Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozáčik dostal nové kopačky. Bude v nich páliť aj Bale

Najpočetnejšie zastúpenie v slovenskom futbalovom výbere, ktorý začal prípravu na finálový turnaj ME, má český majster Viktoria Plzeň. Brankár Matúš Kozáčik je jedným z plzenskej trojice (troch futbalistov má v kádri aj Slovan Bratislava), na zraz prišiel v dobrej nálade.

20.05.2016 19:48
Matúš Kozáčik Foto: ,
Matúš Kozáčik.
debata

„Som veľmi spokojný s klubovou sezónou. Obhájili sme titul a dostal som aj individuálne ocenenie, vyhlásili ma za najlepšieho brankára ligy,“ pripomenul.

Kozáčikovu pohodu neskalila ani mastná pokuta po poslednom stretnutí, ktorá sa podľa českých médií vyšplhala až do výšky tímovej odmeny za titul. Viktoria už ako český majster schytala na Slavii debakel 0:5.

„Mrzí nás to, ale to, čo sme dosiahli v tejto sezóne, bol výborný výsledok, na ktorý budeme aj neskôr spomínať. Získali sme titul, utvorili sme rekord šestnástimi víťazstvami za sebou, to je skvelá séria. Rovnako aj to, že sme udržali štrnásť núl, v toľkých stretnutiach sme neinkasovali. K pokute sa ešte vrátime pred novou sezónou, ale sme tím a zodpovednosť nesieme aj za zlé výsledky všetci, teda nielen tí, ktorí v Prahe nenastúpili,“ približoval slovenský reprezentant. Na Slavii medzi žrďami nestál.

Rodák z Dolného Kubína sa podieľal na všetkých štyroch plzenských tituloch. „Každý titul bol iný a vážim si všetky, hoci každý ďalší si vždy cením asi ešte o niečo viac, lebo obhajuje sa vždy ťažšie,“ tvrdí Kozáčik. „Teraz sa už koncentrujeme na úlohy v slovenskom drese a verím, že budeme úspešní aj v reprezentácii,“ preladil na reprezentačnú nôtu.

Keďže Plzeň získala titul už tri kolá pred koncom, záver ligy mal voľnejší. „S trénermi som sa dohodol, že s výnimkou domáceho zápasu s Jabloncom chytať nebudem. Mal som priestor trochu si oddýchnuť a už sa teším na prípravu na ME,“ vysvetlil.

Krátke chvíle voľna pred príchodom na zraz strávil s rodinou, je otcom štyroch detí. „To je obdobie, keď vypnem, najlepšie sa odreagujem. Vedel som, že teraz s nimi dlhšie nebudem, usiloval som si to čo najviac užiť. Boli sme len doma a vyrážali do okolia na výlety. Tak je to aj v roku, rodine venujem svoj voľný čas. V mojom živote i kariére zohrala dôležitú úlohu. Najmä otcovi vďačím za to, že som sa stal futbalistom, on ma k nemu viedol. Chodí stále na naše zápasy, nedávno bol v Prahe, keď sme hrali na Sparte a vyhrali sme 3:0. Bol to pre neho zážitok.“

Kozáčik si s ďalšími dvoma spoluhráčmi Norbertom Gyömbérom a Ondrejom Dudom prevzal pred odchodom na sústredenie do Rakúska nové bezšnúrkové kopačky Adidas z kolekcie mercury pack. V nich sa predstavia vo Francúzsku aj viaceré hviezdy na čele s Garethom Balom, ktorý bude prvým súperom Slovákov v drese Walesu. Okrem iných hviezd ich obúva i najlepší futbalista planéty Lionel Messi.

Kozáčik tvrdí, že kopačky sú dôležité aj pre brankára. „V modernom futbale sa štýl chytania mení. Brankár musí hrať aj nohami, potrebuje pohodlie v kopaní i stabilite,“ zdôraznil. „Svoje prvé kopačky som dostal ešte ako žiak a mal som z nich radosť. Po klasických gumených to boli prvé kožené, ak si dobre spomínam, volali sa brazilky. Zo všetkých kopačiek, čo som v dlhej kariére vyskúšal, mi najviac sedia posledné, ktoré som dostal špeciálne na európsky šampionát.“

Podľa Gyömbéra kopačky neovplyvňujú výrazne výkon hráča. „Samozrejme, musia mu sedieť, to je dôležité. Musí sa cítiť v nich komfortne. Ak je toto splnené, rozhodujú najmä nohy a hlava. Potom to je už len na hráčovi,“ domnieva sa slovenský obranca, ktorý strávil premiérovú sezónu v AS Rím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Matúš Kozáčik