Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lístky na finále boli - za sedemsto eur

Na finálový zápas majstrovstiev Európy vo futbale, ktorý bol beznádejne vypredaný, sa dali kúpiť pred viedenskym štadiónom Ernsta Happela vstupenky na čiernom trhu. Mladý pár ponúkal dve po 700 eur, čo v prepočte predstavuje za jednu viac ako 20-tisíc korún. Z Viedne od redaktora Pravdy

30.06.2008 04:53
Finále, EURO, vstupenky Foto:
Aj takýmto spôsobom sa vo Viedni zháňali lístky na finále EURO 2008.
debata

„Pôvodná cena je 335 eur,“ priznával mladý muž a ukazoval hodnotu vytlačenú na vstupenke. „Sú to dobré lístky, na vynikajúce miesta v hľadisku,“ dodával.

Španielski a nemeckí fanúšikovia obliehali štadión už od nedeľňajších predpoľudňajších hodín, hoci stretnutie malo výkop až o 20.45 (skončilo sa po uzávierke tohto vydania). Prevahu mali Nemci, podľa odhadu organizátorov ich do Viedne prišlo asi štyridsať tisíc, Španielov bola sotva polovica z nich.

V nemeckom tábore sa šírila poplašná správa, že je ohrozený štart Michaela Ballacka kvôli zranenému lýtku. Z tábora tímu však nakoniec informovali, že Ballack bude pripravený nastúpiť. Španieli sa však museli definitívne vzdať svojho najlepšieho strelca Davida Villu, ktorý nedohral už prvý polčas semifinálového stretnutia proti Rusku. Vo finále sedel na lavičke.

V 31. zápase turnaja sa hralo o posledné tri milióny eur, ktoré zostali v prémiovom balíku. Oba tímy za postup zo semifinále zinkasovali po 4,5 milióna eur. Španieli, ktorí prešli turnajom bez prehry, mali už na svojom konte pred finálovým súbojom 20 miliónov eur, Nemci o milión menej, ale mohli svojho súpera preskočiť v prípade finálového triumfu.
Legendárny nemecký futbalista Franz Beckenbauer deň pred zápasom uviedol na tlačovej besede, že momentálne sa mu zdajú silnejší španielski hráči. „Na tomto turnaji ukázali vyrovnanejšie výkony,“ zdôraznil Beckenbauer. Podľa neho bude dôležité, ako vyjde zápas nemeckému kapitánovi Ballackovi. Ak by došlo na penaltový rozstrel, v ňom Beckenbauer veril viac svojim krajanom.

Pred finálovým zápasom sa uskutočnil krátky záverečný ceremoniál (asi 400 účinkujúcich), na ktorom mali zastúpenie všetky štartujúce mužstvá. Zaznel tradičný viedenský valčík a oficiálnu pieseň šampionátu Can you hear me? zaspieval španielsky spevák Enrique Iglesias, ktorý vo Viedni sledoval už aj štvrtkové semifinále Španielsko – Rusko (3:0). „Verím, že Španielsko bude opäť úspešné, ale Nemci budú určite nepríjemným súperom,“ vyhlásil.

Vynovená trofej

Od prvého ročníka sa bojuje na európskom šampionáte o trofej, ktorá nesie meno Henriho Delaunaya. Tento Francúz, generálny sekretár UEFA, prišiel s nápadom organizovať kontinentálny európsky šampionát, ale prvého ročníka sa nedožil. Pred tohtoročným turnajom nechal UEFA striebornú vázu v jednej britskej klenotníckej firme vynoviť a aj predĺžiť na 60 cm (doteraz 42,5).

debata chyba