Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Torres: Snáď je to prvý z mnohých našich titulov

Strelec jediného gólu finále futbalových majstrovstviev Európy Fernando Torres bol nadšený z prvého veľkého titulu v kariére. "Bolo to proste výnimočné, jednoducho sen. Je to môj prvý veľký titul, som veľmi šťastný," povedal dvadsaťštyriročný útočník Liverpoolu, ktorý po 44 rokoch ukončil čakanie Španielov na európsky titul.

30.06.2008 01:23
Finále, EURO, Nemecko, Španielsko, Torres Foto:
Fernando Torres oslavuje gól do nemeckej siete.
debata

Útočníka Liverpoolu nadchol spôsob, akým Španielsko k triumfu dokráčalo. „Mnoho ľudí v Španielsku dnes cíti pýchu. Naše víťazstvo je pre celý futbal skvelou správou. Hrali sme tu najlepšie a navyše sme ešte vyhrali. Preto sme dvojnásobne šťastní,“ povedal Torres, ktorý zavŕšil skvelú sezónu, v ktorej po prestupe z Atlétika Madrid do Liverpoolu nastrieľal 33 gólov. „Bola to moja životná sezóna, dnes som to len korunoval,“ radoval sa hráč prezývaný pre svoj mladistvý vzhľad „Dieťa“.

Torres verí, že sa takto neraduje naposledy. „Je to náš prvý spoločný titul a dúfame, že to bude prvý z mnohých. Stále máme pred sebou majstrovstvá sveta, musíme byť ambiciózni,“ uviedol. „Ale tu sme vyrástli celkovo ako tím. Dnešné víťazstvo je víťazstvom našej jednoty. Skvelú prácu odviedli všetci, celá lavička a ľudia z realizačného tímu išli za spoločným úspechom,“ emotívne dodal Torres.

Tréner Luis Aragonés ani po životnom triumfe svoju tvár nerozžiaril širokým úsmevom, znovu sa obišiel bez gest a veľkohubých vyhlásení. „Ale verte mi, že som neuveriteľne hrdý na celý tím a šťastný za Španielsko. Lenže emócie držím v sebe, už sa nezmením,“ uviedol takmer sedemdesiatročný kouč na tlačovej konferencii. „Až na začiatok zápasu sme zasa hrali veľmi dobre. Opadla z nás nervozita a chýbal mi len druhý gól. Mali sme tesný náskok a o ten sa dá ľahko prísť. Mali sme dosť šancí na to, aby sme výhru poistili,“ povedal Aragonés.

Bezprostredne po zápase bol veľmi stručný. „Dobrá vec sa podarila. Vyhrali sme, bodka a preč,“ uviedol lakonicky. Potvrdil, že pri španielskej reprezentácii končí. „Nedostal som žiadnu možnosť, aby som zostal,“ poznamenal znovu v narážke na údajný laxný prístup zo strany zväzu. Na tlačovej konferencii o svojej budúcnosti nehovoril. Jej moderátor všetky otázky smerujúce k Aragonésovu ďalšiemu osudu uťal. Už počas turnaja sa však objavili správy, že kouč zamieri do Fenerbahce Istanbul.

Aragonés mohl spomínať na rok 1964, kedy ako jeden z náhradníkov bol na domácich majstrovstvách Európy pri prvom a do nedele jedinom veľkom triumfe španielskej reprezentácie. „Ako by som na takú vec mohol zabudnúť. Sledoval som to ale len z lavičky, pretože tréner nemal dôvod robiť zmeny v zostave,“ lovil v pamäti Aragonés.

Jeho zverencom pogratuloval i tréner zdolaného tímu Joachim Löw. „Spoznali sme, aký kvalitný tím Španieli majú. Hrali výborne celý turnaj, dnes boli technicky skvelí, mali viac šancí. Zaslúžili si vyhrať, rovnako ako vyhrať celý turnaj,“ uznal kouč nemeckej reprezentácie.

Ten síce postup do finále považuje za úspech, ale tesne po zápase vyzeral sklesnuto. „Byť vo finále je pekné, ale mali sme svoje ambície. Každá prehra vo finále bolí,“ dodal Löw.

Svojim zverencom zložil poklonu za to, čo predvádzali počas celého turnaja. „Tím odovzdával výborné výkony, 45 dní bolo skvelých, užili sme si to. Finále je tiež veľký úspech, sme na to pyšní, robili sme všetko, čo bolo v našich silách,“ povedal s tým, že na hlbšiu analýzu pod vplyvom emócií nie je priestor. „Na turnaji sme určite nehrali vždy podľa predstáv, naopak Španieli si držali vysoký štandard stále a zaslúžili si vyhrať,“ dodal Löw.

Aj kapitán Michael Ballack uznal, že vo finále Nemci nedokázali so súperom držať krok. „Ale odohrali sme skvelý turnaj, len sme urobili o jednu chybu navyše,“ dodal. Löw verí, že Nemecko môže na ďalší veľký úspech dosiahnuť už za dva roky na majstrovstvách sveta. „Myslím, že ideme správnym smerom a je za nami kus práce. Ale nesmieme prestať, hráči musia ďalej tvrdo makať. Potom je možné, že na budúcich majstrovstvách dosiahneme na úplný vrchol,“ povedal Löw.

debata chyba