Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olé! Futbaloví šampióni roztancovali Madrid

Viva Espaňa! Aj dva dni po skončení majstrovstiev Európy žije Španielsko futbalom. Hrdinov v kopačkách, ktorí priniesli domov trofej pre šampiónov, oslavujú ako malých bohov. Na balkónoch stále visia španielske zástavy (pre predajcov to musel byť skvelý biznis) a mužstvo sa opája úspechom.

02.07.2008 07:36
Španielsko, Madrid, oslavy, titul Foto:
Tancujúci Madrid vítal futbalových majstrov Európy.
debata

V pondelok večer si futbalisti vychutnali bujaré privítanie fanúšikmi, včera pokračovali už v decentnejšom tóne na prijatí u kráľovskej rodiny.

Už počas finálového večera bola krajina vo vytržení. Španielska televízia postavila svoju kampaň na slogane "Podemos” (Môžeme), čím vyjadrila nádej, že po rokoch smoly futbalisti prelomia hranicu a dovedú svoje ťaženie do úspešného konca.

Po víťazstve nad Nemeckom vypukli hlučné oslavy, ľudia šaleli, hádzali delobuchy a naskákali do fontán, či verejných bazénov ako je v Španielsku pri takýchto udalostiach zvykom. Ulicami sa niesol pokrik "29 de julio Espaňa es campeon” čiže 29. júla je Španielsko víťazom.

Na námestí Krištofa Kolumbusa v Madride čakali na druhý deň mužstvo státisíce fanúšikov. Keď mužstvo dorazilo, rozvinulo transparent na počesť bývalého lekára reprezentačného tímu Genara Borrasa, ktorý zomrel v máji tohto roka na rakovinu.

Skandujúce námestie utíšil brankár Iker Casillas, ktorý vystrúhal kompliment trénerovi Luisovi Aragonésovi: „Je to človek, ktorý nás doviedol na vrchol.“ Kouč, ktorý napriek prosbám, aby pri mužstve zotrval, odchádza trénovať do Turecka, so slzami v očiach odvetil: „Mám najlepší tím na svete!“

Potom sa ujal slova najväčší šoumen v tíme, spoluhráč Martina Škrteľa z Liverpoolu, brankár Pepe Reina. Predstavil všetkých spoluhráčov aj s prezývkami, zabával publikum vtipmi. Na záver osláv spustil španielsky spevák Manolo Escobar pieseň Viva Espaňa a námestie sa premenilo na tanečný parket.

Až včera vymenili hráči dresy za obleky a v záhradách Zarzuely sa zúčastnili na audiencii u kráľovskej rodiny. Trofej, ktorú niesol brankár Casillas, vzbudila veľkú zvedavosť kráľovnej a princa. Don Felipe sa naklonil k poháru a poznamenal: „Ešte vonia po šampanskom.“

Prezývky šampiónov podľa Reinu

Casillas – Bezruký
Albiol – Kreolský všivák
Navarro – Divoch
Marchena – Maršál
Puyol – Tarzan
Iniesta – Ten, čo si nerozumie so slnkom
Villa – Najlepší strelec
Xavi – Humphrey Bogart (niekdajšia filmová hviezda)
Torres – Španielske dieťa
Fabregas – Prispatý
Capdevila – Garrincha
Palop – Ten, čo ma pripravil o 500 eur
Xavi Alonso – Cruyffov syn
Güiza – Cigán
Arbeloa – Druhý najprispatejší
Juanito – Chutnučký
Silva – Benjamín
De la Red – Maradona
Reina – Pokorný rozprávač

debata chyba