Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo sa nepresadil, Gómez áno. Nemecko - Portugalsko 1:0

Futbalisti Nemecka vstúpili do majstrovstiev Európy výhrou 1:0 nad Portugalskom. Vicemajstri Európy spred štyroch rokov rozhodli o cennom triumfe v 73. minúte, kedy sa hlavou trafil Mario Gómez.

09.06.2012 23:08
Mario Gómez Foto:
Gólova oslava á la Mario Gómez.
debata

To už pritom mohli viesť Portugalci, ale Pepe v závere prvej polovice trafil len brvno, od ktorého sa lopta odrazil na bránkovú čiaru a späť do ihriska. Hornú tyč bránky trafil v závere i Nani. Pre Nemecko ide ešte len o piatu výhru z 13 zápasov na ME od triumfu v roku 1996. Portugalci tento rok ešte nevyhrali a tretíkrát z tohtoročných štyroch zápasov vyšli strelecky naprázdno.

B-skupina (Ľvov/Ukr.):
Nemecko – Portugalsko 1:0 (0:0)

  • Gól: 72. Gómez, ŽK: 43. Badstuber, 69. Boateng – 13. Postiga, 60. Coentrao, rozhodovali: Lannoy – Cano, Annonier (všetci Fr.), 32 990 divákov
  • Nemecko: Neuer – Lahm, Badstuber, Hummels, Boateng – Schweinsteiger, Khedira – Podolski, Özil (87. Kroos), Müller (90.+ L. Bender) – Gómez (80. Klose)
  • Portugalsko: Rui Patrício – Coentrao, Pepe, Alves, Pereira – Moutinho, Veloso, Meireles (80. Varela) – Ronaldo, Postiga (70. Oliveira), Na­ni

Stretnutie dostalo nový rozmer po nečakanej výhre Dánov nad Holandskom v úvodnom dueli skupiny. Nemci aj Portugalci si tak uvedomovali, že prípadná porážka by bola výraznou komplikáciou smerom k postupu. A tak sa hralo pomerne opatrné stretnutie.

Viac z hry mali od začiatku Nemci, ale Portugalci potvrdzovali, že pod trénerom Paulom Bentom výrazne zapracovali na defenzíve. Nemci sa tak dostávali skôr len k náznakom šancí. Podolski i Müller ale v nádejných pozíciách netrafili bránku.

   

Tím z Pyrenejského polostrova sa spoliehal predovšetkým na brejky cez Naniho a Cristiana Ronalda, na ktorého sa ale Nemci veľa dobre sústredili. A tak najnebezpečnejšia situácia Portugalčanov prišla po štandardnej situácii. Lopta prepadla až pred stopéra Pepeho, ktorý mieril do šibenice, ale lopta sa od brvna odrazil presne na bránkovú čiaru a späť do ihriska.

V druhej polovici začalo pribúdať chýb v rozohrávke, ale aj vo finálnej fáze, a tak sa ani jednému z tímov nedarilo trestať súpera z rýchlych brejkov. Miesto prihrávky na nabiehajúcich hráčov tak často končili akcie pretiahnutým centrom na nikoho.

Paradoxne práve nepresný center bol ale pri jedinom góle zápasu. Khedirova prihrávka by bola krátka, lenže jeden z portugalských obrancov loptu ľahko nadvihol priamo na hlavu Gómeza, ktorý sa trafil presne k tyči – 1:0. Potvrdil tým povesť kanoniera a dal deviaty gól z posledných 11 reprezentačných zápasov.

Víťazný gól Nemecka

Portugalčanov môže mrzieť, že bol v tej chvíli Gómez ešte na ihrisku, pretože už bol za postrannou čiarou pripravený Klose, aby strelca Bayernu Mníchov nahradil. Po góle ale tréner Löw striedanie ešte na chvíľu zdržal.

Južania si v závere vytvorili tlak, ale Nemecko mu odolalo. Aj keď po centri Naniho pomohlo brankárovi Neuerovi znovu brvno. Striedajúceho Varela potom vychytal v tutovke sám Neuer rýchlym vybehnutím a Naniho gólovú strelu zablokoval Badstuber.

Joachim Löw (tréner Nemecka): „Som veľmi šťastný z nášho výkonu. Najdôležitejšie dnes je naše víťazstvo 1:0, hoci sme, samozrejme, boli pod istým tlakom. To je však prirodzené, pretože sme počuli o prehre Holandska. Vedeli sme totiž, že prehra by nám mohla narobiť problémy.“

Paulo Bento (tréner Portugalska): „Nemecko výraznejšie dominovalo na ihrisku v prvej polovici zápasu. V druhom dejstve sa nám podarilo opraviť niekoľko vecí a hru sme kontrolovali. Mrzí nás, že sme doplatili na nešťastný gól, no naša odpoveď naň bola dobrá. Výsledok nie je spravodlivý.“

Nani (stredopoliar Portugalska): „Snažili sme sa o veľa prihrávok, ale nepremenili sme svoje príležitosti. Hrali sme dobre, mali sme snahu, no chýbalo nám šťastie.“

Mario Gómez (útočník Nemecka, autor víťazného gólu): „Som šťastný, že mi tréner veril. Cítil som sa na ihrisku od začiatku veľmi dobre a som rád, že som dôveru trénera mohol splatiť.“

Dán Michael Krohn-Dehli sa teší z gólu v...
Dán Michael Krohn-Dehli strieľa gól do siete...
+17Fanúšik Dánska mal z výkonu svojich miláčikov...
debata chyba