Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezabudnuteľné momenty majstrovstiev Európy

Futbalové majstrovstvá Európy, ktoré ovládli Španieli, sú minulosťou. Kontinentálny šampionát v Rakúsku a Švajčiarsku priniesol viacero nezabudnuteľných momentov.

30.06.2008 05:11
Finále, EURO, Nemecko, Španielsko Foto:
Majstri Európy 2008 - Španieli.
debata

Čech potopil Česko

Na zurišskej železničnej stanici sa jeho obrovitá socha ťahala vysoko k streche. Vo viedenskom Pratri umiestnili jeho nadživotnú podobizeň na jeden zo symbolov tejto časti mesta – na mamutie ruské kolo. Zo stredu kolotoča vytŕčali na všetky strany jeho ruky. Ak by ich mal aspoň desať aj v skutočnosti, možno to českí futbalisti dotiahnu na šampionáte ďaleko. Lenže najlepšie platený český futbalista, opora finalistu Ligy majstrov FC Chelsea Petr Čech, ktorého cena sa odhaduje na viac ako miliardu korún, ich má v skutočnosti iba dve ako každý a robí tiež chyby.

Smutný hrdina zápasu s Tureckom, brankár Česka... Foto: Reuters
Petr Čech Smutný hrdina zápasu s Tureckom, brankár Česka Petr Čech.

Tá v závere zápasu s Tureckom bola jeho najväčšou v kariére. Ľahká lopta mu vypadla z rúk a Nihat Kahveci strelil pohodlne vyrovnávajúci gól a vzápätí aj víťazný. Česi prehrali ,,vyhratý" zápas a len týmto zbabraným stretnutím prišli o 75 miliónov korún. Malá športová tragédia stopercentného profesionála a azda najpopulárnejšieho gólmana sveta v súčasnosti. „Mrzí ma, čo sa stalo. Urobil som veľkú chybu, ale v živote sa stávajú aj horšie veci, ako je prehratý futbalový zápas,“ vyhlásil hodinu po nevídanej dráme Petr Čech.

Oranjes zničili finalistov MS

Hrali tak, až sa zdalo, že ich už nik nezdolá. Holandskí futbalisti žiarili excelentnými výkonmi v skupine smrti. Ukázali najlepšie výkony zo všetkých tímov na šampionáte. Zverenci slávneho strelca Marca van Bastena pokorili oboch finalistov posledných majstrovstiev sveta. Najprv dali tri góly Talianom a potom štyri Francúzom. Nevídané!

Holandská radosť. Zľava Arjen Robben, Wesley... Foto: SITA
Holandsko - Francúzsko Holandská radosť. Zľava Arjen Robben, Wesley Sneijder a Giovanni van Bronckhorst.

Vzápätí však priam bezchybní oranjes pocítili ako blízko je od slávy k pádu. Van Basten akoby to v kostiach cítil. „Iba teraz sa turnaj začína,“ vyhlásil pred štvrťfinále s Rusmi. Ani v najhoršom sne si však nepomyslel, čo sa vzápätí stalo. Rusi futbalovo prevalcovali súpera a „istého“ finalistu poslali domov.

Ich prácou boli zázraky

Proti Chorvátsku už takmer rezignovali. Viacerí si ľahli na zem a čakali na koniec. Čas predĺženia uplynul. Len pred niekoľkými sekundami strelil Klasnič Turkom gól, postupovali Chorváti. „Rýchlo vyberte loptu zo siete a rozohrajte,“ kričal na nich tréner Fatih Terim. Jeho zverenci to urobili a – vyrovnali. Šokovaného súpera potom v penaltách zdolali.

Turecké oslavy. Foto: ČTK
Turecké oslavy Turecké oslavy.

Tretí raz za sebou v posledných sekundách zachránili zápas a postúpili prvýkrát do semifinále ME. „Turecký tím je mačka s deviatimi životmi,“ uľavil si chorvátsky tréner Slaven Bilič. „Starať sa o zázraky, to je naša práca,“ napísali turecké média. V zápase proti Nemecku aj štvrtý raz Turci čarovali, ale Nemci im to vrátili aj za súperov. Rozhodli v poslednej minúte…

Strelec hetriku vo finále nehral

Osem rokov čakal šampionát na ôsmy hetrik v histórii. Postaral sa oň David Villa. Stal sa prvým Španielom, ktorý v záverečnom turnaji dosiahol tri góly v jednom zápase. Jeho tím to po skvelom štarte dotiahol bez zaváhania až do posledného zápasu tunaja. Proti Rusom ukázali španielski reprezentanti dva skvelé výkony.

