Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti oslavujú najväčšiu hviezdu. Turecko zostrelil Modrič

Futbalistom Chorvátska vyšiel vstup do XV. majstrovstiev Európy vo Francúzsku. "Vatreni" zvíťazili v nedeľňajšom popoludňajšom stretnutí základnej D-skupiny v parížskom Parku princov nad reprezentáciou Turecka 1:0.

12.06.2016 17:11 , aktualizované: 19:06
Luka Modrič Foto: ,
Luka Modrič (uprostred) sa so spoluhráčmi a jedným z chorvátskych fanúšikov teší z gólu.
debata

Rozhodujúci moment dôležitého úvodného vystúpenia oboch krajín na tomto kontinentálnom šampionáte prišiel v 41. min, keď sa nádherným volejom z 25 metrov prezentoval Luka Modrič a prekonal Volkana Babacana.

Gól Luku Modriča.

Chorváti takmer na deň presne zopakovali rovnaký priaznivý rezultát spred dvadsiatich rokov na ME 1996 v Anglicku, vtedy 11. júna v Nottinghame pri premiérovom vystúpení chorvátskeho výberu na vrcholnom podujatí uspeli gólom Gorana Vlaoviča.

Zverenci trénera Anteho Čačiča si v nedeľu vo francúzskej metropole okrem gólu utvorili viacero ďalších ideálnych príležitostí na skórovanie, dvakrát zachránila brankára Turkov Volkana Babacana konštrukcia. V 52. min z priameho kopu napálil do brvna kapitán Darijo Srna a o dvadsať minút neskôr opečiatkoval hornú žrď aj Ivan Perišič.

Hru chorvátskej reprezentácie režírovalo skúsené duo Luka Modrič z Realu Madrid a Ivan Rakitič z FC Barcelona, viacero príležitostí zahodil Marcelo Brozovič z Interu Miláno, strelecky sa nepresadil útočník iného talianskeho klubu Juventus Turín Mario Mandžukič.

Najväčšiu šancu Turecka mal po polhodine hry Ozan Tufan, jeho hlavičku zlikvidoval na bránkovej čiare strážca chorvátskej svätyne Danijel Subašič. Stopér Hakan Balta trafil následne len bočnú sieť a v 71. min Hakan Calhanoglu nezvolil optimálne riešenie a vystrelil nepresne. Hru „krajiny vychádzajúceho slnka“ oživil talentovaný 18-ročný Emre Mor, ale tiež bez gólového efektu. Ostrieľaný lodivod Turecka Fatih Terim tak v ouvertúre tohto kontinentálneho šampionátu ťahal za kratší koniec.

PARÍŽ (Parc des Princes – Park princov)
Turecko – Chorvátsko 0:1 (0:1)
Gól: 41. Modrič, ŽK: 31. Cenk Tosun, 48. Hakan Balta, 90. Volkan Sen – 80. Strimič, rozhodovali: J. Eriksson – Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.)
Turecko: Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin – Selcuk Inan – Hakan Calhanoglu, Ozan Tufan, Oguzhan Özyakup (46. Volkan Sen), Arda Turan (65. Burak Yilmaz) – Cenk Tosun (69. Emre Mor)
Chorvátsko: Subašič – Srna, Čorluka, D. Vida, Strinič – Modrič, Badelj – Brozovič, Rakitič (90. Schildenfeld), I. Perišič (87. Kramarič) – Mandžukič (90.+ Pjaca)

Fatih Terim (tréner Turecka, zdroj: uefa.com):
„Prvý polčas sme hrali dobre. V druhom bol lepší súper. Keby sme premenili naše šance, mohlo to dopadnúť inak. Na veľkých turnajoch nikdy nezačíname dobre. Som sklamaný, ale ako hovorím stále sa učíme. Nesmieme tak ľahko strácať lopty a musíme bojovať ďalej. Chorváti majú silný tím, ak postúpia zo skupiny, môžu sa dostať ďaleko.“

Ante Čačič (tréner Chorvátska, zdroj: uefa.com):
„Očakával som ťažký zápas a splnilo sa to. Prvé stretnutia na šampionátoch bývajú zložité pre obe mužstvá. Podarilo sa nám dostať do vedenia a udržali sme ho až do konca. Premárnili sme šance na zvýšenie skóre, ale musím povedať, že som spokojný s dôležitou výhrou. Pravdu povediac viac sa obávam Česka. Najdôležitejšie bude sústrediť na zápas proti nim.“

Luka Modrič (strelec jediného gólu, zdroj: Sportske novosti):
„Boli sme lepší, mohli sme pridať ďalšie dva či tri góly. Najdôležitejšie je však víťazstvo. Sme spokojní. Poznáme našu silu a veríme si. Musíme pokračovať v takých výkonoch ako dnes.“

debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátska futbalová reprezentácia #turecká futbalová reprezentácia #Luka Modrič