Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španielske oslavy titulu poškvrnila smrť fanúšika

Smrť jedného fanúšika a 52 zásahov polície proti prejavom vandalizmu a rušenia verejného poriadku. Aj taká je bilancia búrlivej noci v Madride, ktorý z nedele na pondelok oslavoval triumf španielskych futbalistov na európskom šampionáte v Rakúsku a Švajčiarsku.

30.06.2008 18:19
Oslavy, Madrid, sanitka, zranenie Foto:
Zdravotníci odvážajú zranenú ženu počas osláv titulu majstrov Európy v Madride.
debata

Telo muža našli v kaluži krvi, príčinou smrti bol pravdepodobne úder do hlavy pri páde na zem v opitom stave. Španielsku „fiestu“ spustilo víťazstvo tímu 1:0 vo viedenskom finále nad Nemeckom, ktoré znamená pre krajinu zisk druhého titulu európskeho šampióna po dlhých 44 rokoch.

Zdravotníci z Madridu po nočných oslavách hlásili celkovo 120 zranených. Dvadsaťpäť fanúšikov muselo byť hospitalizovaných zväčša s reznými ranami, ktoré utŕžili v podguráženom stave pri rozbíjaní fliaš. Ďalšie stovky premohol alkohol a skončili buď na záchytných staniciach, alebo s príznakmi úpalu na stanoviskách prvej lekárskej pomoci.

V hlavnom meste Španielska oslavovali do skorého rána desaťtisíce ľudí a nezaobišlo sa to bez hlasitých prejavov a rušenia nočného pokoja. Pri Thyssenovom múzeu musela polícia na upokojenie davu použiť aj tri varovné výstrely do vzduchu. Mnohí rozvášnení fanúšikovia sa ochladzovali vo verejných fontánach. Doprava v meste bola ešte o pol tretej ráno totálne ochromená, autami sa v zápchach prakticky nedalo pohnúť dopredu.

„Sme najlepší v Európe, to nám už nikto nevezme. Najbližšou výzvou sú pre nás majstrovstvá sveta,“ povedal 48-ročný Joaquin zo Salamanky. Monarcha Juan Carlos označil futbalový titul za najväčší zážitok posledných rokov. „Som nadšený a hrdý. Toto víťazstvo nebolo jednoduché a nebolo bezbolestné. Práve preto si ho nadlho všetci zapamätáme,“ nechal sa počuť španielsky kráľ.

debata chyba