Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Radikálny postoj z ragby: Transsexuálne ženy sú nebezpečné

Rodová rovnosť v športe je čoraz diskutovanejšia téma. Komplikovanejšie to majú ženy, ktoré niekedy súťažia so súperkami, ktoré prešli odlišným sexuálnym vývojom, či športovkyňami-transsexuálkami.

20.07.2020 13:30
ragby ženy Foto: ,
Ženské ragby je tvrdý šport.
debata (12)

V športovom meradle je dôležitá hladina testosterónu.

Z poučky vyplýva, že ide o steroidný hormón, ktorý je dominantným androgénom u mužov, ale v menšej miere sa tvorí aj u žien.

Testosterón v tele ženy hrá dôležitú úlohu pri regulácii hladiny reprodukčných hormónov, pomáha pri produkcii krvných buniek a tiež povzbudzuje ženské libido.

V atletike platí, že ak má športovkyňa hranicu testosterónu nad 5 nanomolov na liter krvi, musí podstupovať hormonálnu liečbu, aby jej tieto hodnoty klesli.

Najznámejší je prípad juhoafrickej bežkyne Caster Semenyovej, ktorej spor s vedením Svetovej atletiky (bývalá IAAF) na tému rodová vs. biologická rovnosť trvá už roky.

Pre mesiacom sa Idaho stalo prvým štátom v USA, ktorý zakázal transsexuálnym dievčatám účasť v dievčenských a ženských športoch a legalizoval prax požadovania dievčat a žien, aby sa podrobili sexuálnemu testovaniu, ak chcú súťažiť.

Najslávnejší LGBTI športovci Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Nemecký futbalista Thomas Hitzlsperger.

Vyššie riziko zranenia

Tému transgender športovkýň nedávno otvorila aj Svetová ragbyová federácia (World Rugby). Píše o tom britský The Guardian .

Šéfovia športu so šiškou tvrdia, že ak ženy nastupujú proti súperkám-transsexuálkam, riziko zranenia v ich prípade je o 20 až 30 percent vyššie.

World Rugby sa opiera o výskum, ktorý si nechal vypracovať. V jeho výsledkoch sa ďalej píše, že transgender ženy majú „značnú“ fyzickú výhodu oproti biologickým ženám a to aj v prípade, že sa podrobujú hormonálnej liečbe.

"V športe to nemôže fungovať tak, že rodová rovnosť je nad biológiou. Právo športovať by sa nemalo zamieňať s právom na sebaurčenie v určitom športovom odvetví alebo súťaži.

Definovať určité športové odvetvie na inom ako biologickom základe by mohlo mať za následok, že dievčatá po celom svete by si nemohli vybrať šport po dovŕšení puberty.

Regulácia u športovkýň na základe rozdielov v sexuálnom vývoji je primeraný prostriedok v boji za zachovanie spravodlivej a zmysluplnej súťaže medzi ženami," píše sa vo vyhlásení WR.

Súčasný návrh na prehodnotenie pôsobenia transgender žien v ragby bude vedenie svetovej federácie prerokovávať koncom roka. Teraz sa k nemu majú vyjadriť jednotlivé národné asociácie.

V prípade že prejde aj do praxe, ragby sa stane prvým športom, ktorý zakáže transsexuálkam účinkovanie v regulárnych tímoch.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #šport #rodová rovnosť #ragby #transgender