Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pirlo je hlavným kandidátom na cenu pre najlepšieho hráča ME

Hlavným favoritom na cenu pre najlepšieho hráča futbalových majstrovstiev Európy je taliansky stredopoliar Andrea Pirlo. Práve on má hlavnú zásluhu na postupe Talianska do finále proti Španielsku. Zahraničné médiá dávajú šancu ešte Španielovi Andrésovi Iniestovi. Direktoriát turnaja sa definitívne rozhodne v priebehu finále.

01.07.2012 15:00
Andrea Pirlo Foto:
Andrea Pirlo.
debata

Tridsaťtriročný Pirlo prežíva zrejme najvydarenejší turnaj v kariére. Ani pri triumfe na majstrovstvách sveta 2006 nebol pre Taliansko tak dôležitým členom zostavy ako teraz.

V prvom zápase so Španielskom vyzval prihrávkou ku gólu Di Nataleho, proti Chorvátsku zariadil remízu 1:1 parádnym priamym kopom. V dueli s Írskom zas pripravil z rohu víťazný gól pre Cassana. Vo štvrťfinále s Anglickom bol najlepším hráčom, pričom všetko korunoval „panenkovskou“ penaltou v rozstrele, a aj v semifinále s Nemeckom udivoval svojim pokojom, kedy aj ošemetné situácie vyriešil s prehľadom a takmer nestratil loptu.

Panenkovská penalta Andreu Pirla

V oboch dueloch vyraďovacej fázy bol vyhlásený hráčom zápasu. Rovnako ako predtým proti Chorvátsku. Žiadny iný futbalista na turnaji nedostal túto cenu trikrát.

Pirlovi výrazne pomohol prestup z AC Milána do Juventusu. „Prestavovali sme káder a chceli sme priviesť hráča so silnou osobnosťou, ktorý je víťazným typom, vie sa nepríjemnostiam postaviť čelom a dokáže to isté naučiť našich mladých hráčov. Preto sme si vybrali Andreu Pirla. A že to bol dobré rozhodnutie, dokázal nielen tým, že nás doviedol k titulu, ale aj výkony na majstrovstvách Európy. Trúfam si tvrdiť, že prestup Pirla bol najlepším ťahom mojej kariéry,“ myslí si riaditeľ Juventusu Giuseppe Marotta.

Claudio Marchisio (vpravo) a Andrea Pirlo z... Foto: Reuters
Marchisio Pirlo Claudio Marchisio (vpravo) a Andrea Pirlo z Juventusu Turín.

Pirlo je na ME pre Taliansko minimálne rovnako dôležitý, ako bol pred štyrmi rokmi na Eure pre Španielsko Xavi, ktorý bol vtedy vyhlásený najlepším hráčom turnaja. Aj tentoraz má šancu cenu obhájiť, aj keď v španielskom drese ho teraz zatieňuje spoluhráč z Barcelony Iniesta. Na ľavej strane zálohy v spolupráci s Jordim Albom je najväčšou zbraňou Španielska. A to aj napriek tomu, že stále čaká na gól a na konte má len jednu asistenciu. Svojim pohybom neustále púta pozornosť súperovej obrany a robí tak priestor spoluhráčom. Tiež sa dostáva najčastejšie zo Španielov do zakončenia.

„Je mi ale jedno, kto získa cenu pre najlepšieho hráča turnaja. Kvôli tomu tu nie som. Mňa len zaujíma to, aby sme získali titul,“ vyhlásil Iniesta. „Navyše si nemyslím, že som najlepším hráčom. Ono sa to ťažko určuje. Každopádne dobrý turnaj tu odohrali Claudio Marchisio alebo Andrea Pirlo,“ naznačil Iniesta, kto je pre neho favorit.

Andrés Iniesta sleduje loptu. Foto: SITA
Andrés Iniesta Andrés Iniesta sleduje loptu.

Medzi kandidátmi na prestížne ocenenie môžeme počítať aj s ďalšími dvomi Talianmi Mariom Balotellim, autorom troch gólov, a jeho spoluhráčom z útoku Antoniom Cassanom. Nádej má aj portugalský kapitán Cristiano Ronaldo, ktorý žiaril predovšetkým v záverečnom dueli skupiny s Holandskom a vo štvrťfinále s Českom.

Kto nakoniec cenu dostane, rozhodne aj výsledok finále. Od roku 1996, kedy sa prvýkrát vyhlasoval najlepší hráč turnaja, totiž cenu dostal zakaždým člen víťazného tímu.

debata chyba