Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice hľadajú trénera. Príde Kozák ml.? Na Slovensku máme z čoho vyberať. Cudzinca nechceme, vraví šéf klubu

Pomohol vrátiť slávnu futbalovú značku do najvyššej súťaže. Fanúšikovia ho velebili. Tréner Anton Šoltis mal aj podporu vedenia FC Košice. Tá však s pribúdajúcimi zápasmi bez bodového zisku slabla. Zlom nastal po domácej prehre s Banskou Bystricou, ktorá bola pre nováčika šiestou v rade.

25.10.2023 05:25
MFK Košice - Zlaté Moravce Foto: ,
Obranca Košíc Ján Krivák (Košice) hlavičku na bránku Mateja Slávika zo Zlatých Moraviec.
debata

Fanúšikovia na tribúnach kričali: „Šoltis von!“ O deň neskôr sa ich slová naplnili.

Vedenie odvolalo košického rodáka z funkcie. Pozície dočasného trénera sa ujal Miroslav Sovič.

Generálny manažér klubu Pavol Turczyk verí, že pre mužstvo to bude znamenať impulz a zlepšené výkony, ktoré prinesú posun v tabuľke.

Sú za odvolaním trénera Šoltisa neuspokojivé výsledky alebo malo vedenie aj iné dôvody?

V prvom rade nás neteší séria prehier, ktorú mužstvo zaznamenalo. Rozhodnutie sa však rodilo dlhšie a bolo náročné. S trénermi sme mali určité dohody, ktoré vyplývali z toho, že sme v lige nováčik. Nemali sme vysoké očakávania.

Video

Pod negatívne výsledky sa podpísali viaceré okolnosti. Najmä zranenia kľúčových hráčov. Odzrkadlilo sa to na výsledkoch. Hráči, ktorí sú v mužstve, nenahradili chlapcov, ktorí vypadli. Rozhodli sme sa preto dodať tímu impulz odvolaním trénerov z funkcie.

Ako na rozhodnutie vedenia zareagoval tréner Šoltis?

Bol evidentne sklamaný, rovnako ako my. Aj pre mňa to bolo náročné. S trénerom sme si sadli nielen z profesionálnej stránky, ale aj z ľudskej. Do klubu prišiel vďaka mne. Spolu sme vybojovali postup.

Vedeli sme, že nás v lige čaká náročné obdobie, ale prišlo k veciam, ktoré sme nepredpokladali. Výsledky si vyžiadali zmenu. S trénerom Šoltisom sme si chlapsky podali ruky a ostávame naďalej kamarátmi. Život ide ďalej.

Pohár trpezlivosti definitívne pretiekol po domácej prehre s Banskou Bystricou, v ktorej mužstvo neudržalo dvojgólové vedenie?

Samozrejme. Mali sme výborný vstup do stretnutia a po 25 minútach sme akoby odišli z ihriska. Nikto, ani tréner, si nevie vysvetliť, čo sa stalo. Zrejme niečo nie je v poriadku. Potvrdilo sa nám to, že zmena je nevyhnutná.

SR Bratislava šport futbal LM 3. predkolo Slovan Haifa BAX Čítajte viac Nech sa kompetentní zodpovedajú, vraví Weiss. Prezradil dôvod, prečo Calzona jeho syna nevolá do reprezentácie

Napriek tomu by som chcel trénerovi poďakovať za jeho prácu. Prišli sme do klubu spoločne a mali sme veľmi krátky čas na vybudovanie kádra. Napokon sa nám to podarilo a postúpili sme aj vďaka Šoltisovi a jeho kolektívu.

To, že vrátil Košice do ligy, mu už nikto nevezme. V zime sme chceli káder posilniť. Uvedomujeme si, že nemá dostatočnú kvalitu. Mužstvo je stále v procese budovania.

Ako ste vnímali skandovanie fanúšikov, ktorí žiadali Šoltisov koniec?

Odsudzujem toto správanie. Som rád, že fanúšikovia fandia a chodia na zápasy, ale toto si tréner Šoltis nezaslúžil. Urobil tu kus dobrej práce. Rozhodne nebol prilepený na stoličke. Naozaj sa mi nepáčilo, ako sa k nemu fanúšikovia zachovali.

Už v minulosti bol medzi nimi a hráčmi problémový vzťah a tréner Šoltis sa snažil, aby sa to zlepšilo a oni sa mu odvďačili pokrikmi: Šoltis von! Jeho reakcia na tlačovke bola z môjho pohľadu primeraná. (Šoltis ich nazval fanúšikovia úspechu, pozn. red.)

Striedačka Košíc s trénerom Antonom Šoltisom... Foto: TASR, František Iván
SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Striedačka Košíc s trénerom Antonom Šoltisom (vpravo).

V súvislosti s postom trénera sa spája športový riaditeľ mládežníckej akadémie Gergely Geri či príchod Jána Kozáka ml. Je v hre aj príchod trénera zo zahraničia?

Môžem len potvrdiť, že rozhodne chceme ísť slovenskou cestou. Máme z čoho vyberať na Slovensku a neplánujeme priviesť žiadneho cudzinca. Zatiaľ sme s nikým vopred nerokovali. Stále bol trénerom Šoltis, ktorý mal našu dôveru.

Kto bude viesť mužstvo v najbližšom pohárovom zápase v Šamoríne?

Dočasne bude poverený vedením tímu Miroslav Sovič, ktorý bude na lavičke aj v ligovom zápase na Slovane. Momentálne nie je isté, kedy sa nám podarí nového trénera podpísať. V hre sú viaceré alternatívy. Uvidíme, čo z toho vzíde.

MFK Košice - Zlaté Moravce Čítajte viac Košičanov trápi pohroma na kľúčovom poste. Je to náročná situácia, priznáva vedenie klubu. Skúškou bude súboj s lídrom

Spomenuli ste aj potrebu doplnenia kádra. Dôjde v ňom počas zimy k výraznejším zmenám, ktoré už budete konzultovať s novým trénerom?

Myslím si, že je to nevyhnutné. V zimnom prestupovom období na tom budeme intenzívne pracovať. Zápasy nám ukázali, ktorí hráči majú na to, aby hrali v najvyššej súťaži. Potrebujeme dohrať zvyšných sedem zápasov v tejto časti a nazbierať čo najviac bodov.

To, že sa potrebujeme posilniť, je jednoznačné. Zároveň by sa nám mali vrátiť chlapci, ktorí sa dávajú dokopy zo zranení. Verím, že čoskoro budeme opäť v plnej sile.

Najdrahšia zostava Niké ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemusia byť najlepší, no údajne sú najdrahší....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Šoltis #FC Košice #Pavol Turczyk