Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na najviac gólov nepotrebovali útočníkov

Ponúkame čitateľom desať naj... finálového turnaja majstrovstiev Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine podľa Pravdy.

03.07.2012 12:00
Zlatan Ibrahimovič, Švédi Foto:
Švédska radosť z gólu Zlatana Ibrahimoviča.
debata

Najkrajší gól

V turnaji padlo 76 gólov a viaceré patrili k ozdobám podujatia. Parádny bol gól Švéda Zlatana Ibrahimoviča do siete Francúzska. Jeho akrobatický volej do rohu bránky sme dali najvyššie. Pohotová bola pätička Angličana Welbecka do siete Švédov a na tretie miesto sme zaradili Balotelliho bombu, ktorou mladý Talian z hranice šestnástky prekonal v semifinále Nemca Neuera.

Ibrahimovičov gól do siete Francúzska:

NAJRÝCHLEJŠÍ GÓL

Strelil ho český reprezentant Petr Jiráček, ktorému na vedúci gól v súboji s Gréckom stačili 2:14 min. Jeho gól bol tretím najrýchlejším v histórii európskch šampionátov.

Najlepšie štatistiky

Najlepší nielen na ihrisku a výsledkami, ale aj v štatistikách sú Španieli. V turnaji strelili najviac gólov (12) a najmenej ich inkasovali (1). Vedú aj v počte prihrávok – mužstvo ich má na konte 4893. V turnaji padli len tri červené karty a rozhodcovia nariadili iba tri pokutové kopy v 31 stretnutiach.

Najkrutejšia prehra

Dvakrát sa skončili zápasy na tohtoročnom Eure 0:4. Obe tieto prehry pripravili súperom Španieli – najprv Írom a potom vo finále Talianom. Druhá prehra bola krutá, lebo Taliani dlho držali krok so súperom a až v závere v oslabení (už nemohli striedať) schytali debakel, ktorý si nezaslúžili.

Zostrih finálového zápasu:

Najväčšie prekvapenie

Postup Grécka do štvrťfinále ME na úkor Rusov. S Grékmi pred poslednými zápasmi v skupine nik nerátal, ich situácia bola takmer beznádejná, ale zdolali favorizované Rusko, vyradili ho z ďalšej účasti a sami si zahrali vo štvrťfinále s Nemeckom.

Najväčší výbuch

Holandskí futbalisti, ktorí pred dvoma rokmi nastúpili vo finále MS v Afrike, patrili medzi najväčších favoritov turnaja. Šokujúco však prehrali všetky stretnutia v skupine, bez bodu a s dvoma gólmi, hoci v tíme majú výborných strelcov, sa predčasne vrátili domov.

Najväčší omyl

Dopustil sa ho maďarský rozhodca Viktor Kassai so svojimi asistentami, ktorí nevideli gól v anglickej sieti. Strelil ho ukrajinský reprezentant Marko Devič. Loptu vykopával z bránky obranca John Terry, ale už bola celým objemom za čiarou. Ukrajina mohla vyrovnať na 1:1, ale podľahla Anglicku 0:1.

John Terry vykopáva loptu spoza bránkovej čiary:

Najväčší paradox

Najviac gólov strelili v turnaji Španieli – dvanásť a nepotrebovali na to ani klasických útočníkov. Len štvrtinu z nich si pripísal útočník Fernando Torres, ale ten nenastupoval v základnej zostave.

Najpozoruhodnejšia rozlúčka

Legendárny ukrajinský útočník Andrij Ševčenko oznámil po poslednom zápase v skupine, že končí v reprezentácii. Tridsaťpäťročný futbalista, ktorý pôsobil v kariére vo viacerých špičkových klubových tímoch, strelil v turnaji dva góly hlavou – do bránky Švédov.

Najväčšia aféra

Dánsky futbalista Nicklas Bendtner dostal najvyššiu pokutu na šampionáte 100-tisíc eur a zákaz štartu v jednom kvalifikašnom zápase. Tvrdý trest schytal od UEFA za to, že druhý gól v sieti Portugalska oslávil spustením trenírok, pod ktorými mal na slípoch nápis jednej írskej stávkovej kancelárie. UEFA tvrdo bojuje proti reklame firiem, ktoré nepatria medzi oficiálnych sponzorov podujatia. Tento moment vyvolal najväčšie mimofutbalové diskusie.

debata chyba