Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti zdolali Írov ich zbraňami a sú na čele tabuľky

Futbalisti Chorvátska zvíťazili v C-skupine na ME nad Írmi ich vlastnými zbraňami - hlavičkami - 3:1. Balkánci sa zaradili na čelo C-skupiny, keď predstihli Španielov i Talianov. Ich nedeľňajší vzájomný duel sa skončil nerozhodným výsledkom 1:1.

10.06.2012 23:00
Mario Mandžukič Foto:
Mario Mandžukič strelil Írom dva góly.
debata

C-skupina (Poznaň/Poľ.):
Írsko – Chorvátsko 1:3 (1:2)

  • Góly: 19. St. Ledger – 3. a 48. Mandžukič, 43. Jelavič, ŽK: 45.+ Andrews – 53. Modrič, 84. Kranjčar, rozhodovali: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 43 090 divákov
  • Írsko: Given – O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward – McGeady (54. Cox), Whelan, Andrews, Duff – Doyle (53. Walters), Keane (75. Long)
  • Chorvátsko: Pletikosa – Srna, Čorluka, Schildenfeld, Strinič – Vukojevič – Rakitič (90.+ Dujmovič), Modrič, Perišič (89. Eduardo da Silva) – Jelavič (72. Kranjčar), Mandžukič

Vstup do stretnutia „ako hrom“ mohli vidieť diváci na štadióne v Poznani. V hustom lejaku už v 3. min prenikol po pravej strane do šestnástky Srna a jeho center poslal hlavou do siete z úctyhodnej vzdialenosti Mandžukič – 0:1. Íri mali možnosť vyrovnať v 12. min, priamy kop Andrewsa z hranice pokutového územia však skončil na múre a dorážka toho istého hráča bola veľmi nepresná.

   

Ostrovania od­povedali v 19. min, rovnako hlavičkou skóroval stopér St. Ledger. Chorváti to skúšali na mokrom teréne strelami z diaľky. Najprv neuspel v 22. min Perišič. V 33. min na seba prvýkrát upozornil hviezdny stredopoliar Chorvátska Modrič. Jeho pohotový ďalekonosný pokus však smeroval len do stredu bránky a gólman Given s ním nemal problémy. O tri minúty neskôr strieľal z voleja opäť Perišič, ale znovu neuspel. Dve minúty pred koncom prvého dejstva naklonil misky váh na stranu „Vatrenov“ útočník Jelavič. Zakončovateľ anglického Evertonu potrestal nedôslednosť Warda po rohovom kope Chorvátov. Írsky obranca nedokázal dostať loptu do bezpečia, tá sa od neho odrazila k Jelavičovi, ktorý pohotovo prekabátil aj Givena – 1:2. V nadstavenom čase prvého polčasu ešte nebezpečne hlavičkoval Rakitič, ale jeho pokus smeroval nad bránku.

Írsky tréner Giovanni Trapattoni veľa dôvodov... Foto: SITA
Giovanni Trapattoni Írsky tréner Giovanni Trapattoni veľa dôvodov na úsmevy nemal.

Zverenci Slavena Biliča mali vynikajúci vstup aj do druhej štyridsaťpäťmi­nútovky. Gólovú hlavičku si v 48. min zopakoval Mandžukič a poslal Chorvátov do dvojgólového vedenia. V 63. min sa prezentoval zákrokom na hranici pravidiel Schildenfeld, ale jeho súboj s Keanom zostal bez odozvy hlavného rozhodcu. O päť minút presne hlavičkoval Dunne, ale jeho pokus bez problémov skrotil Pletikosa. V 78. min predviedli peknú kombináciu Chorváti. Srna opäť podporoval ofenzívu na pravej strane, jeho spätná prihrávka na šestnástku našla Rakitiča, ale ten technickou strelou namieril len tesne vedľa.

Íri sa snažili o zdramatizovanie duelu, ale pozorne hrajúci Chorváti ich nepúšťali pred svoje pokutové územie. Zmeniť skóre sa pokúšal v závere stretnutia Andrews, ale ani pri jednom z dvoch centrov v 87. min nebol v zakončení úspešný. V nadstavenom čase opäť hlavičkoval aktívny Andrewsa, ani do tretice neprekonal Pletikosu, Chorváti si udržali dvojgólový náskok a zásluhou trojbodového zápisu sa ujali vedenia v C-skupine.

Chorvátsko – Írsko vo videoskratke

Slaven Bilič (tréner Chorvátska): „Nebojíme sa nikoho. Možno boli v niektorých okamihoch Íri lepším tímom, ale celkovo sme na ihrisku dominovali. Sme veľmi silní ako tím, veľmi dobre odolávame napätiu a tlaku. Boli veľmi dobré, že sme strelili rýchly gól, no súper má dobrých bojovníkov a nič nám nedaroval. Vedel som, že to bude ťažký zápas. Ešte stále nemôžem uveriť tomu, aký fantastický výsledok sme dosiahli.“

Giovanni Trapattoni (tréner Írska): „O osude zápasu rozhodol druhý gól. Rozhodcovia tento okamih nezvládli, podľa mňa to bolo jasné postavenie mimo hry. Nebol to náš najlepší výkon, vieme hrať aj lepšie. Dnes sme dostali až tri góly a to sa nám nesmie stávať.“

Tabuľka C-skupiny:
    Z V R P S B
1. Chorvátsko 1 1 0 0 3:1 3
2. Španielsko 1 0 1 0 1:1 1
2. Taliansko 1 0 1 0 1:1 1
4. Írsko 1 0 0 1 1:3 0
Mario Balotelli.
Mario Balotelli sa zdraví s trénerom Cesarem...
+19Autor prvého gólu Talianska na ME Antonio Di...
debata chyba