Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Griga: Svet akoby bol presýtený španielskym futbalom

Tréner slovenských futbalových reprezentantov Stanislav Griga videl všetky zápasy finálového turnaja majstrovstiev Európy. V skupinovej fáze niektoré vo Varšave a Vroclave aj na vlastné oči. Sledoval najmä Grécko, ktoré bude už čoskoro súperom Slovenska v kvalifikácii MS 2014.

02.07.2012 12:00
Stanislav Griga Foto:
Stanislav Griga.
debata (5)

Ako vnímate šampionát v kontexte slovenského futbalu? Trúfate si povedať, ako by obstáli vaši súčasní zverenci v turnaji?
Nechcem sa púšťať do tejto debaty. Slovenský tím v turnaji neštartoval. Pre nás je v budúcnosti dôležité, aby sme sa na šampionáte zúčastnili a mohli sa priamo porovnať so súpermi. Potom budeme mať reálny obraz.

Cítite veľký výkonnostný rozdiel?
Neboli sme tam, nechcem porovnávať. Z našej kvalifikačnej skupiny postúpilo Rusko a Írsko. Ich výsledky sú známe. To je malé kritérium, aby sme si urobili nejaký obraz.

Špeciálne ste si všímali Grécko, jediný tím, ktorý zo súperov slovenského mužstva v najbližšej kvalifikácii štartoval aj na aktuálnom šampionáte. Čo podľa vás ukázal, aký je silný?
Nehral krásny futbal, ale ťažko sa zdoláva. Je to určite veľmi nepríjemný súper. Má veľa skúseností, výborne prepracovanú defenzívu. Na pohľad nehrá moderný a možno ani príťažlivý futbal, ale veľmi účelný a húževnatý.

V gréckom tíme je viacero starších hráčov. Očakávate zmeny v kádri, generačnú výmenu?
Keby sa turnaj skončil gréckym neúspechom, alebo by mužstvo hralo vyslovene zle, asi by sa zmeny dali reálne očakávať. Takto je to otázne. Počul som, že dvaja hráči sa chcú rozlúčiť, ale je to ešte otvorené. Toto všetko nás, samozrejme, zaujíma, je pre nás dôležité, ako Gréci vyriešia túto otázku. Musíme si však počkať na ich prvú pošampionátovú nomináciu, prípadne nejaké oficiálne vyhlásenie, ktoré jej môže predchádzať.

Trúfate si na nich?
Všetko, čo povieme, sú iba reči. Už čoskoro uvidíme, aká bude realita, keď sa proti nim postavíme na ihrisku. Aj Rusi si proti nim verili, na ich strane bola kvalita, ale zápas nezvládli. Na Grékov sa musíme predovšetkým dobre pripraviť, pre mňa sú favoritmi skupiny. Oni hrali vo štvrťfinále majstrovstiev Európy, my sme v turnaji chýbali. Z tohto pohľadu je to jasné.
Slovensku bola asi najbližšia vroclavská skupina. Hrali v nej Rusi, s ktorými bojovalo o postup, či tradiční súperi, na ktorých

Slováci narazili v predchádzajúcej kvalifikácii. Aj vás prekvapilo, že Rusko skončilo už v skupine?
Predpokladal som, že pôjde ďalej, už len preto, že malo turnaj výborne rozbehnutý. Aj Rusi sa sami po dvoch zápasoch pasovali medzi favoritov. A potom nezvládli papierovo najľahší zápas, v ktorom im stačila remíza, alebo dokonca aj prehra za nejakých okolností. Preto hovorím, že nie sú dôležité predzápasové reči, ale reálny výkon, ktorý mužstvo podá. Poliaci boli naším súperom tesne pred turnajom, určite nepatrili k favoritom podujatia, hoci v prípade domáceho mužstva sú vždy očakávania veľké a trochu za nimi zaostali. Mohli postúpiť, ale nezvládli zápas s Českom.

