Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalisti začínajú kemp v Rakúsku. Čaká ich Weiss i majstri sveta

Desaťdňový kemp v Rakúsku a v Nemecku, prípravné zápasy s Gruzínskom, ktoré vedie slovenský kouč Vladimír Weiss a s majstrami sveta Nemcami.

20.05.2016 08:48
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák v prvý deň prípravného kempu pred európskym šampionátom.
debata

To je najbližší program slovenských futbalových reprezentantov, ktorí včera odštartovali záverečnú prípravu na finálový turnaj majstrovstiev Európy. Slováci sa v ére samostatnosti na ňom zúčastnia prvý raz.

Tréner Ján Kozák nominoval na záverečnú prípravu 27 futbalistov, z ktorých vyberie 23 na šampionát, ktorý sa začne vo Francúzsku už o 20 dní. Na včerajšom zraze na pravé poludnie v Senci mal však k dispozícii len 19 hráčov. Táto časť odcestuje už piatka do rakúskeho Windischgarstenu a tam sa postupne budú k ostatným pripájať ďalší nominovaní hráči. Včera ešte chýbali Sabo, Škrtel, Ďurica, Tesák, Kucka, Nemec, posledný dorazí Pekárik na budúci týždeň v utorok. Všetci majú ešte klubové povinnosti. Otvorený zostal príchod Maka, pretože jeho tím PAOK Solún hrá domácu súťaž až do konca mája. Kluby sú podľa nariadenia UEFA povinné uvoľniť hráčov až po 30. máji.

„Všetci hráči, ktorí mali prísť, prišli. Sú v poriadku, majú len menšie problémy, až na Ďuriša a Hubočana. Prvý bol zranený a nastúpil v Plzni predčasne, nie je v takom stave, ako si predstavujeme, ale v najbližších dňoch by sa mal dať dokopy. Hubočanov zdravotný stav nie je najlepší, bude mať individuálny program. Chcem poďakovať slovenským klubom, ktoré uvoľnili hráčov na zraz už teraz, hoci v piatok je na programe ešte záverečné kolo,“ zdôraznil tréner Kozák.

V jeho aktuálnom kádri sú piati hráči z domácej ligy (Slovan, Žilina, Trenčín). Prvý raz sa v nominácii objavili aj traja mladíci (Zreľák, Bero, Škriniar) z reprezentačného tímu do 21 rokov.

„Niektorí hráči dlhšie nehrali, iní skončili súťaže len nedávno, takže každý je v inej situácii. Bude dôležité, aby sme ich v krátkom čase nastavili tak, aby mohli absolvovať všetci aspoň tri tréningy v plnej sile pred zápasmi s Gruzínskom a Nemeckom a niečo si vyskúšali. Každý bude mať v podstate iný program. Nemáme veľa času, musíme nabiť hráčov energiou, najmä tých, ktorí mali veľkú záťaž. Potrebujeme priestor aj na regeneráciu. Dôležité je, aby sme boli spolu.“

Vladimír Weiss. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Vladimír Weiss Vladimír Weiss.

V najbližších dvoch stretnutiach chce dať priestor všetkým hráčom. „Každý by mal mať možnosť, aby sa ukázal, aby sme videli, v akom je aktuálnom stave a do nominácie sa dostali najlepší hráči,“ doplnil tréner.

Nomináciu do Francúzska oznámi na druhý deň po stretnutí s Nemeckom. V nej bude 23 hráčov a s najväčšou pravdepodobnosťou bude tréner vyberať už iba z aktuálnej dvadsaťsedmičky. Slovenských reprezentantov čaká ešte 4. júna v Trnave generálka pred odletom do Francúzska – stretnú sa so Severným Írskom. Na prvý zápas na ME nastúpia proti Walesu 11. júna.

Program slovenského tímu pred ME

20. 5. – odchod tímu na kemp do Windischgarstenu
27. 5. – Slovensko – Gruzínsko vo Welse
29. 5. – Nemecko – Slovensko v Augsburgu
30. 5. – konečná 23-členná nominácia na šampionát
4. 6. – Slovensko – Severné Írsko v Trnave
6. 6. – odlet do Francúzska

Nominácia slovenských futbalistov

Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Ján Mucha (Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Viedeň)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Milan Škriniar (Sampdoria Janov), Martin Škrtel (FC Liverpool), Norbert Gyömbér (AS Rím), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dynamo Moskva), Dušan Švento (1. FC Kolín nad Rýnom), Lukáš Tesák (Kajrat Almaty)
Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Matúš Bero (AS Trenčín), Juraj Kucka (AC Miláno), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Ján Greguš (FK Jablonec), Róbert Mak, Erik Sabo (obaja PAOK Solún), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Legia Varšava), Vladimír Weiss (Al-Gharafa), Miroslav Stoch (Bursaspor)
Útočníci: Adam Nemec (Willem II Tilburg), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň), Adam Zreľák (Slovan Bratislava)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2016 vo futbale