Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania priťahujú kontroverzné góly. Hurst, Lampard aj Devič

Anglickí futbalisti zvíťazili 1:0 a postúpili do štvrťfinále, ale Ukrajinci zostali v miernom šoku. Najmä zo situácie, ktorá sa odohrala v 62. min zápasu D-skupiny ME 2012, keď maďarský rozhodca Viktor Kassai neuznal gól Ukrajinca Marka Deviča.

20.06.2012 14:18
Terry, Ukrajina Foto:
John Terry vykopával loptu spoza bránkovej čiary.
debata (3)

Strelu ukrajinského stredopoliara zblokoval brankár Joe Hart a „padajúci list“ vykopol z hranice bránkovej čiary anglický stopér John Terry. Podľa bránkového rozhodcu lopta neprešla celým objemom za čiaru, no spomalený záber kamier na štadióne v Donecku ukázal, že táto sporná situácia mala byť posúdená ako regulárny gól.

Ukrajinci potrebovali na postup do štvrťfinále nad Angličanmi zvíťaziť. Ak by čiarový rozhodca hlavnému Viktorovi Kassaiovi oznámil správny verdikt, mohli domáci futbalisti do konca stretnutia bojovať o postup.

Pozrite si, ako zlyhali maďarskí rozhodcovia
** **

História futbalu priniesla nemálo momentov, keď sa uznali góly, ktoré neboli a naopak. Pri piatich z nich boli aj anglickí futbalisti či už na reprezentačnej alebo klubovej úrovni. Tu je ich stručný prehľad.

Hurstov gól pomohol Anglicku k titulu

Najslávnejší kon­troverzný gól padol vo finále majstrovstiev sveta v roku 1996 a strelil ho Angličan Geoff Hurst v súboji s Nemeckom. Za stavu 2:2 po prvej polovici predĺženia Hurst vystrelil tak, že lopta sa od hornej žrde odrazila na (či za?) bránkovú čiaru a vyletela z brány. Angličania oslavovali gól, Nemci protestovali. Švajčiarsky rozhodca Gottfried Dienst po porade s azerbajdžanským kolegom Tofikom Bachramovom gól uznal, Angličania potom pridali ďalší a stali sa majstrami sveta. Zatiaľ prvý a posledný raz.

Micheľ uznal „Gól duchov“

V roku 2005 bol pri spornej gólovej situácii aj slovenský hlavný rozhodca Ľuboš Micheľ. V druhom polčase semifinálového zápasu Ligy majstrov FC Liverpool – Chelsea Luis Garcia dostal loptu za chrbát Petra Čecha, no obranca William Gallas ju vykopol z úrovne bránkovej čiary. Ľuboš Micheľ gól uznal a vo futbalových encyklopédiách ho možno nájsť pod názvom „Gól duchov“. Slovenský hlavný rozhodca neskôr vyhlásil, že ak by gól nepadol, musel by brankára Chelsea Petra Čecha vylúčiť za stiahnutie Luisa Garciu.

Lampard prekonal Neuera, ale gól to vraj nebol

Na MS 2010 v Južnej Afrike v zápase Anglicka s Nemeckom stredopoliar Albiónu Frank Lampard z diaľky parádne vystrelil, lopta sa podľa spomalených záberov odrazila od hornej žrde za bránkovú čiaru a následne vyletela z bránky nemeckého gólmana Manuela Neuera. Uruguajský rozhodca Jorge Larrionda sa pozrel na svojich asistentov na čiarach a nechal tímy pokračovať v hre. Bolo to za stavu 2:1 pre Nemcov. Angličania napokon prehrali 1:4.

Atkinson sa upískol v prospech Chelsea

V roku 2012 sa v semifinále anglického FA Cupu stretli Chelsea a Tottenham. Chelsea viedla na začiatku druhého polčasu 1:0 a Juan Mata poslal loptu cez húštinu tiel. Obrancovia „Spurs“ Benoit Assou-Ekotto a Ledley King strelu zblokovali a odkopli loptu do bezpečia. Rozhodca Martin Atkinson však fúkol do píšťalky a uznal gól, keďže si myslel, že lopta už bola za čiarou. Chelsea v zápase zvíťazila 5:1 a postúpila do finále FA Cupu. Rozhodca Atkinson pôsobí na ME 2010 v pozícii bránkového rozhodcu po boku hlavného arbitra Howarda Webba.

Päť kontroverzných situácií s Angličanmi:
*gól Geoffa Hursta na 3:2 v súboji Anglicko – NSR vo finále MS 1966 (4:2)
*gól Luisa Garciu na 1:0 v zápase Liverpool – Chelsea v semifinále LM 2005 (1:0)
*neuznaný gól Franka Lamparda na 2:2 v zápase Anglicko – Nemecko v základnej skupine MS 2010 (1:4)
*gól Juana Matu na 2:0 v zápase Chelsea – Tottenham v semifinále FA Cupu 2012 (5:1)
*neuznaný gól Marka Deviča na 1:1 v zápase Anglicko – Ukrajina v základnej skupine ME 2012 (1:0)

3 debata chyba