Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko začalo na Eure rozpačito! Walesu podľahlo 1:2

Slovenskí futbaloví reprezentanti nevstúpili do svojho premiérového európskeho šampionátu podľa svojich predstáv. V sobotňajšom stretnutí základnej B-skupiny majstrovstiev Európy 2016 podľahli vo francúzskom Bordeaux Walesanom 1:2.

11.06.2016 17:04 , aktualizované: 21:42
slovensko wales bale Foto: ,
Slovenskí reprezentanti pred zápasom proti Severnému Írsku.
debata (61)

Skóre úvodného duelu „béčka“ otvoril v 10. min Gareth Bale. Slováci dokázali po hodine hry odpovedať presným zásahom Ondreja Dudu, ale víťazstvo a tri body zabezpečil Walesanom v závere striedajúci Hal Robson-Kanu.

„Slovenskí sokoli“ predtým naposledy prehrali v medzištátnom stretnutí v októbri 2015, keď v úspešnej kvalifikácii o postup na tohtoročné ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy Slováci neťahali za kratší koniec v ôsmich dueloch po sebe, až v tom deviatom v Bordeaux.

Oznámkujte výkon Slovákov

V sobotu vstúpia do turnaja aj dvaja zostávajúci účastníci B-skupiny – Angličania a Rusi. Ich vzájomný súboj je na programe o 21.00 h v Marseille.

ME 2016: Slovensko - Wales Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Pred výkopom stretnutia.

Do osemfinále postúpia prví dvaja z každej zo šiestich základných skupín a tiež štyri najlepšie tímy z tretích miest. Slováci si v stredu 15. júna v Lille zmerajú sily s Rusmi (15.00), v pondelok 20. 6. vyzvú Angličanov v Saint-Étienne (21.00).

Wales – Slovensko 2:1 (1:0)

Góly: 10. Bale, 81. Robson-Kanu – 61. Duda, ŽK: 31. Hrošovský, 78. Mak, 80. Weiss, 83. Kucka, 90.+ Škrtel (všetci Slovensko), rozhodovali: Moen – Haglund, Andas (všetci Nór.), 37 831 divákov
Zostavy:
Wales: D. Ward – Chester, A. Williams, B. Davies – Gunter, Allen, D. Edwards (69. J. Ledley), Ramsey (88. J. Richards), N. Taylor – J. Williams (71. Robson-Kanu), Bale Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Švento – Hrošovský (60. Duda) – Mak, Kucka, Hamšík, Weiss (83. Stoch) – M. Ďuriš (60. A. Nemec)

Nováčikovia na európskom šampionáte sa neoťukávali dlho – v 3. min Hamšík v súboji hviezd Balovi uchmatol loptu, potiahol ju a razom bol sám pred waleským gólmanom. Loptu poslal povedľa neho medzi tri žrde, ale stopér Davies sklzom zachránil Wales od inkasovaného gólu. Čo sa nepodarilo Hamšíkovi, dokázal o sedem minút neskôr na opačnej strane ihriska krídelník madridského Realu Bale. Priamy kop z pravej strany poslal ponad slovenský múr, brankár Kozáčik jeho pokus nezastavil a Slováci mali manko.

Mierne zaskočení Kozákovi zverenci sa naďalej usilovali utvoriť si príležitosti trpezlivou kombinačnou hrou. Po dvadsiatich minútach najskôr nenamieril do priestoru bránky Weiss a vzápätí ani Kucka z priameho kopu. Po viacerých verdiktoch hlavného rozhodcu Moena sa jeden či druhý tím cítil ukrivdený, čo malo za následok nervóznejšie minúty na Stade de Bordeaux. Hrošovský ako prvý dostal žltú kartu, o minútu neskôr si waleskí fanúšikovia pýtali pokutový kop po Škrtelovej hre v slovenskej šestnástke.

V závere prvého polčasu Slováci pritlačili, ale nevypracovali si vyloženú príležitosť, iba čo kapitán SR Škrtel nedosiahol na Hamšíkov center.

Zostrih zápasu:

Po zmene strán sa v prvej šanci ocitol Mak, ktorý dostal dobrú kolmú prihrávku, z hranice pokutového územia však ľavačkou vystrelil nad Wardovu bránku. Hneď vzápätí pohrozili Walesania, Balovu hlavičku k žrdi s námahou vytlačil Kozáčik mimo. Po hodine hry sa tréner Kozák odhodlal k dvojnásobnému striedaniu, na ihrisko poslal Nemca a Dudu a vyplatilo sa mu to. Už o minútu neskôr Mak potiahol loptu po pravom krídle, v pokutovom území našiel Dudu a ten presnou strelou po trávniku vyrovnal skóre – 1:1.

Zápas sme sledovali online

Slováci boli razom pánmi diania na Stade de Bordeaux. Hamšíkov pokus v 65. min vyrazil Ward len s námahou, o tri minúty neskôr vypálil nad živou vodou pokropený Mak. V 73. min mali z ničoho nič veľkú šancu Walesania, ale nepokrytý Ramsey hlavičkoval mimo tri žrde. O osem minút neskôr Walesania udreli po druhý raz v zápase. Nenápadne prenikli stredom, Ramsey posunul loptu a striedajúci Robson-Kanu prekonal Kozáčika – 2:1 pre Wales.

