Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovensko príde Fenerbahce či Lille. Slovan a Trnava spoznali súperov v EKL

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa v A-skupine Európskej konferenčnej ligy stretnú s OSC Lille, NK Olimpija Ľubľana a KÍ Klaksvík. Druhý slovenský zástupca FC Spartak Trnava si v H-skupine zmeria sily s Fenerbahce Istanbul, Ludogorcom Razgrad a FC Nordsjaelland.

01.09.2023 15:05 , aktualizované: 17:24
slovan žreb Foto:
Bývalý anglický futbalista Mark Noble vytiahol na žrebe EKL aj Slovan Bratislava.
debata (10)

Rozhodol o tom piatkový žreb v Grimaldi Forum v Monacu.

Prvýkrát v histórii sa do skupinovej fázy európskeho pohára prebojovali dva slovenské kluby. Slovan sa do EKL presunul po tom, ako v play off Európskej ligy nestačil na cyperský Aris Limassol (2:1 d, 2:6 v).

Trnavský Spartak uspel v troch predkolách EKL. Po vyradení FK Auda z Lotyšska a Lechu Poznaň prešiel v play off cez Dnipro-1 po výsledkoch 1:1 (d) a 2:1 pp (v). Na základe koeficientu figuroval Slovan v druhom koši, Spartak v treťom. Ich vzájomná konfrontácia však nehrozila, keďže platí pravidlo, že kluby z jednej krajiny sa nemohli ocitnúť v jednej skupine.

Okrem slovenského šampióna boli v druhom koši PAOK Solún, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzeň, Aston Villa, Ludogorec Razgrad, ACF Fiorentina a FK Bodö/Glimt. V treťom „trnavskom“ figurovali okrem víťaza Slovenského pohára aj KRC Genk, Zorja Luhansk, FC Astana, Besiktas Istanbul, HJK Helsinki, Legia Varšava a NK Olimpija Ľubľana.

Dnipro, Trnava Čítajte viac Prečo som tu ja, keď gól strelil Bukata, žartoval Škrtel. Oslava? Napíšte, že som nespadol, lebo keď spadnem, je to všade

Slovan bude súčasťou skupinovej fázy EKL tretíkrát v klubovej histórii. Vlani dokázali „belasí“ postúpiť do osemfinále, v ktorom bol nad ich sily FC Bazilej.

Reakcia na žreb – Vladimír Weiss st., tréner Slovana: „Je to žreb, ktorý sa nedá ovplyvniť. Favoritom bude Lille, klub zo špičkovej francúzskej ligy a ťažký súper. S ostatnými si to musíme rozdať. Verím, že budeme konkurencieschopní a budeme sa biť o postup, no rovnako rozmýšľajú aj ostatné tímy. Na papieri to možno vyzerá ľahko, avšak Klaksvík vyradil Ferencváros, s Ľubľanou zase máme skúsenosť z prípravy. Je to dobrá skupina, tešíme sa na ňu. Verím, že štadión bude znovu zaplnený a ľudia nás podporia tak ako doteraz, aj keď, samozrejme, so včerajším sklamaním… Ale to je život, futbal, uvidíme, čo nám skupina prinesie. Musíme sa dať dokopy, už na nedeľu, čaká nás ťažký duel s Podbrezovou. Pôjdeme od zápasu k zápasu, bude to nahustené. Tretí rok po sebe hráme Európsku konferenčnú ligu, myslím si, že pre mužstvo i klub je to dobrá súťaž. Uvidíme, na čo v nej máme.“

Trnava sa v EKL predstaví premiérovo. V sezóne 2018/2019 sa jej darilo Európskej lige, v D-skupine nazbierala sedem bodov.

Reakcie na žreb

Michal Gašparík, tréner Spartaka: "Skupina je to ťažká, ale teraz to ešte neriešim. Uvidíme, čo ukáže realita a na čo budeme mať. Treba si to užiť.“

Sebastian Kóša, obranca Spartaka: "Súperov sme dostali pomerne ťažkých, ale úprimne sa teším na pôsobenie v tejto skupine a na takéto výzvy v náročných zápasoch. Verím, že si to užijeme a ľudia uvidia atraktívne zápasy.“

Ťažkých súperov dostala Viktoria Plzeň. Český tím, v ktorého kádri figuruje dvojica slovenských legionárov Marián Tvrdoň – Erik Jirka, čakajú zápasy s Dinamom Záhreb, FC Astana a FC Ballkani.

Stredopoliar Patrik Hrošovský bude v drese s KRC Genk bojovať o postup v F-skupine proti Ferencvárosu Budapešť, ACF Fiorentina a KRC Genk. Na súpiske Lille, ktorý bude súper Slovana v „áčku“, je brankár Adam Jakubech.

Slovan - Trnava 7 Čítajte viac Historický úspech po neospravedlniteľnej hanbe. Trnava zatriasla koeficientom, Slovan zaň ďakoval Bohu

Prvé kolo skupinovej fázy EKL je na programe 21. septembra, záverečné šieste 14. decembra. Do osemfinále postúpia priamo víťazi ôsmich skupín, tímy z druhých miest odohrajú baráž o osemfinále proti tretím tímom zo skupín Európskej ligy.

Finále EKL sa uskutoční v stredu 29. mája na Štadióne Agia Sophia v Aténach. Titul v minulom ročníku získal West Ham United, ktorý v tejto sezóne účinkuje v skupinovej fáze EL.

Žreb EKL 2023/2024
A-skupina: OSC Lille (Jakubech), ŠK SLOVAN BRATISLAVA, Olimpija Ľubľana, KÍ Klaksvík
B-skupina: KAA Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorja Luhansk, Breidablik
C-skupina: Dinamo Záhreb, Viktoria Plzeň (Jirka, Tvrdoň), FC Astana, FC Ballkani
D-skupina: Club Bruggy, FK Bodö/Glimt, Besiktas Istanbul, FC Lugano
E-skupina: AZ Alkmaar, Aston Villa, Legia Varšava, HŠK Zrinjski Mostar
F-skupina: Ferencváros Budapešť, ACF Fiorentina, KRC Genk (Hrošovský), FK Čukarički
G-skupina: Eintracht Frankfurt, PAOK Solún, HJK Helsinki, FC Aberdeen
H-skupina: Fenerbahce Istanbul, Ludogorec Razgrad, FC SPARTAK TRNAVA, FC Nordsjaelland

Program EKL
21. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
5. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
26. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
9. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
30. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
14. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
18. decembra: žreb baráže o osemfinále

Európska liga: Sparta aj proti Arisu

Futbalisti Slavie Praha sa v základnej G-skupine Európskej ligy stretnú s AS Rím, Šeriffom Tiraspoľ a Servette Ženeva. Tím, v ktorom pôsobia aj Slováci Ivan Schranz, Michal Tomič a Jakub Hromada, tak narazí aj na rímskych finalistov predchádzajúceho ročníka.

Sparta Praha aj s Lukášom Haraslínom a Jakubom Surovčíkom nastúpi v C-skupine proti Glasgowu Rangers, Betisu Sevilla a premožiteľovi bratislavského Slovana Arisu Limassol. Rozhodol o tom piatkový žreb v Monacu.

weiss Čítajte viac Frustrovaný Weiss po debakli: Trénersky najhorší zápas. Človek niečo očakáva, ale realita je iná

Sparta Praha sa v skupinovej fáze európskych súťaží predstaví opäť po roku, v minulej sezóne vypadla už v 2. predkole s nórskym Vikingom Stavanger. Slavia hrala v minulom ročníku v EKL, no obsadila v základnej skupine až 3. miesto za Sivassporom a CFR Kluž a nepostúpila do vyraďovacej časti.

Medzi hlavných kandidátov na zisk trofeje budú patriť predovšetkým anglické kluby, FC Liverpool čaká v E-skupine LASK Linz, Union St. Gilloise a FC Toulouse. West Ham United bude hrať v A-skupine s Olympiakosom Pireus, Freiburgom a srbským tímom TSK Bačka Topola.

Európsku ligu čaká tretí a posledný ročník vo formáte s 32 mužstvami v ôsmich štvorčlenných skupinách. Víťaz postúpi priamo do osemfinále, druhý tím tabuľky čaká účasť v play off o postup do osemfinále a mužstvá na 3. mieste sa presunú do Európskej konferenčnej ligy. Finále sa bude hrať 22. mája v Dubline.

Žreb skupinovej fázy EL 2023/2024

A-skupina: West Ham United, Olympiakos Pireus, SC Freiburg, TSK Bačka Topola
B-skupina: Ajax Amsterdam, Olympique Marseille, Brighton & Hove Albion, AEK Atény
C-skupina: Glasgow Rangers, Betis Sevilla, Sparta Praha (L. Haraslín, J. Surovčík), Aris Limassol
D-skupina: Atalanta Bergamo, Sporting Lisabon, Sturm Graz, Raków Čenstochová
E-skupina: FC Liverpool, LASK Linz, Union St. Gilloise, FC Toulouse
F-skupina: FC Villarreal, Stade Rennes, Maccabi Haifa, Panathinaikos Atény
G-skupina: AS Rím, Slavia Praha (I. Schranz, M. Tomič, J. Hromada), Šeriff Tiraspoľ, Servette Ženeva
H-skupina: Bayer Leverkusen, Karabach Agdam, Molde FK, BK Häcken

Program EL
21. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
5. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
26. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
9. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
30. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
14. decembra: 6. kolo skupinovej fázy

Slovan sklamal, Trnava uspela - ohlasy médií Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Potupa pre slovenského šampióna, zostala mu...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Spartak Trnava #žreb #EKL