Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ceesay hral hladný, ale už si zvykol

Najprv zostrelil Brazíliu a teraz aj Spartu na ceste do Ligy majstrov. Pritom nechýbalo veľa a futbalista z Gambie Momodou Ceesay by dnes za Žilinu nehral.

26.08.2010 13:57
Žilina - Sparta, Cessay Foto:
Žilinský strelec Momodou Ceesay s loptou.
debata (6)

V osemnástich sa vážne zranil, ale po roku a pol sa vrátil na trávniky a začal napĺňať talent, ktorý v ňom videl jeho agent Alois Rejas-Tresch, keď si ho v roku 2005 všimol na majstrovstvách sveta hráčov do 17 rokov. Už vtedy vraj svojou hrou pripomínal futbalové hviezdy Zlatana Ibrahimoviča a Emannuea Adebayora.

„Prvýkrát som ho uvidel na majstrovstvách do 17 rokov v Peru, kde strelil dva góly. Okrem iného Brazílii, ktorú Gambia zdolala 3:1. Najprv ma upútala jeho výška – bez pár centimetrov dva metre, to na človeka zapôsobilo. Ale ešte viac jeho výborná technika , ktorá u tak vysokých hráčov nie je obvyklá, "spomínal na päť rokov starý zážitok Švajčiar Rejas-Tresch v rozhovore pre Hospodárske noviny.
"Už v šestnástich rokoch pripomínal futbalistu ako Ibrahimovič či Adebayor. Hneď som vedel, že ho chcem zastupovať,“ dodal .

Krátko po majstrovstvách sa tak Ceesay sťahoval so svojím agentom do Švajčiarska, kde skúsil šťastie v Grasshopperse Zürich. Lenže mal problémy s pracovným povolením a navyše prišlo vážne zranenie. „To ho vyradilo z profesionálneho futbalu na takmer rok a pol. Bolo to v čase, keď mal veľmi dobre rozbehnutie kariéru, hral v národnom tíme Gambie do 20 rokov a chystal sa presadiť v Európe. Lenže zranenie bolo proti,“ povedal Rejas-Tresch.
Zdravotné neduhy však zažehnal a cez belgické Westerlo sa dostal do Žiliny, kde mohol konečne uplatniť svoj ofenzívnej talent. „Vo Westerlo využívali jeho výšku, aby získaval lopty pre spoluhráčov. On však chcel útočiť a strieľať góly. Preto sme pre neho hľadali tím vyznávajúci technický futbal. V Žiline sa cíti dobre, miluje hravý futbal, nie ten bojovný,“ opísal agent.

Väčšina afrických futbalistov pochádza z chudobných pomerov. To však vraj nie je Ceesayov prípad.
„Je jednou z výnimiek. Má normálne vzdelanie a jeho o osemnásť rokov starší brat je druhým najvplyvnejším diplomatom Gambie, ktorú zastupuje v Európskej únii,“ dodal Rejas-Tresch.

Ceesay je vyznaním moslim, a keďže od 10. augusta do 8. septembra prebieha moslimský sviatok ramadán, musel aj pred odvetou so Spartou dodržiavať od úsvitu do západu slnka prísny pôst. So spoluhráčmi sa tak nemohol spoločne naobedovať a do zápasu nastupoval hladný. Jesť mohol až po ňom. „Pre mňa to ale nie je problém. Som už na to zvyknutý,“ povedal Ceesay slovenským novinárom.

6 debata chyba