Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci už zarezávajú v Rakúsku. O Maka bude boj

Slovenskí futbaloví reprezentanti strávili v Senci len necelý deň a absolvovali jediný tréning. V piatok sa už presunuli do rakúskeho kúpeľného mestečka Windischgarsten, kde strávia najbližšie dni.

20.05.2016 15:54
Slovensko, Luxembursko Foto: ,
Gólová radosť Róberta Maka.
debata

Prvý raz pod vedením súčasných trénerov a v tomto zložení strávi mužstvo spolu taký dlhý čas. Vznikla však aj špecifická situácia, na ktorú upozorňuje Kozákov asistent Štefan Tarkovič. „Na základe rozhodnutia Európskej futbalovej únie musia kluby uvoľniť hráčov pre potreby reprezentácie až po 30. máji. Pre nás to znamená, že nebudeme na sústredení kompletní. Hráči budú postupne dochádzať.“

V Rakúsku bude tím takmer v plnom počte až v utorok 24. mája, keď dorazí Peter Pekarík. Dvadsaťsedemčlenný káder však stále nebude kompletný, s mužstvom sa v tejto etape nebude vôbec pripravovať Róbert Mak. Má klubový program v gréckom PAOK Solún až do konca mája. Pôvodne žiadali tréneri reprezentácie, aby ho klub uvoľnil ešte pred 30. májom a stihol by aspoň záver prípravy. Teraz sa situácia zmenila. O výnimku žiadajú Gréci.

O Maka bude ešte boj. V Grécku sa bude hrať 31. mája posledný play off zápas, čo je už deň po stanovenom termíne. „Klub žiada, aby sme mu vyšli v ústrety. S tým nebudeme súhlasiť. Ak budeme trvať, aby Maka po 30. máji pustil, musí to urobiť. Problém vidíme aj v tom, že Mak by mal odohrať zápasy v klubových farbách 23., 26., 29., 31. mája a potom nastúpiť 4. júna v reprezentácii na generálku proti Severným Írom, to je päť stretnutí v krátkom čase, čo by bola nielen priveľká záťaž, ale hrozí aj riziko zranenia, únavy, hráč nemusí byť mentálne, psychicky už dobre nastavený na záverečný turnaj,“ vysvetlil Tarkovič.

Pôvodne sa mala súťaž v Grécku skončiť do 29. mája, ale posunuli ju o tri dni. PAOK si chce svojich kľúčových hráčov udržať. „Chápem, že prestíž klubu v závere ligy je dôležitá, ale musí pochopiť, že aj my máme svoje priority. Pre mňa je ich termínová listina absolútne nelogická, neviem, ako môžu hrať v takomto krátkom časovom rozpätí toľko zápasov.“

Pikantné je, že šéfom gréckeho klubu je aktuálne Slovák Ľuboš Micheľ, s ktorým Tarkovič rokuje. Klub sa obráti so žiadosťou o výnimku na UEFA. Zatiaľ to vyzerá tak, že do konca mája nemôže slovenská reprezentácia s Makovou účasťou rátať.

Slováci, ktorí sú aktuálne k dispozícii, si už svoj stan rozložili v pokojnom prostredí Horného Rakúska. „Hotel Dilly má viacero skúseností s podobným typom pobytu, absolvovali tu sústredenia viaceré futbalové tímy, z najznámejších turecký veľkoklub Galatasaray Istanbul. O to jednoduchšie sa nám zabezpečovalo všetko potrebné na kvalitnú prípravu i oddych,“ informuje Tarkovič, prečo slovenský tím zamieril práve sem.

Mimochodom, do Rakúska sa vybrali v týchto dňoch na prípravu viacerí účastníci finálového turnaja majstrovstiev Európy, ktorý sa začne už o dvadsať dní. Okrem iných aj Česko pod vedením trénera Pavla Vrbu, jeho zverenci odohrajú v rámci sústredenia aj zápas s Ruskom, súperom slovenských reprezentantov na ME.

Slováci sa aj pred MS 2010 v Afrike pripravovali v rakúskom prostredí. Vtedy však v inej časti krajiny – v mestečku Bad Kleinkirchheim v Korutánsku. Teraz sa rozhodli pre Windischgarsten z viacerých dôvodov. „Podstatné bolo, že päťdesiat metrov od hotela je kvalitná tréningová plocha, nemusíme sa nikam presúvať. Hotel má aj výborné podmienky na regeneráciu. Okolie je tiež veľmi zaujímavé, je to príjemné horské prostredie s jazierkom, máme možnosť aj iného športového vyžitia, hráči sa nemusia venovať len futbalu,“ priblížil Tarkovič. Predtým už dva razy navštívil Windischgarsten, aby sa dohodol na podmienkach.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2016 vo futbale