Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľká slovenská premiéra. Futbalisti si na Wales trúfajú

Slovenských futbalových reprezentantov čaká veľká premiéra. Na krásnom modernom štadióne, ktorý vybudovali Francúzi špeciálne na šampionát, v úvodom stretnutí B-skupiny finálového turnaja ME narazia na ďalšieho nováčika podujatia - Wales.

11.06.2016 10:00
slovensko, kornel saláta, tréning Foto: ,
Slováci na prvom tréningu v Bordeaux.
debata (10)

„Atmosféra v tíme je dobrá a tešíme sa na šampionát a na prvý zápas. Chceme sa predstaviť v dobrom svetle, byť úspešní a rešpektujemepri tom aj silu súpera,“ uviedol včera tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák na oficiálnej tlačovke už v Bordeaux, kam sa presunula výprava z Vichy. Podvečer mužstvo trénovalo na štadióne, trávnik niekoľkrát pokropil hustý dážď.

Cieľ Slovákov je jasný: v skupine, v ktorej je favoritom Anglicko a je v nej ešte aj Rusko, chcú postúpiť do osemfinále, čo by mal byť reálny cieľ. Pravda, v prípade, že Kozákovi zverenci zopakujú výkony zo svojich najlepších kvalifikačných stretnutí, v ktorých zodlali Španielsko i Ukrajinu a vybojovali si prvý raz vo vyše dvadsaťročnej ére účasť na kontinentálnom šampionáte. Zo skupiny postúpia prví dvaja a šancu majú aj najlepší štyria z tretích miest. Pre ďalší vývoj v turnaji sa ukazuje práve sobotňajší zápas s ostrovanmi ako kľúčový. V prípade výhry pootvorí mužstvu dvere do osemfinále, naopak neúspech by výrazne znižoval jeho šance.

„V našej skupine je top favorit Anglicko. Disponuje širokým kádrom kvalitných hráčov. Ostatné mužstvá sú veľmi vyrovnané, Rusko, Wales i my máme svoju kvalitu, neočakávam veľké výkonnostné rozdiely,“ prognózuje Kozák.

Tréner základnú zostavu na otvárací súboj neoznámil, ale už dlhšie vie, s kým vyrukuje na Wales. „V zostave mám jasno, ale pred nami je ešte jeden tréning. Aj pred prípravným zápasom so Severným Írskom sa nám zranil hráč, takže človek nikdy nevie,“ vyjadril sa slovenský tréner. Zároveň informoval, že všetkých 23 hráčov je zdravých a pripravených nastúpiť. To znamená, že aj Hubočan, ktorý mal ešte nedávno zdravotné problémy. Nenastúpil v záverečnej príprave ani na jedno stretnutie, preto sa nedá predpokladať, že mu dá v sobotu Kozák šancu.

Podľa neho nevládne v mužstve nervozita. „Určité napätie je cítiť, to vždy potrebujeme pre dobrý výkon. Nie však nervozita. Prístup musí byť stopercentný,“ burcuje Kozák.

Wales však cíti rovnakú šancu ako Slováci. Jeho kľúčovou postavou je jeden z najdrahších i najlepších hráčov sveta Gareth Bale z Realu Madrid. „To, že budem reprezentovať Wales na tomto turnaji znamená pre mňa nesmierne veľa. Postup na majstrovstvá Európy je pre mňa niečo podobné ako vyhrať Ligu majstrov,“ tvrdí najväčšia hviezda súpera.

Všeobecne prevláda názor, že kľúčom, k úspechu Kozákových zverencov bude, či ho dokáže slovenská obrana eliminovať. „Bale je vynikajúci hráč, nielen Walesu, ale aj na svete. V poslednom období si uzdržiava výbornú formu. Pozorne som ho sledoval, som fanúšik Realu Madrid. My však máme mužstvo, ktoré sa chce presadiť tímovo, futbal je kolektívna hra. Máme silu, ktorú chceme potvrdiť na ihrisku,“ zdôraznil tréner slovenských reprezentantov.

Wales – Slovensko
Priamy prenos na Jednotke RTVS, stretnutie povedú nórski rozhodcovia na čele s hlavným Sveinom Oddvarom Moenom. Predpokladaná zostava Slovenska: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento – Hrošovský – Mak, Kucka, Hamšík, Weiss – Ďuriš.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ME 2016 vo futbale #wales #UEFA EURO