Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Balotellim hodili fanúšikovia banán. Zabijem vás, odkázal rasistom

Obava talianskeho futbalového útočníka Maria Balotelliho z rasizmu sa zrejme naplnila, pretože podľa agentúry ANSA na neho vo štvrtok večer pri zápase európskeho šampionátu chorvátski fanúšikovia hodili banán. Stalo sa tak vo chvíli, keď na štadióne v poľskej Poznani striedal.

15.06.2012 15:52
Mario Balotelli Foto:
Mario Balotelli.
debata (7)

Balotelli sa na európskom šampionáte stretol s urážkami fanúšikov s rasovým podtextom už po úvodnom zápase so Španielskom a UEFA začala prípad vyšetrovať. Výstredný futbalista tmavej pleti z Manchestru City už pred Eurom vyhlásil, že ak na neho niekto hodí banán, zabije ho. "Ak po mne niekto hodí na ulici banán, tak pôjdem do väzenia, lebo ho zabijem. Rasizmus je pre mňa neprijateľný, vyhlásil pred ME.

Francúzska agentúra AFP po zápase zverejnila fotografiu, na ktorej usporiadateľ upratuje z ihriska banán. A poskytla ju tiež predstaviteľom UEFA. Balotelli šiel na lavičku v 69. minúte, podľa svedkov sa pri zápase ozývali aj opičie zvuky vo chvíli, keď mal loptu.

Balotelli si na prejavy rasizmu zvyká už pomerne dlho. V roku 2009 si počas majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov musel vytrpieť atak skupinky rasistov, keď po ňom v jednom z rímskych barov hádzali banány. „Mali veľké šťastie, že polícia prišla tak skoro, inak by som ich všetkých domlátil. Prisahám Bohu, že by som ich zbil ako žito. Hádam sa to už nikdy nestane,“ vyhlásil vtedy Balotelli.

Svoje si užil aj počas zápasov talianskej ligy. Pri zápase s AS Rím ho napadol kapitán Francesco Totti, v dueli na ihrisku Juventusu Turín skandoval zasa fanúšikovia „ak vyskočíš, zabijeme ťa,“. V tom zápase strelil Balotelli gól. Ďalšou škrvnou bolo správanie fanúšikov Porta počas duelu s Manchestrom City, kedy po Talianovi rasisti bučali. „Verím, že na EURO takéto problémy nebudú,“ povedal Balotelli.

Taliansky hráč s Ghanským koreňmi sa zatiaľ k incidentu nevyjadril.

7 debata chyba