Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varšava sa pred zápasom Poľska s Ruskom zmenila na bojové pole

Poľská polícia zadržala vo Varšave takmer 180 futbalových chuligánov, ktorí sa stretli v utorok večer pred zápasom Poľska s Ruskom na majstrovstvách Európy aj v jeho priebehu a po ňom.

12.06.2012 20:05 , aktualizované: 13.06.2012 10:33
Varšava, polícia Foto:
Varšavu strážilo špeciálne policajné komando.
debata (41)

Podľa varšavského policajného veliteľstva bolo pri potýčkach zranených okrem niekoľkých fanúšikov aj desať strážcov poriadku. Polícia tiež oznámila, že zvýšila ostrahu ruskej futbalovej výpravy v poľskej metropole.

Policajti popreli správu o smrti ruského fanúšika, ktorá sa v stredu ráno rozšírila v ruských médiách. Zadržaných bolo podľa policajného hovorcu Macieja Karczyńského 150 Poliakov, 20 Rusov, jeden Španiel a jeden Maďar. Viac ako tridsať ľudí strávilo noc na varšavskej záchytke.

Bitky fanúšikov pred zápasom Poľsko – Rusko

Karczyński potvrdil, že na rozohnanie rozvášnených fanúšikov polícia musela použiť vodné delá, slzný plyn, gumové projektily, korenisté bomby a dokonca aj psy. Agentúra Reuters incidenty označila za najhoršie násilnosti, ktoré zatiaľ sprevádzali tohtoročné Euro.

Strety medzi oboma tábormi vyprovokovali zrejme Poliaci, ktorí s nepriateľskými výkrikmi odpálili petardu. Ruskí fanúšikovia reagovali hádzaním fliaš. Väčšinu zranených medzi fanúšikmi tvoria Poliaci, ošetrenie potrebovali tiež dvaja Rusi a jeden Nemec. Žiadny z nich nie je v nebezpečenstve.

Varšava, bojové pole

Varšavská polícia v stredu posilnila ostrahu hotela Bristol v centre hlavného mesta, kde sa ubytovala ruská výprava. V noci na utorok skoro ráno pred hotelom usporiadal dav poľských mladíkov hlučné predstavenia, ktoré rušilo odpočinok ruských futbalistov. Počet ruských fanúšikov v Poľsku je teraz odhadovaný na 20 000.

Poľsko má s Ruskom zložité politické vzťahy a v oboch krajinách sa tiež objavujú problémy s radikálnymi priaznivcami futbalu. Poľský minister vnútra Jacek Cichocki vyhlásil, že rusko-poľskej stretnutie znamenalo pre varšavské úrady „najväčší bezpečnostný problém v ich histórii“.

Pre dobu konania ME boli vo Varšave posilnené policajné oddiely, zvýšili sa tiež kontroly. Počas turnaja má na poriadok dohliadať okolo 6000 policajtov. Ich úlohou je okrem iného zabrániť vo vstupe na štadióny osobám, ktoré to majú zakázané, či v deň zápasu sa nesmú zdržiavať vo Varšave. Podľa ministra boli tiež zavedené prísnejšie kontroly pri vstupoch na štadióny, aby sa zabránilo vnášaniu ohňostrojov a dymovníc.

Brutálne strety poľských a ruských fanúšikov

Poľskí ultras hecujú policajtov.
Poľský ultra fanúšik, ktorého krotia domáci...
+9Poľskí ultras napadli aj jedného z domácich...
41 debata chyba