Nešťastný španielsky útočník David Villa musel... Foto: Reuters
David Villa Nešťastný španielsky útočník David Villa musel pre zranenie opustiť ihrisko už v prvom polčase semifinále.

Útočník Valencie v prvom nielenže tri góly strelil, ale štvrtý ešte pripravil. „Je to fantastický pocit,“ komentoval výborný vstup do turnaja 26-ročný útočník, ktorý vytlačil zo zostavy nedotknuteľného Raúla. „Lepší štart som si ani nemohol želať.“ Ale ani horší. Najlepší strelec sa v semifinále proti Rusom zranil a finále už sledoval iba ako divák.

Ruská vzbura na európskej scéne

Dostali v prvom stretnutí od Španielov štyri kusy a zdalo sa, že všetko sa skončí podobne ako v predchádzajúcich viacerých prípadoch – predčasným odchodom a neúspechom. Potom však európska scéna zažila ruskú vzburu: tri víťazstvá za sebou. To tu ešte nebolo. Nadchol najmä brilantný výkon Rusov vo štvrťfinále, keď zmarili všetky prognózy a s ľahkosťou si poradili s dovtedajším lídrom turnaja Holandskom.

Roman Pavľučenko oslavuje svoj gól do siete... Foto: SITA
Roman Pavľučenko Roman Pavľučenko oslavuje svoj gól do siete Holandska.

Jediný Holanďan, ktorý po štvrťfinále zostal v turnaji, bol ruský tréner Guus Hiddink. Najmä jemu pripisujú zásluhu na tom, že veľký ruský obor sa po dlhých rokoch prebudil. Nič to nemení na skutočnosti, že jeho konečnou stanicou sa stali vzápätí Španieli.

Farby šampionátu

Turnaju dodávajú najrozmanitejšie farby. Na bezmála mesiac sa stanú futbalovými kočovníkmi, neváhajú v desaťtisícoch cestovať Európou, aby podporili svojich. Šťastlivci čo majú vstupenky, ale aj tí, ktorí dúfajú, že ešte nejakú získajú. Väčšina nakoniec zostane pred bránou štadióna, no nestratí náladu. Švédi, Francúzi, Taliani. Ale predovšetkým Holanďania.

Mladý fanúšik Talianska. Foto: SITA
Fanúšik, Taliansko Mladý fanúšik Talianska.

V Berne sa niekoľko dní valila obdivuhodná oranžová rieka. Odhaduje sa, že v hlavnom meste Švajčiarska, ktoré má o niečo viac ako 120 tisíc obyvateľov, sa zišlo naraz vyše sto tisíc fanúšikov oranjes. Diváci všetkých mužstiev ukázali obdivuhodnú vernosť a podporu. A starali sa o úžasnú atmoféru.

Stiahol červenú – prišiel o finále?

Bol horúcim kandidátom na finále. Rozhodca Ľuboš Micheľ pred turnajom zvládol s asistentami Martinom Balkom a Romanom Slyškom moskovské finále Ligy majstrov. Na šampionáte dostal v prvej časti dva najťažšie súboje: Švajčiarsko – Turecko a reprízu finále MS 2006 Taliansko – Francúzsko. Prešiel nimi bez zaváhania.

Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ ukazuje červenú... Foto: SITA
Ľuboš Micheľ Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ ukazuje červenú kartu Kolodinovi. O chvíľu to už neplatilo...

Tretí zápas v poradí Rusko – Holandsko dlho vyzeral najmenej problémový. Kým rodák zo Stropkova najprv ukázal červenú kartu Rusovi Kolodinovi a vzápätí ju stiahol. Toto zaváhanie znamenalo stop pre slovenskú trojicu. „Turnaj sa vyvinul tak, že aj keby neprišlo k tomuto momentu, finále aj tak nedostanem,“ utešoval sa Micheľ.

Smutný hrdina zápasu, brankár Česka Petr Čech.
Holandská radosť. Zľava Arjen Robben, Wesley...
+4Turecké oslavy.
debata chyba