Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rasizmus, pyrotechnika, výtržnosti. Rusi čelia obvineniam

Európska futbalová únia (UEFA) začala disciplinárne konanie voči Ruskej futbalovej federácii pre výtržnosti ich fanúšikov počas sobotňajšieho stretnutia majstrovstiev Európy proti Anglicku (1:1).

12.06.2016 15:51
Chuligáni, Marseille Foto: ,
Anglickí fanúšikovia v Marseille.
debata (33)

Ruskí „tiežfanúšikovia“ čelia obvineniam z rasizmu, napadnutia priaznivcov súpera i z používania pyrotechniky v priestoroch štadióna v Marseille. Etická a disciplinárna komisia UEFA sa bude v utorok zaoberať správaním fanúšikov na štadióne a očakávajú sa tvrdé sankcie pre priaznivcov „zbornej“, ktorí možno prídu o stredajšie stretnutie Ruska proti reprezentácii Slovenska.

Európska futbalová únia nebude zohľadňovať bitky v uliciach Marseille. Anglickí fanúšikovia neboli obvinení.

Riadiaci orgán európskeho futbalu vo vyhlásení uviedol, že pre tieto odsúdeniahodné udalosti sprísni bezpečnostné kontroly na štadiónoch:

„UEFA vyjadruje úplné znechutenie z násilných stretov, ku ktorým došlo v centre mesta Marseille a na konci stretnutia na Stade Vélodrome. Tento druh správania je absolútne neprijateľný a nemá miesto vo futbalových kruhoch. V úzkej spolupráci s miestnymi úradmi zvýšime počet bezpečnostných zložiek na štadiónoch.“

Ruská strana sa disštancovala od správania svojich „priaznivcov“. Minister športu Vitalij Mutko pre agentúru TASS povedal, že je zrejmé, že niektorí ľudia sa do Francúzska neprišli pozerať na futbal a správanie týchto osôb označil za hanbu pre Rusko. K prípadu sa vyjadrila aj Medzinárodná futbalová federácia FIFA: „Odsudzujeme akúkoľvek formu násilia. Títo idioti nemajú nič spoločné s futbalom a pravými fanúšikmi,“ uviedla FIFA v oficiálnom vyhlásení.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
33 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #výtržnosti #ruskí chuligáni