Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvaja kohúti na smetisku. Tréner Porta obvinil kouča Arsenalu z urážky rodiny: Tá osoba tu už s nami nie je

Futbalisti Arsenalu Londýn sa po štrnástich rokoch prebojovali do štvrťfinále Ligy majstrov. Hrdinom utorňajšieho odvetného osemfinálového duelu s FC Porto (1:0 pp, 4:2 v rozstrele z 11 m) bol domáci brankár David Raya, ktorý v riadnom hracom čase a predĺžení neinkasoval a v jedenástkovom rozstrele zneškodnil dva pokusy hostí.

13.03.2024 12:48
856291287 Foto:
Mikel Arteta.
debata

Raya v druhej sérii vyrazil pokus Wendella na žrď a vo štvrtej vystihol aj strelu ďalšieho Brazílčana Galena.

V oboch prípadoch sa úspešne hodil na ľavú stranu. Hráči Arsenalu boli v rozstrele stopercentní, keď sa postupne presadili Martin Ödegaard, Kai Havertz, Bukayo Saka a Declan Rice.

„Je to úžasný moment z individuálneho i tímového hľadiska. Znamená to pre nás všetko. Futbal hráte práve pre takéto chvíle a ja som šťastný, že môžem chytať za Arsenal, užívať si súboje v Lige majstrov a dostať sa s mojím tímom do štvrťfinále,“ tešil sa španielsky brankár, ktorý je v londýnskom klube na hosťovaní z Brentfordu.

Juraj Jarábek Čítajte viac Posledný tím v Česku sa odhodlal k ráznemu kroku. Klub odvolal slovenského trénera

Po tom, čo sa prvý duel v Porte skončil triumfom domácich 1:0, dokázal Arsenal v odvete zmazať manko zásluhou Leandra Trossarda. Belgický krídelník využil v 41. minúte prihrávku Ödegaarda a zblízka skóroval.

V 67. minúte sa Arsenal radoval druhýkrát, no predčasne, keďže VAR odhalil, že Ödegaardovmu presnému zásahu predchádzal faul Havertza. Viac gólov nepadlo, duel dospel až do rozstrelu, po ktorom sa tešili „Gunners“.

Tí sa dostali medzi najlepšiu osmičku v LM prvýkrát od roku 2010. Jedenástkový rozstrel rozhodol zápas Ligy majstrov po prvý raz od finále v roku 2016 medzi Realom a Atleticom Madrid.

„Ste veľmi nervózni, dúfate v to najlepšie, no uvedomujete si, že rozstrel je tak trochu lotéria,“ povedal pre TNT Sports tréner „kanonierov“ Mikel Arteta.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka proti Barcelone v jednej činnosti dominoval. Niečo nefungovalo, hodnotí Calzona

„Som šťastný. Arsenal čakal na túto chvíľu štrnásť rokov, čo je dlhý čas pre takýto klub. Zároveň to ukazuje, aké je to náročné. Museli sme siahnuť na dno síl, aby sme sa na konci dočkali tohto magického momentu.“

Ofenzíva Arsenalu vzbudzovala rešpekt, v uplynulých ôsmich stretnutiach v anglickej Premier League nastrieľali Londýnčania 33 gólov, no v dvoch dueloch proti portugalskému súperovi sa dokázali strelecky presadiť len raz.

„Boli sme trpezliví, tvrdo sme pracovali a veľa ľudí urobilo správne rozhodnutia. V kritických chvíľach sme ukázali guráž a toto je výsledok. Sme tam, kde sme chceli byť,“ citovala Artetu agentúra AFP.

Porto tak ani na 23. pokus nevyhralo zápas na anglickej pôde. Duel sa hral chvíľami vo vyhrotenej atmosfére, v závere stretnutia si obaja tréneri ostro vymieňali názory.

Na pozápasovej tlačovej konferencii sa kouč hostí Sergio Conceicao posťažoval, že Arteta mal slovne zaútočiť na jeho rodinu.

„Počas zápasu sa otočil k našej striedačke a v španielčine urazil moju rodinu,“ tvrdil Conceicao. „V závere som na neho volal, aby som upútal jeho pozornosť, pretože osoba, ktorú urazil, tu už s nami nie je.“ Arteta reagoval na obvinenia stručne: „Nebudem to komentovať“.

Priemerné platy futbalistov v európskych súťažiach Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach zistíte priemerný...
debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenal Londýn #FC Porto #Mikel Arteta #Sergio Conceicao