Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénni Španieli rozstrieľali Írov 4:0

Neutíchajúci tlak, strela za strelou, jednoznačná kontrola zápasu. Španielski futbalisti potvrdili, že na európskom šampionáte patria k najväčším favoritom na titul. Fanúšikom predviedli v zápase s Írmi parádne predstavenie a zaslúžene sa tešili z vysokého víťazstva 4:0. Ostrovania sú po druhej prehre ako prvý zo všetkých celkov turnaja vyradení.

14.06.2012 22:42
Fernando Torres Foto:
Fernando Torres strelil Írom dva góly.
debata

Španieli neprehrali s Írskom ani siedme stretnutie európskeho šampionátu alebo jeho kvalifikácie a natiahli svoju sériu bez porážky už na šestnásť súťažných duelov. Naopak Íri stratili formu, po štrnástich zápasoch bez prehry pred šampionátom nezískali na turnaji v dvoch stretnutiach ani bod.

C-skupina (Aréna Gdansk, Gdansk/Poľ.):
Španielsko – Írsko 4:0 (1:0)

  • Góly: 4. a 70. Torres, 49. David Silva, 83. Fábregas, ŽK: 54. Xabi Alonso, 76. Martínez – 36. Keane, 46. Whelan, 83. St Ledger, rozhodovali: Proenca – Miranda, Santos (všetci Portug.), 39 150 divákov´
  • Španielsko: Casillas – Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Xavi Hernández, Busquets, Xabi Alonso (65. Martínez) – David Silva, Iniesta (80. Santi Cazorla) – Torres (74. Fábregas)
  • Írsko: Given – O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward – Duff (76. McLean), Andrews, Whelan (80. Green), McGeady – Cox (46. Walters), Keane 

Španielsky tréner Del Bosque zamiešal s útočnou zostavou a na rozdiel od úvodného zápasu s Talianskom vrátil do zostavy klasického hrotového útočníka. Šancu dostal Torres a za dôveru sa odvďačil bleskurýchlo. V štvrtej minúte vzal váhajúcim obrancom na hranici šestnástky loptu, odpútal sa od nedôrazne brániaceho Warda a prudkou strelou pod brvno otvoril skóre. Najlepší strelec v španielskej nominácii sa trafil v súťažnom zápase za reprezentáciu prvýkrát od septembra 2010. Aj keď sa väčšinu sezóny trápil, írskeho brankára Given už tento rok pokoril v drese Chelsea proti Aston Ville.

   

Pred Írmi stála vo zvyšku zápasu veľmi náročná úloha, Španieli totiž na európskych šampionátoch ešte nikdy neprehrali, keď sa ujali vedenia. Ostrovania sa snažili, občas otvorili hru, šance to ale vôbec neprinášalo.

Úradujúci európsky i svetový šampión kontroloval hru a do prestávky mohol niekoľkokrát poistiť náskok. Torres ale v ďalšej šanci po Arbeloovom sklepnutí mieril vedľa a so štipľavou Iniestovou strelou si poradil Given.

Španielsko – Írsko vo videoskratke

Španieli naplno rozvinuli svoj útočný potenciál po prestávke a znovu sa presadili v štvrtej minúte polčasu. Prvú strelu ešte Given vykopol, loptu ale vyrazil len k Silvovi, ktorý sa pohral s tromi obrancami pred sebou a prízemným pokusom k tyči skóroval.

Ostrovania sympaticky otvorili hru, pri ich najlepšej pasáži ich ale v 70. minúte potrestal opäť Torres. Po úniku obstrelil Givena a zaokrúhlil počet reprezentačných gólov na tridsať.

   

Íri inkasovali v štrnástich dueloch pred ME len trikrát, na turnaji ale dostali v dvoch zápasoch sedem gólov. Španieli im zasadili ešte štvrtú ranu, v 83. minúte sa po rohu trafil striedajúci Fábregas. Napriek tomu Írov odprevádzali chorály vlastných fanúšikov.

Vicente del Bosque (tréner Španielska): „Sústredili sme sa hlavne na našu hru a nepriechodnú obranu. Súper nám nechal na ihrisku dostatok miesta a z toho sme vyťažili. Som veľmi šťastný, že sme zvíťazili. Strelili sme viac gólov než Chorvátsko a to nám dáva optimizmus do posledného zápasu v základnej skupine. Írsky fanúšikovia vytvorili veľmi dobrú atmosféru. Som veľmi šťastný, pretože našou úlohou bolo zvíťaziť. Bol to náš primárny cieľ a ten sa nám podarilo splniť. Sekundárnym cieľom bolo streliť viac gólov ako Chorvátsko a to sme tiež splnili. Ani v záver skupiny nebudeme taktizovať a budeme chcieť triumfovať.“

Giovanni Trapattoni (tréner Írska): „Vedeli sme, že majú kvalitnejší stred poľa a s tým sme sa museli vyrovnať a zároveň sme museli podporovať Robbieho Keana na hrote. Bez dostatku priestoru sa nám hralo veľmi ťažko. Samozrejme, že sme veľmi sklamaní. Musím však všetkým povedať, že každý z chlapcov dal do toho všetko. Teraz už vieme, že sme mali hrať proti Chorvátom inak, ale už to nezmeníme. Urobili sme jednoduché chyby aj proti Španielom. Po šampionáte urobím analýzu a zistím príčiny každej chyby v našej hre. Pred záverečným duelom proti Taliansku môžem povedať len toľko, že som trénerom írskeho výberu a nemôžem hľadieť na potreby talianskej reprezentácie.“

Keith Andrews (stredopoliar Írska): „Bolo to ako naháňať tiene. Nemohli sme sa k Španielom vlastne ani priblížiť. Fanúšikovia sú pýchou nášho tímu aj celej krajiny. Bohužiaľ, nedokázali sme im ich dôveru splatiť.“

Fernando Torres (útočník Španielska, autor dvoch gólov): „Takúto chvíľu si musíte užiť! Dnes som mal to šťastie, že som bol v základnej zostave, strelil som góly a užil si každučký moment so spoluhráčmi, a snáď aj dostal tím do ďalšej fázy turnaja. Opäť sme videli to správne španielske mužstvo.“

Kto vyhrá futbalové ME a komu fandíte?

Tabuľka C-skupiny:
    Z V R P S B
1. Španielsko 2 1 1 0 5:1 4
2. Chorvátsko 2 1 1 0 4:2 4
3. Taliansko 2 0 2 0 2:2 2
4. Írsko 2 0 0 2 1:7 0
Chorvát Mario Mandžukič strieľa gól do...
Mario Mandžukič sa teší z gólu.
+19Chorvátska gólová radosť, dole strelec Mario...
debata chyba