Slovenskí futbalisti si vypracovali jednu veľkú príležitosť, ale Nemcova hlavička trafila len žrď. Ani Walesania svoje rýchle protiútoky nezužitkovali. Bodku za stretnutím dal Mak, jeho volej letel na tribúnu medzi slovenských priaznivcov.

Hlasy po zápase:
Ondrej Duda (stredopoliar a autor gólu SR): "Myslím si, že sme si zaslúžili minimálne remízu. V druhom polčase bolo futbalové umenie na našej strane. Tréner Kozák ma poslal na trávnik s tým, aby som sa tlačil dopredu. Pri mojom góle mi to Robo Mak pripravil fantasticky. Chutil by, keby sme vyhrali. Walesania boli húževnatí, mali rýchle protiútoky. Napokon sme prehrali, zo strany súpera to nebol v závere pekný gól. Šťastie sa dnes priklonilo na ich stranu. Napriek prehre urobíme všetko, aby sme postúpili zo skupiny. Treba sa rýchlo nastaviť na najbližšie dva zápasy, najmä na najbližší duel s Ruskom.

Marek Hamšík (stredopoliar SR): „Veľká škoda tej mojej šance z úvodu… Bol by to super vstup do stretnutia. Žiaľ, gól z toho nebol a potom Walesania prevzali kontrolu, do prestávky boli lepší. V druhom polčase sme určite boli lepší my a dokázali sme aj vyrovnať. Vtedy sa zápas mohol zlomiť v náš prospech. Nepridali sme však druhý gól a nešťastne sme ešte raz inkasovali.“

Róbert Mak (stredopoliar SR): „Pripravovali sme sa na to, že Walesania budú vzadu piati. Ubránili sa, my sme sa v prvom polčase nedostali príliš do hry a inkasovali sme zo štandardnej situácie. V druhom polčase sme začali tak, ako sme si predstavovali. Dostali sme súpera pod tlak a dokázali sme aj vyrovnať. Chceli sme zvíťaziť a mohli sme pridať druhý gól, ale namiesto toho sme ho, žiaľ, z protiútoku inkasovali. Pred nami sú ešte dva zápasy, všetko zostáva otvorené.“

Ján Kozák (tréner Slovenska): „Tomuto zápasu by viac svedčala remíza. Úvod stretnutia sme mali dobrý, škoda, že Marek Hamšík nedal gól. Následne sme z prvej štandardky inkasovali, nechceli sme takýto vývoj. Kozáčik? Ja hráčom nevyčítam. Každý, kto išiel dnes na trávnik, chcel podať čo najlepší výkon. Veď majstrovstvá Európy sú raz za štyri roky. Matúš nás predtým mnohokrát podržal, prečo by som mu mal niečo vyčítať? V druhom polčase sme boli aktívni, mali sme dosť možností, aby sme to otočili. Duda je talentovaný futbalista, jeho príchodom sme chceli zmeniť rozostavenie, podarilo sa nám vyrovnať. V závere to bolo otvorené, obidva tímy chceli vyhrať. Realita je však taká, že sme prehrali. Máme ešte dva zápasy v skupine, budeme sa snažiť v nich niečo uhrať. Chceme odohrať vyrovnaný zápas proti Rusku i Anglicku.“

Martin Škrtel (obranca a kapitán SR): „Samozrejme, v šatni bolo po stretnutí s Walesom veľké sklamanie. Myslím si, že sme si zaslúžili viac. Škoda, že nemáme do tabuľky ani jeden bod. Počas dňa sme riešili aj to, že našim rodinám zrušili let. Je to hanba, to sa môže stať iba na Slovensku. Pred zápasom som sa však na to snažil nemyslieť.“

Ján Ďurica (obranca SR): „Sme sklamaní po takomto zápase. Walesania dokázali premeniť svoje šance. Čakajú na nás v skupine ešte dve stretnutia, ideme ďalej. Máme štyri dni na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili na duel proti Rusku.“

Gareth Bale (útočník Walesu, autor jedného gólu, zdroj: UEFA): „Bolo to ako hrať na domácej pôde. Naši fanúšikovia sú najlepší na svete, plne za nami stáli. Dnes sme pre našu krajinu vybojovali historický úspech. Je úplne jedno, kto strieľa góly. Dôležité je, že máme tri body a dali sme fanúšikom dôvod na oslavu. Zvládli sme prvé vystúpenie, v základnej skupine zostávajú ešte dvaja ďalší súperi. Bojovať budeme aj naďalej.“

Chris Coleman (tréner Walesu, zdroj: Wales Online): „V druhom polčase dokázali Slováci vyrovnať. Boli veľmi silní, fyzicky pripravení, hrali dobrý futbal. Vycítili, že nám v druhom polčase dochádzali sily. Moji zverenci sa však vrátili do zápasu a ukázali úžasnú vášeň pre hru.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
61 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ME 2016 vo futbale #wales