Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na lavičke zostanú asi len šiesti tréneri

Skončilo sa Euro 2008, začína sa kvalifikácia MS 2010. Už o niekoľko týždňov budú najlepšie tímy starého kontinentu opäť v plnom nasadení. Väčšinu z nich povedú noví tréneri. Niektoré mužstvá už dokonca poznajú nástupcov doterajších koučov.

02.07.2008 08:01
Fatih Terim Foto:
Tréner Turecka Fatih Terim.
debata

S istotou zostanú na doterajších lavičkách naďalej Joachim Löw (Nemecko), Slaven Bilič (Chorvátsko), Otto Rehhagel (Grécko) a Fatih Terim (Turecko), ktorý sa v utorok dohodol so zväzom na ďalšej spolupráci. S najväčšou pravdepodobnosťou bude pokračovať aj Guus Hiddink (Rusko) a Victor Piturca (Rumunsko).

Najviac vybuchlo na šampionáte grécke mužstvo. Obhajovalo titul, ale v turnaji nezískalo ani jediný bod. Rehhagel, ktorý podľa Grékov spôsobil pred štyrmi rokmi ziskom titulu majstrov Európy zázrak, má však takú silnú pozíciu, že ani posledný neúspech ňou nezatriasol.

Neistota zatiaľ vládne okolo ďalších troch koučov. Ich mužstvá nedosiahli očakávané výsledky a tak sa ich stoličky trasú. Francúz Raymond Domenech by rád pokračoval, ale práve jeho tím pripravil jedno z najväčších sklamaní a arogantný kouč čelí tvrdej kritike. Francúzsky zväz by mohol rozhodnúť o jeho osude už vo štvrtok.

Ani holandský tréner Leo Beenhakker po neúspechu neuteká z Poľska, ale od jeho zverencov sa očakávalo podstatne viac. Poliaci sú jedným zo súperov Slovenska v najbližšej kvalifikácii. Nejasný zostal tiež osud Švéda Larsa Lagerbäcka.

Siedmi tréneri sa už so svojimi tímami rozlúčili. Najväčšiu pozornosť spôsobil odchod Brazílčana Luiza Felipeho Scolariho, ktorý v priebehu turnaja oznámil, že na portugalskej lavičke končí a berie lukratívny džob v Chelsea Londýn. Za tento ťah zožal aj kritiku, nespokojné s tým bolo tiež vedenie portugalskej federácie.

Aj o odchode Holanďana Marca van Bastena, Čecha Karla Brücknera či Švajčiara Jakoba Kuhna sa vedelo už skôr, ale nebolo okolo nich toľko rozruchu. Trénerovi Luisovi Aragonesovi sa končila zmluva a ani titul majstrov Európy nezmenil nič na tom, že odchádza. Všetci títo tréneri (možno čiastočne s výnimkou Španiela) sa dobrovoľne vzdali svojej ďalšej práci s reprezentáciou.

Do tejto kategórie patrí aj rakúsky kouč Josef Hickersberger, ktorý po vypadnutí svojho tímu chvíľu váhal, no potom oznámil, že si chce oddýchnúť. A tak jediným, ktorého zatiaľ vyhodili z funkcie je Talian Roberto Donadoni. Zväz sa poponáhľal s rozhodnutím a už vymenoval aj jeho nástupcu – Marcela Lippiho. Ten pred dvoma rokmi získal so squadrou azzuri titul majstrov sveta.

Z trénerov, ktorí už odstúpili, poznajú nástupcov aj Holanďania a Švajčiari. Prvých povedie Bert van Marwijk a druhých Otmar Hitzfeld.

debata chyba