Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Marché de Capucins je to jasné. Titul získajú Francúzi

Mesto vín žije futbalom. Recepčný v hoteli tvrdí, že ich víno je najlepšie na svete. Ochutnajte a uvidíte.

14.06.2016 08:00
francúzsko, rybí trh, Foto: ,
Väčšina predavačov v tržnici je oblečená v dresoch a pomaľovaná francúzskymi farbami.
debata

Svetoznámemu moku však teraz, najmä vďaka waleským priaznivcom, statočne konkurovalo aj pivo. Fanúšikovia sú slušne zásobení týmto dopingom podľa všetkého už z domova a zásoby priebežne dopĺňajú.

Bordeaux sa oblieklo do dresov a zažíva ošiaľ. Centrum na juhozápade Francúzska, ktoré je v sezóne vyhľadávané turistami z celého sveta, uvidí päť stretnutí majstrovstiev Európy. Čo zápas, to veľká udalosť. Po Slovákoch a Walesanoch, ktorí už ťahajú na ďalšie zápasy za svojimi mužstvami, nastupujú naši susedia – Rakúšania a Maďari.

Šíky fanúšikov sa formujú na Place de La Bourse a odtiaľ vyrážajú do fanzóny alebo priamo na nádherný, moderný štadión, ktorý sa len od minulého roka stal jednou z nových dominant mesta. Tých je v Bordeaux veľa a stojí za to ich vidieť – od Grand Theatre po La Cité du Vin, čo je nootvorené desaťposchodové múzeum vína.

Rušno je na Place de La Comedie či na Place de La Victoire, na tradičných miestach stretnutí turistov i domorodcov. Vášnivé debaty sa vedú v kaviarňach a puboch okolo Les Quais neďaleko železničnej stanice. Všade sú veľké obrazovky a atmosféra pred nimi ako na štadióne. Život komplikuje futbalovým turistom vraj takmer denný obraz života mesta – štrajk. Stále sa nájde niekto, kto chce takto vyjadriť svoju nespokojnosť. Deň pred zápasom Slovensko – Wales ho vyhlásili vodiči električiek, ktoré smerujú na štadión.

Ako sa tam dostať? Choďte pešo, je to len dvadsať minút, vraví jeden z policajtov, ktorý hliadkuje pri uzavretej trati. Na informačnej tabuľke neďaleko je menej optimistická prognóza – štyridsať minút. A nakoniec sa ukáže, že z centra mesta na štadión treba šliapať viac ako desať kilometrov. V takom čase by to nedal ani Matej Tóth v dobrej forme…

Philippe Rien so svojou pomocníčkou Kati. Foto: Michal Zeman, Pravda
Philippe Rien, rybí trh Philippe Rien so svojou pomocníčkou Kati.

Ak sa chcete dozvedieť niečo o Bordeaux i ľuďoch, ktorí tu žijú, oplatí sa vyraziť aj na Marché des Capucins, čo je miestne trhovisko. Rozsiahle a upravené, so špeciálnou vôňou a neopakovateľnou atmosférou. S množstvom všakovakých dobrôt od výmyslu sveta, s bohatou ponukou zeleniny, ovocia, pekárenských výrobkov. A na rozdiel od našich trhovísk aj s veľkými pultami, ktoré sa prehýbajú pod rôznymi druhmi rýb a morských živočíchov.

Ľudia vysedávajú v krčmičkách a na terasách a debatujú o všetkom možnom. Aj tu – do bežného života miestnych ľudí- vtrhol všadeprítomný futbal. Väčšina predávajúcich má na sebe dresy a symboly Les Bleus, čo je označenie národného tímu, tváre pomaľované v tradičných francúzskych farbách.

„Trochu sme sa nadreli, mali sme aj obavy, ale vyhrali sme, dôležité sú teraz tri body,“ vraví Philippe Rien, jeden z majiteľov stánku s predajom rýb a naráža na úvodný zápas domácich reprezentantov s Rumunskom. Pred ďalšími zápasmi zostáva optimista.

Jeho pomocníčka a predavačka Kati nie je taká zbehlá vo futbalových otázkach, ale verí, že najlepší sú Francúzi a budú doma úspešní. „Slovensko? Viem, že ste hrali u nás zápas, ale nepoznám nijakých vašich hráčov, je m'excuse (ospravedlňujem sa),“ vraví.

Slovenská pozornosť sa už presúva pomaly do Lille, kde čaká mužstvo zápas s Ruskom. A francúzska do Marseille, ktoré sa v uplynulých hodinách stalo známym najmä vyčíňaním ruských fanúšikov a ich stretom s anglickými. Francúzi narazia na Albánsko v A-skupine a môžu sa stať spolu so Švačiarskom prvými mužstvami na šampionáte, ktoré si zabezpečia postup.

„Teraz to bude už len lepšie,“ smeje sa Philippe. „Kto bude majstrom Európy? O tom nepochybujte – Francúzsko. Využijeme domáce prostredie.“ K nemu sa pridávajú s optimistickými predpoveďami aj ďalší naokolo. Na Marché des Capucins v Bordeaux to majú jasné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #ME 2016 vo futbale #Bordeaux #Marché de Capucins