Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlý vtip? Francúzsko chránia aj sledované osoby

Ide hádam o zlý vtip? Alebo o absolútnu nezodpovednosť? O bezpečnosť na blížiacich sa majstrovstvách Európy sa majú - paradoxne - postarať aj ľudia, ktorých mená sa nachádzajú na zozname osôb podozrivých z možnej teroristickej činnosti.

07.06.2016 14:20
Stade de France Foto: ,
Fanúšikovia na parížskom štadióne Stade de France počas teroristických útokov z 13. novembra 2015.
debata (1)

Prekvapujúcu správu priniesol cez víkend francúzsky denník Le Point.

Novinári odhalili, že popri 90-tisíc policajtoch a vojakoch, ktorí budú hliadkovať v uliciach desiatich dejísk šampionátu, bude súčasťou prísnych bezpečnostných opatrení aj 3 500 ochrankárov priamo na štadiónoch.

Práve medzi nimi by sa malo nachádzať 82 podozrivých (či skôr sledovaných) osôb, ktoré francúzske Riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť umiestnilo na zoznam v súvislosti s možnou teroristickou činnosťou.

Ich primárnou úlohou bude, aby 2,5 milióna fanúšikov, ktorí počas futbalového sviatku navštívia Francúzsko, zostalo v bezpečí.

„Vyberali súkromné bezpečnostné služby svojich zamestnancov naozaj zodpovedne? Nezostáva nám nič iné, len veriť, že kompetentným nechýba dostatok ostražitosti,“ uvádza v článku so znepokojením redaktor denníka Le Point.

Medzi 82 sledovanými osobami by mali byť ľudia podozriví z náklonnosti k radikálnemu islamizmu, ale aj extrémnej ľavici či pravici.

Francúzsko pripravuje pred štartom Eura masívne bezpečnostné opatrenia. Napokon, krajina sa stala 13. novembra lanského roku terčom teroristov, ktorí podnikli v Paríži sériu útokov (tri strelné a šesť samovražedných).

Okrem iného sa odohrali aj v blízkosti štadióna Stade de France, ktorý bude 10. júla dejiskom finálového zápasu. Pri explózii tu zahynulo päť ľudí. Celkový počet obetí sa vo francúzskej metropole vyšplhal na 130.

Hrozba teroristických útokov visí nad hostiteľom šampionátu aj tentoraz. Rob Wainwright, šéf Europolu, napriek tomu tvrdí, že miera rizika je vzhľadom k obrovským bezpečnostným opatreniam nízka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #ME 2016 vo futbale