Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák nemá vo Francúzsku talizman. Verím hráčom, vraví

Výročie vyšlo presne na deň. Medzi dvoma významnými zápasmi uplynie presne 36 rokov. Na Olympijskom štadióne v Ríme 11. júna 1980 nastupovali československí futbalisti v úvodnom zápase finálového turnaja majstrovstiev Európy proti NSR.

09.06.2016 05:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák.
debata (4)

Narazili na seba finalisti z predchádzajúceho turnaja. V čs. tíme nechýbala jedna z kľúčových postáv – Ján Kozák. Už o dva dni, opäť 11. júna, vybehnú v Bordeaux slovenskí futbalisti vo svojej premiére na ME na zápas proti Walesu. Povedie ich z lavičky opäť Ján Kozák (62). Prvý Slovák, ktorý sa predstavil na šampionáte starého kontinentu ako hráč i ako tréner. Vraví, že vo Francúzsku nemá nijaký talizman. „Ja verím hráčom,“ zdôrazňuje a želá si, aby sa s mužstvom vrátil domov čo najneskôr.

Už cítite predštartovnú horúčku, alebo ste natoľko skúsený, že si nič také nepripúšťate?
Nepociťujem nervozitu, je to iný, špeciálny stav. Ak by som mal charakterizovať, vnímam najmä silný pocit zodpovednosti.

Z čoho vyplýva?
Pekné bolo postúpiť a ešte krajšie by bolo obstáť na šampionáte. Viem, že najbližšie zápasy budú sledované a najmä si prajem, aby sme nesklamali fanúšikov. Pre mňa to znamená predviesť sa dobrou hrou a dosiahnuť aj dobré výsledky. Verím, že budeme všetci spokojní.

Spalo sa vám v posledných dňoch dobre?
Nemám s tým problém. Mám výhodu, že nemusím už dlho spať. Stačí mi aj šesť hodín.

Vy ste sa presne takto chystali v Taliansku pred 36 rokmi na súboj s Nemeckom v úvode šampionátu. Spomínate si?
Samozrejme. Hlavný rozdiel je v tom, že vtedy som bol podstatne mladší. Ako hráč som to všetko vnímal inak. Bol som zodpovedný za svoj výkon. Teraz zodpovedám za výkon mužstva. Tá atmosféra, to všetko okolo je dosť podobné.

Pamätáte si aj na detaily zo zápasov spred 36 rokov?
Úplne presne, všetko vidím pred sebou.

Aj váš dôležitý gól v penaltovom rozstrele v zápase o bronz s Talianskom?
Jasné, strela do stredu bránky, Dino Zoff išiel na ľavú stranu…

Zopakujete to, čo ste povedali už pred pár dňami, že mužstvo je na turnaj dobre pripravené?
Videli to všetci. Odohrali sme v závere prípravy tri zápasy s kvalitnými súpermi. Mužstvo podalo konštantné, stabilizované výkony a nielen niektorí hráči. Šancu dostali všetci. To o niečom svedčí.

Ani raz v závere prípravy nenastúpil Hubočan. Nemrzí vás to?
Je to škoda. Hubočan je skúsený hráč, ktorý sa vie pripraviť na zápas. Chcel som ho vyskúšať vo vážnom stretnutí po dlhodobom výpadku, aby som mal istotu, že je všetko v poriadku. Teraz je to trochu iná situácia. Verím, že sa dá čo najskôr do poriadku a uvidíme, čo bude.

Strávili ste teraz s hráčmi viac spoločných dní. Ako vnímate ich prístup, koncentráciu?
Všetko bolo bez najmenších problémov. Ukázali zodpovedný prístup. Aj na sústredení v Rakúsku, aj potom neskôr v ďalších dňoch prípravy. Od prvej chvíle sa všetci tešili na zraz. Pre mňa je dôležité, že vedia na čo sa chystajú, čo ich čaká a čo chcú dosiahnuť.

Do prvého stretnutia síce zostalo ešte trochu času, ale predpokladám, že zostavu už máte v hlave… Viete, s ktorými hráčmi pôjdete v sobotu na Wales?
Prirodzene, tak sme už smerovali aj prípravu v posledných dňoch, vychádzali sme tiež z analýzy hry Walesu. Dospel som k nejakým záverom. Chcel som si síce ešte niečo vyskúšať, ale už bol na to veľmi krátky čas. Áno, mám v hlave zostavu a keď sa nič nečakané nestane, viem presne, ktorí hráči dostanú v premiére dôveru.

Očakávate od Walesu podobný štýl hry ako naposledy v generálke od Severného Írska?
To sme chceli, hrať proti takému súperovi, lebo podobný spôsob hry uplatňuje aj Wales. Je to dobre organizované mužstvo, hrá nadšene, v porovnaní so súperom v generálke má však viac individualít.

Na čo sa najviac tešíte v nasledujúcich dňoch?
Na atmosféru, ktorú som na veľkých turnajoch spoznal ako hráč. Už vtedy to bolo veľkolepé. Všetko sa vyvíja, doba ide dopredu, takže teším sa na to, ako to bude vyzerať teraz. Verím v úspech šampionátu, som presvedčený, že nič zlé sa nestane, že ľudia, ktorí prídu na zápasy, sa budú výborne baviť.

Čo odkážete pred prvým zápasom slovenským fanúšikom?
Nie je ľahké si získať fanúšikov. Nám sa to podarilo, chodia na naše zápasy doma i vonku. To by sme si nechceli u nich pokaziť. Už som povedal, nesmieme ich sklamať. Za seba môžem povedať, že urobím pre to maximum. A som presvedčený, že rovnako uvažujú aj hráči.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák