Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riaditeľ Mariboru prirovnal Toliča k decku, ktoré nemôžete vyhodiť. Odvážny Chorvát dáva zabudnúť na miláčika Slovana

V 101. minúte finále Slovinského pohára Olimpija Ľubľana - NK Maribor mohol rozhodnúť. Pokutový kop však trestuhodne zahodil. Brankár Olimpije jeho nevydarený panenkovský pokus chytil do rúk.

29.08.2023 05:40
SR Bratislava šport futbal EL play off 1 Slovan... Foto:
Marko Tolič v prvom polčase otvoril skóre zápasu po exkluzívnej prihrávke od Juraja Kucku.
debata (2)

Marko Tolič si zasa do tých svojich schoval tvár. Maribor prehral finále 1:2 po predĺžení a chorvátska opora tímu bola pod paľbou kritiky.

„Už si v prvom tíme nezahrá. Takto zahrať penaltu v záverečnej minúte je neakceptovateľné,“ hneval sa športový riaditeľ Mariboru Marko Šuler krátko po finále v Celje, v máji 2023.

Tolič sa nakoniec vrátil do klubu, ktorý ho vlastnil – Dynama Záhreb. Lenže v nabitom kádri chorvátskeho majstra sa opäť nepresadil a zamieril na ďalšie ročné hosťovanie s opciou. Do Slovana Bratislava prišiel ako veľká posila s problémovým životopisom.

Vo štvrtok ho so spoluhráčmi čaká odveta play off Európskej ligy proti Arisu Limassol. Tolič parádnym gólom pomohol k minulotýždňovému domácemu triumfu 2:1.

Najskôr zahodená penalta, potom narodenie dcéry

Na druhý deň po prehre Mariboru, riaditeľ Šuler svoje slová korigoval. O zatvorených dverách do prvého mužstva už nebolo reči, ale…

"Bude interne sanckionovaný. Tak, aby to neovplyvnilo jeho kariéru. Ako to spravíme, bude záležať na jeho prístupe i trénerovi. To, čo som povedal predtým, už neplatí.

Marko je skvelý hráč. Inteligentný chlapec, skvelý strelec a tvorca hry. Milujem futbalistov, ktorí sa neboja riskovať. Jeho osobnosť a odvaha to však môžu posunúť len dvomi smermi.

Načasovanie bolo zlé. Chybu si uvedomuje. Nemôžete vyhodiť decko zo školy, ak spraví chybu," cituje Šulera sportklub.n1in­fo.hr.

Marek Hamšík Čítajte viac Ja že mám ísť medzi slovanistov? Hamšík sa pri spomienke na Škrtela v trnavskom kotle pousmial. On by šiel inde

Tolič absolvoval po prehratom finále emočne šialené obdobie. Po obrovskom sklamaní si našiel na sociálnych sieťach nechutné vyhrážky. Následne odišiel do Záhrebu, kde sa mu narodila dcéra Lara Rita.

Až po niekoľkých dňoch sa na stránke klubu objavilo rozsiahle Toličovo stanovisko, ktoré do celej situácie vnieslo viac svetla.

„Prešli hodiny, ale pocity sa nzemenili. Tieto momenty sú najbolestivejšie. Po finále v Celje som veľa nenaspal. Prehrali sme kvôli mojej ľahkovážnosti. Ospravedlňujem sa za moje nevhodné správanie. Bolo to neúctivé k všetkým, ktorí nám držali palce,“ uviedol Tolič.

Za deväť mesiacov odohral vo fialovom drese 33 zápasov. Dal jedenásť gólov a pridal štrnásť asistencií. Bol najlepším nahrávačom Mariboru, v góloch mu patrila druhá priečka za Žanom Vipotnikom (23).

„Dostal som sa do pozície, kedy sa moje pôsobenie hodnotí na základe zahodenej penalty. Je to však len a len moja chyba. Spravil som zlé rozhodnutie a teraz nesiem následky,“ doplnil Tolič.

Sebastian Kóša Čítajte viac Trnavský mladík je v hľadáčiku bohatších klubov zo zahraničia. Skauti ho prirovnávajú k De Ligtovi z Bayernu

Gólovejší ako miláčik Čakvetadze

Uplynulú sezónu sa belasé publikum zamilovalo do Giorgiho Čakvetadzeho. Gruzínec odohral po vleklých problémoch so zraneniami konečne kompletnú sezónu. V 47 dueloch dal však len jediný gól, svoje konto ako-tak vylepšil deviatimi asistenciami.

Tolič má už teraz – v deviatich dueloch za Slovan – tri gólové zárezy – proti Banskej Bystrici, Maccabi Haifa a Arisu.

„Je to typologicky iný hráč ako Čakvetadze. Gólovejší, chodí skôr do zakončenia. Potrebuje trochu času, kým sa s mužstvom zohrá,“ vravel tréner belasých Vladimír Weiss st. po postupe do 2. predkola Ligy majstrov cez luxemburský Swift Hesper.

Nikola Krstovič Čítajte viac Debut snov pre Krstoviča. Exkanonierovi Dunajskej Stredy stačili v Serie A štyri minúty

Dvadsaťsedemročný rodák zo Záhrebu okolo seba potrebuje aj futbalistov, ktorí budú na rovnakej vlnovej dĺžke. Proti Arisu si skvele rozumel s dvomi mladými odchovancami Slovana – Dávidom Strelcom a Ninom Marcellim – a tiež s Jurajom Kuckom.

Po dvoch katastrofálnych rozohrávkach narysoval slabšou ľavou nohou na Toličovu pravačku 50-metrovú gólovú kolmicu ako z videohry. Tolič si z pasom poradil a otvoril skóre.

„Bol to môj špeciálny deň. Moja trojmesačná dcérka bola po prvýkrát na štadióne. Teším sa, že to bolo práve na tomto zápase,“ radoval sa Tolič.

Kucka si v prvom polčase plnil ofenzívne úlohy a dobre sa s Toličom dopĺňal. V druhom sa dlhoročný slovenský reprezentant trochu vytratil, ako sa na defenzívne ladeného stredopoliara patrí. Tolič ocenil jeho príhrávku i prínos pre tím.

Nicola Zalewski Čítajte viac Sekundy hrôzy v Taliansku: Poľskému hráčovi po súboji so Slovákom zapadol jazyk

„Džaba (Kankava, pozn.) a Kuco si spadali nižšie. Mojou úlohou bolo hľadať si priestory medzi stredom poľa a defenzívnou líniou súpera.

Kucov dlhý pas bol úžasný. Po zápase som mu povedal, že som nevedel, že takúto parádu dokáže predviesť aj ľavačkou. Bola to lopta, akoby vám ju poslal Kevin De Bruyne v Premier League.

Koncentroval som sa na loptu a očkom som hodil po brankárovi. Predtým ma totiž tvrdo zvalcoval, teraz čakal. Kľúčový bol prvý dotyk, ten mi vyšiel. Ako však hovoril Kobe Bryant – práca ešte nie je hotová,“ opísal Tolič.

Mal na mysli štvrtkovú odvetu v Limassole. Ak by ju Slovan zvládol, Toličovo hosťovanie by sa na Tehelnom poli začalo gradovať. Rovnako, ako jeho výkony.

Reakcie médií na zápas Slovan vs. Aris Limassol Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
24sport.com - Cyprus
Aris prehral na...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Marko Tolič