Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desať top sklamaní a prekvapení šampionátu

Anglický denník The Sun zverejnil rebríček desiatich najväčších sklamaní a zároveň pozitívnych prekvapení tohtoročných majstrovstiev Európy vo futbale. Jednotlivé udalosti sú usporiadané zostupne. Za najväčie sklamanie označil The Sun výkony talianskeho kanoniera Lucu Toniho.

30.06.2008 14:10
David Villa Foto:
Šťastný David Villa.
debata

Za najväčie pozitívum zasa jeho španielskeho súpera z hrotu útoku Davida Villu. Ten sa stal napokon so 4 gólmi aj najlepším strelcom ME 2008.

Rebríček 10 najväčších sklamaní XIII. ME vo futbale

Číslo 10: Výpadky obrazu a zvuku v semifinálovom zápase Nemecko – Turecko (3:2)
Ohromná búrka vo Viedni spôsobila výpadky v prenose signálu z predmetného stretnutia. Milióny fanúšikov nemohli v reále sledovať značnú časť druhého polčasu, vrátane dôležitých gólov.

Číslo 9: Karim Benzema
Útočník francúzskej reprezentácie na turnaj cestoval s reputáciou zázračného dieťaťa, zároveň ho mnohí pasovali na najhorúcejší artikel letného prestupového obdobia. Vo svojich dvoch vystúpeniach v drese „Les Blues“ však na šampionáte sklamal.

Číslo 8: Adrian Mutu
Bývalý kanonier FC Chelsea mal na kopačke gól, ktorý by podceňované Rumunsko posunul do štvrťfinále turnaja. Pokutový kop však proti Talianom nepremenil a Rumuni sa ďalej neprebojovali.

Číslo 7: Usporiadateľské krajiny
Reprezentácie usporiadateľských krajín – Rakúska i Švajčiarska výkonmi nepresvedčili a obe získali z troch zápasov iba jediný bod. V ich prípade síce neplatí, že cestovali domov, ale zostali priskoro bez zápasového diania.

Číslo 6: Mario Gómez
Jeden z najlepších kanonierov bundesligy nepresvedčil v ani jednom zápase, v ktorom nastúpil. Do štvrťfinále ho už kouč Nemecka Joachim Löw nenasadil.

Číslo 5: Thierry Henry
Kanonier Francúzska od svojho odchodu z Arsenalu prežíva pokles formy, na majstrovstvách Európy nevytiahol Francúzov z hernej mizérie. Nešťastným tečom proti Talianom „zariadil“ elimináciu „Les Blues“ z turnaja.

Číslo 4: Grécko
Gréci ako úradujúci šampióni prehrali vo všetkých svojich troch zápasoch základnej skupiny a s hanbou cestovali domov bez bodu a iba s jedným streleným gólom.

Číslo 3: Eric Abidal
V zápase Francúzsko – Taliansko (0:2), repríze finálového duelu z ostatných majstrovstiev sveta, ktorý bol z pohľadu ďalšieho účinkovania oboch tímov na turnaji existenčný, v úvodných minútach fauloval Toniho v pokutovom území a predčasne putoval do kabín.Červenú kartu mu udelil slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ.

Číslo 2: Petr Čech
Jeden z najlepších gólmanov sveta nepochopiteľne „vyhorel“ v skupinovom zápase proti Turecku (2:3), keď mu za stavu 2:1 pre Čechov nepochopiteľne vypadla lopta a Nihat Kahveci bez problémov zakončoval do prázdnej bránky. V nadstavenom čase potom zlyhal celý český tím a kapitán Nihat svojím druhým gólom v zápase do ďalších bojov posunul Turecko.

Číslo 1: Luca Toni
Najlepšiemu strelcovi uplynulého ročníka Pohára UEFA v azúrovom drese talianskej reprezentácie zvlhol pušný prach a v priebehu celého turnaja sa iba strelecky trápil.

Rebríček 10 najväčších pozitívnych prekvapení XIII. ME vo futbale

Číslo 10: Cesc Fabregas
Napriek tomu, že prevažne iba striedal, preukázal svoje herné kvality. Spolu so Xavim a Iniestom vytvorili zálohu snov a Fabregas dokázal, že vo veku 21 rokov je už hráčom svetovej extratriedy.

Číslo 9: Wesley Sneijder
Holanďania v prvej časti turnaja v skupine „smrti“ valcovali všetkých súperov a kľúčom k úspechu bol najmä stredopoliar Realu Madrid Wesley Sneijder. Proti Taliansku (3:0) vsietil jeden z najkrajších gólov turnaja.

Číslo 8: Gianluigi Buffon
Úradujúcich majstrov sveta Talianov z turnaja eliminovali vo štvrťfinále Španieli. Keby však v zápase základnej C-skupiny Buffon nechytil penaltový pokus Adriana Muta, nepostúpili by „azúroví“ ani do vyraďovacích bojov. Gólman Juventusu dlho držal Talianov nad vodou vynikajúcimi zákrokmi.

Číslo 7: Lukas Podolski
Najmä v základnej skupine podával kanonier Bayernu Mníchov vynikajúce výkony a bol najnebezpečnejším útočníkom Nemecka.

Číslo 6: Semih Sentürk
Útočník Turecka Sentürk bol kľúčovým hráčom reprezentácie krajiny „polmesiaca“, ktorá sa nevzdávala ani za krajne nepriaznivého stavu. Autor viacerých dôležitých gólov.

Číslo 5: Fernando Torres
Hviezda španielskej reprezentácie a FC Liverpool počas celého turnaja tvrdo pracovala pre tím a David Villa mu do značnej miery môže vďačiť za korunu kráľa strelcov. Vo finále vsietil gól, ktorý pre Španielov znamenal zisk titulu európskych šampiónov po 44 rokoch.

Číslo 4: Andrej Aršavin
Tvorca hry Zenitu Petrohrad Andrej Aršavin pre kartový trest ešte z kvalifikácie nemohol nastúpiť na úvodné dva zápasy Ruska v základnej D-skupine ME. Kouč Hiddink ho však aj napriek tomu neváhal nominovať na turnaj a Aršavin sa mu odvďačil perfektnými výkonmi, vďaka ktorým sa o jeho služby zaujímajú viaceré európske veľkokluby.

Číslo 3: Michael Ballack
Kapitán nemeckej reprezentácie na kontinentálnom šampionáte opäť potvrdil svoju dôležitosť pre tím. V kľúčovom zápase základnej B-skupiny proti domácemu Rakúsku zaznamenal nádherný gól z priameho kopu a zabezpečil „Nationalelf“ postup do ďalších bojov. Aj vo štvrťfinále proti Portugalsku patril k najlepším na ihrisku.

Číslo 2: Marcos Senna
Hráč typu Marcosa Sennu Španielom dlhé roky chýbal. Nenápadný, ale svedomitý a pracovitý. Veľmi cenný futbalista. Veterán Villarrealu, originálnym zameraním defenzívny stredopoliar, dokázal pohroziť i v útoku. Svoje predstavenie na turnaji mohol vyšperkovať gólom vo finále. Nepodarilo sa mu to.

Číslo 1: David Villa
Napriek tomu, že pre zranenie nemohol nastúpiť vo finále majstrovstiev Európy, najväčším pozitívom turnaja bol útočník Španielska David Villa. Kanonier Valencie sa stal najlepším kanonierom ME a najmä jemu môžu Španieli ďakovať za postup zo základnej D-skupiny, v ktorej zariadil dôležité víťazstvá proti Rusku a Švédsku.

debata chyba