Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dlhé čakanie. Ukončia ho Nemci či Španieli?

Z tridsaťjeden zápasov zostal jediný. Súboj šampiónov. Potvrdia Nemci svoju víťaznú náturu? Alebo sa bude tešiť tvorivejšie Španielsko? O európsky futbalový trón sa pobijú v nedeľu na viedenskom štadióne Ernsta Happela mužstvá, ktoré si radosť z titulu v minulosti vychutnali.

29.06.2008 07:08
Futbal Foto:
Futbal.
debata

Obe však na ďalšiu jej reprízu čakajú dosť dlho.

Hovoria to aj Nemci, hoci sú na tom neporovnateľne lepšie ako súper. Cennú trofej dvíhali nad hlavy pred dvanástimi rokmi. A vtedy v Londýne už tretí raz v histórii. Potom však najúspešnejší tím rátal iba sklamania.

Čo však majú povedať Španieli? V roku 1964 triumfovali na kontinentálnom šampionáte, ktorý sa uskutočnil na ich pôde. Odvtedy chodili na všetky veľké turnaje ako jeden z favoritov a vracali sa s prázdnymi rukami. „Máme obrovskú motiváciu,“ potvrdzuje jeden z tvorcov španielskych úspechov na tomto šampionáte, mladý Cesc Fabregas z londýnskeho Arsenalu.

Španieli sú vo veľkej forme. Dvadsať zápasov za sebou neprehrali. A keby sme im zarátali aj štvrťfinálovú remízu proti Taliansku ako víťazstvo (vyhrali však až na pokutové kopy), ťahajú za sebou nevídanú sériu jedenástich víťazných stretnutí. To sa reprezentačnému tímu ešte nepodarilo (doterajší rekord bol deväť víťazstiev za sebou a to minimálne vyrovnal). „Vyhrali sme iba malú bitku, no chceme viac,“ tvrdil už pred semifinále s Ruskom najstarší tréner na šampionáte Luis Aragones, ktorý presne o mesiac oslávi sedemdesiatku.

Lenže aj prípad Holanďanov, Portugalčanov či Rusov na tomto turnaji varuje. Nik sa nevyhol zaváhaniam. Španieli si ho na tomto podujatí nevyberú ani raz?

Nemci sa v takýchto zápasoch priam vyžívajú. Ich tím je silný fyzicky a psychicky a nevzdáva nijakú bitku. „Keď už sme vo finále, nemôžeme chcieť nič iné iba ďalšie víťazstvo,“ vytiahol nemeckú logiku tréner Joachim Löw. Pripomína veľkú silu súpera v strede poľa, variabilnou hrou sa stáva podľa neho nečitateľný, neodhadnuteľný. Citeľným oslabením môže byť neúčast zraneného strelca Villu.

Celková bilancia hovorí v prospech Nemecka, no posledný vzájomný zápas prehralo. Bol to však iba priateľský súboj a navyše už pred piatimi rokmi. Na Mallorce zvíťazili domáci 3:1. Na ME sa títo súperi doteraz stretli iba dva razy v základných skupinách: v roku 1984 triumfovalo Španielsko (1:0) a došlo až do finále, v roku 1988 si pripísalo výhru Nemecko (2:0).

Anketa: Kto získa titul a čo rozhodne?

  • Miroslav Karhan

    futbalista roka 2002, hráč nemeckého Mainzu, predtým Wolfsburgu ale aj španielskeho Betisu Sevilla

Pred stretnutím vidím šance 50:50. Na základe výkonov i výsledkov v turnaji by som o trošku väčšie šance dával Španielom. Tí sú určite zaslúžene vo finále. Nemci sú zasa silní svojou buldočou povahou a idú tvrdo za svojím cieľom. Zápas môže byť otvorený do posledných minút, veľa gólov na šampionáte padá v závere zápasov a toto môže byť podobný prípad. Lenže vždy závisí od vývoja. Ak by Nemci strelili vedúci gól, ťažko sa bude Španielom otáčať stretnutie. Ale aj oni, keď dali v semifinále gól Rusom, sa dostali na koňa a potom hrali fantasticky.

  • Ľubomír Moravčík

    futbalista roka 2001, bývalý úspešný reprezentant, ktorý chvíľu pôsobil aj v nemeckom Duisburgu

Som jednoznačne na strane Španielov a verím, že v nedeľu získajú titul. Tým však nechcem povedať, že Nemci nemajú šancu. Kvalita je však na strane španielskeho mužstva. Na šampionáte to už viackrát dokázalo. Španieli majú vo svojom mužstve viacerých výborných hráčov, individuality. V strede poľa len tak ľahko loptu nepustia a ich sila je aj v útoku, kde majú skvelých strelcov. Uvidíme, či bude môcť nastúpiť Villa, ktorý je nebezpečný hráč. Nemci sa zrejme nepustia do otvoreného boja, budú čakať na brejky a skúšať hrať na Podolského. Sú bojovníci a vopred ich nemožno odpisovať.

  • Róbert Vittek,

    futbalista roka 2006, kapitán reprezentácie a hráč nemeckého 1. FC Norimberg

Budem úprimný: držím palce Španielom a dúfam, že vyhrajú. Ale miernym favoritom sú podľa mňa Nemci. Čakal som, že na tomto šampionáte pôjdu ďaleko, neprekvapuje ma, že sú až vo finále. Španieli majú silnejší tím, hrajú aj krajší futbal, ale dlho neboli vo finále veľkého turnaja, takže majú o niečo menej skúseností v takomto stretnutí ako ich súper. Nemci tvoria typické turnajové mužstvo, ktoré podobné situácie zvláda. Aktivita bude podľa mňa na strane španielskeho mužstva, zo strany nemeckého to bude viac taktické. Bude to zaujímavý a vyrovnaný súboj.

debata chyba