“

Francúzi hrozia vyhostením pre podnecovateľov nepokojov. Podľa Peskova je konzulárny úrad v Paríži pripravený brániť práva ruských občanov.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
772 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #podmienečné vylúčenie