Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česko malo na dosah senzačný bod, rozhodol Pique

Obhajcovia titulu zo Španielska vstúpili úspešné do majstrovstiev Európy vo Francúzsku, keď v pondelkovom dueli D-skupiny zvíťazili nad reprezentáciou Česka 1:0.

13.06.2016 16:50
tomáš rosický, andreas iniesta, česko, španielsko, Foto: ,
Špílmachri oboch mužstiev Andreás Iniesta a Tomáš Rosický.
debata (4)

Zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho mali počas celého zápasu územnú prevahu, ale zužitkovať ju dokázali až v závere – tri minúty pred koncom strelil jediný gól obranca Gerard Piqué po centri spoluhráča z FC Barcelona Andrésa Iniestu.

Ako prví sa dostali do nebezpečnej situácie Česi, keď v 5. min zahrával Darida priamy kop z dobrej pozície. Trafil len múr a následne rozhodca odmával ofsajd. V 16. min Španieli predviedli peknú akciu, Nolito si pekne nabehol do šestnástky na prihrávku od Juanfrana, poslal loptu na päťku Moratovi, ale jeho pokus reflexívne vyrazil Čech. V 28. min mohol ten istý hráč otvoriť skóre, jeho strelu vyškriabal Čech končekmi prstov na rohový kop. Prvá strela na De Geu smerovala v samom závere úvodnej 45-minútovky z kopačky Necida.

Po zmene strán mali prvú vážnejšiu šancu Česi, center Krejčího našiel Hubníka, ktorého pokus pristál v rukaviciach De Geu. V 65. min vykopával z čiary Fábregas po ďalšom centri Krejčího. O päť minút neskôr sa dostal do veľkej šance Jordi Alba, lopta sa mu po prihrávke Davida Silvu zaplietla pod nohami. V 80. min sa Nolito rútil do pokutového územia, v poslednej chvíli mu loptu vypichol Krejčí. Španieli sa dočkali tri minúty pred koncom: Iniesta z rohu pokutového územia poslal center na hlavu Piquého, ktorý bez väčších problémov poslal svoj tím do vedenia. V samom závere mohol ešte vyrovnať Darida, ale De Gea loptu vyrazil.

Španielsko – Česko 1:0 (0:0)

  • Gól: 87. Piqué, ŽK: 61. Limberský (ČR), rozhodovali: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 33 000 divákov
  • Španielsko: De Gea – Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Fábregas (70. Thiago Alcántara), Busquets, Iniesta – David Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro Rodríguez)
  • Česko: P. Čech – Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský – Darida, Plašil – Gebre Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí – Necid (75. Lafata)

Pavel Vrba (tréner ČR, zdroj: uefa.com): „Vedeli sme, že Španieli budú veľmi silný súper, boli favoritom. Uvedomovali sme si, že to bude pre nás skúška. Španielsko je lepšie v držaní lopty, vytváraní šancí. Je sklamanie dostať gól tak neskoro. Mohli sme skórovať aj my, čo sa proti takým mužstvám nestáva často. Hrali sme na maximum, je škoda, že sme nezískali aspoň bod. Možno sme mohli viac útočiť, ale s výkonom hráčov som spokojný.“

Andrés Iniesta (stredopoliar Španielska, zdroj: uefa.com): „Vždy keď hrám, snažím sa na seba brať zodpovednosť. To je spôsob, akým si užívam futbal a dnes to nebolo inak. Sme radi, že sme začali turnaj ziskom troch bodov a spravili krok vpred. Nie je ľahké zlomiť také tímy ako Česko. Musíte neustále tlačiť, aby ste dosiahli cieľ. Gól sme napokon strelili, chcelo to dávku trpezlivosti.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
4 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Gerard Piqué #UEFA EURO