Zatiaľ posledným slovenským súperom bolo na konci mája Holandsko. Jeho vypadnutie sa vo všeobecnosti považuje za najväčšie prekvapenie turnaja…
Holanďania hrali asi v najťažšej skupine, ale majú kvalitu, aby mohli kandidovať na najvyššie pocty. Pre nich bolo účinkovanie v turnaji malou tragédiou a to je aj stále cítiť. Výsledok na šampionáte je jednoznačným neúspechom i koncom jednej etapy holandského futbalu. Nastalo v ňom malé zemetrasenie, vyvodili sa dôsledky, odstúpil tréner a domnievam sa, že ešte nejaké zmeny budú, možno skončia aj nejakí hráči.

Už o mesiac a dva týždne sa stretne vaše mužstvo s Dánskom a bude to generálka pred novou kvalifikáciou. Aký dojem na vás urobili jeho hráči?
Šampionát ukázal, že je to tradične dobre vedené, dobre poskladané a súdržné mužstvo, pre nás to bude kvalitná previerka pred kvalifikáciou.

S Dánmi sa stretnú v kvalifikácii Česi, ktorí majú náročnú skupinu, lebo ich čakajú aj Taliani, Bulhari, Arméni…
My máme tiež ťažkú skupinu… Nemáme si čo závidieť… Čo sa týka mien, majú to Česi asi náročnejšie, ale naša skupina je veľmi zradná. Najmä svojou vyrovnanosťou. Po vyžrebovaní si asi štyri-päť mužstiev v nej povedalo, že táto skupina je prijateľná. Mimochodom, tréner Bílek, hoci je doma dosť kritizovaný a menej rešpektovaný, vyžmýkal z českého mužstva maximum. Bez Rosického prekročilo svoj tieň a ukázalo aj niekoľko šikovných hráčov, ktorí môžu v budúcnosti tím potiahnuť. Česi prešli generačnou výmenou pred dvoma, možno troma rokmi a majú na čom stavať.

Čo vás ešte upútalo na šampionáte?
Pozitívne určite hra Talianov, ktorým som spočiatku nedával veľké šance, ale už v prvom zápase ma zaujali. Páčil sa mi ich pružný spôsob hry. Negatívne ma prekvapili Francúzi. V ich prípade bolo cítiť napätie, negatívnu atmosféru v mužstve, čo sa už prejavilo aj v odstúpení trénera Blanca. Nové trendy sa neobjavili, ale zaujímavé bolo sledovať Španielov, ako dotiahli svoj pošestnástkový futbal a tiež nálady a postrehy ľudí na tento spôsob hry. Akoby bol svet presýtený ich futbalom.

Nudí vás ich hra?
To nemôžem povedať, ale neprináša dostatočné vzrušenie, je dosť bezzubá. Španielsky potenciál je však veľký, mužstvo silné. Španieli majú výborných hráčov a dokážu si utvoriť prevahu, ale hre akoby chýbala občas pointa. To je škoda pre španielsky i svetový futbal. Na druhej strane sa touto cestou sotva môžu vybrať iné tímy. Aj Taliani ukázali iný štýl. Španieli boli aj pred finále favoritom, ale za nadšenie som titul prial ich súperom.

Baví vás súčasný európsky futbal?
Našiel som si v uplynulom mesiaci optimálny režim a sledoval všetky zápasy. Bavilo ma to, zväčša som videl vzrušujúce futbalové divadlo. Samozrejme, boli slabšie i lepšie stretnutia.

Ako by ste charakterizovali európsky futbal?
Vo všeobecnosti možno povedať, že je dosť taktický, taktickejší ako na iných kontinentoch. Mužstvá sú silné, takticky dobre pripravené a v zápasoch neotvárajú priestor, naposledy to bolo výborne vidieť napríklad v priamom súboji popredných krajín, ako sú Španielsko a Portugalsko. Typický príklad ukázali Česi. V prvom zápase s Ruskom sa usilovali o otvorenú hru, dostali štyri góly. V ďalších stretnutiach už vychádzali zo zabezpečenej obrany a dotiahli to až do štvrťfinále, keď už s nimi málokto rátal. To je trend, ktorý sa vo futbale na starom kontinente prejavuje.

5 debata chyba