Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EURODIÁR: Pád veľmoci

Anglicko, kolíska futbalu, opäť neurobila v Európe dieru do sveta. Len dva razy v dlhej histórii kontinetálnych šampionátov postúpil Albion do semifinále. A šlus. Ďalej to nešlo.

25.06.2012 17:01
Wayne Rooney Foto:
Sklamaný Wayne Rooney.
debata (7)

Pred štyrmi rokmi sledovali Angličania turnaj v televízii. Do reprezentačných výberov však dodali 44 hráčov z Premier League.

Aj tentoraz mala ich najvyššia súťaž najpočetnejšie zastúpenie. V kádroch sa objavili mená 76 futbalistov z anglických klubov (najviac ich však bolo aj tak z Bayernu), k čomu prispel fakt, že v Poľsku a na Ukrajine sa predstavila aj anglická reprezentácia. Tá ako jediná nemala na súpiske nijakého legionára.

Lenže anglická reprezentácia a anglické kluby, to sú dve rôzne veci. Liga patrí medzi najlepšie na svete. Reprezentácia? Veľké meno a reklama, ale smutnejšia realita.

Angličania sa lúčia so šampionátom, hoci neprehrali ani raz. Ich bilancia: dve remízy a dve výhry. Ukrajinu zdolali s božou a rozhodcovou pomocou. Teda nijaká sláva. Anglické akcie na futbalovom trhu padajú.

Kluby sa výraznejšie nepresadili v tohtoročných pohároch a aj semifinalisti šampionátu sa už zaobídu bez nich, vystačia si z vlastných zdrojov. Vo štvrťfinálových zostavách poslali tréneri na trávnik dovedna 56 futbalistov, ale z nich len piatich „Angličanov“.

Nemci majú os svojej zostavy postavenú na futbalistoch Bayernu, Španieli na Reale a Barcelone, Taliani na Juventuse a AC Miláno. Len Portugalsko vo štvrťfinále poskladalo jedenástku z hráčov viacerých klubov, ale z anglických – až na jednu výnimku – nie sú.

Tradičná futbalová veľmoc stráca aj po tomto šampionáte svoj vplyv.

7 debata chyba